Hoe ‘t concept praktisch aangepakt en verbeeld wordt:

Om 3000 bewoners op het Noordereiland te benaderen met het verhaal dat het eiland geen eiland maar een schip was waren enkele omtrekkende bewegingen nodig die het vertrouwen deden groeien.

Door: Joe Cillen, Henk Oosterling en René Stoute

Souvenir Noordereiland

De NE gallery werd een laagdrempelige plek waar mensen in en uit lopen en waar vragen gesteld kunnen worden over kunst. Kunstenaars uit de omgeving exposeerden er hun werk maar ook studenten van de kunstacademie en de academie voor bouwkunst gebruikten de ruimte.

Samen met de wijkjeugd en de Bad Boys Inc. organiseerde de galerie de eerste grafitti expositie in een galerie in Nederland.NE_Verbeeld_Storm
Op de Maaskade werd tijdens “de dag en nacht van de binnenvaart” een lichtproject georganiseerd met een lampionoptocht door kinderen en het verlichten van zowat alle ramen op de Maaskade met 40 watts kleurlampen. Bewoners kregen een lamp aangereikt in hun favoriete kleur met het verzoek deze s’ avonds in hun huiskamer te ontsteken. De lampen werden gesponsord door Philips en de stekkers door Lugthart. Met vriendelijkheid en ook door een gewoon proletarische houding, de contacten in de wijk en humor werd het concept bespreekbaar. Met 500 bewoners werd op het Koopvaardijhof door middel van de rode en groene door Philips verstrekte kleurlampen een bak en stuurboordlicht verbeeld. De twee basis scholen werden benaderd met vragen zoals ; welke didactische materialen nemen jullie mee als we het ruime sop kiezen?

Coen van Noordwijk was de drs. in de pedagogie die dit verhaal begeleide De NE studios werden opgericht Deze voormalige lagere school werd via een lobby met de openbare school en het grondbedrijf getranformeerd als werkplaats voor moderne kunst. Het gebouw werd geheel geschilderd en opgeknapt en de omringende bewoners waren erg te spreken over de gang van zaken.

Orgon (ontwerp: Paul Stoute)Paul Stoute was de eerste vormgever die enthousiast het eerste nummer van het scheepsjournaal maakte. Het eerste nummer benadrukte de doelstelling van het motorschip idee. Het ging over het feit dat we met z’n allen in dezelfde schuit zitten en dat we naar Mesopotamië willen. Ook de bewonersorganisatie werd continu bestookt met de verbeelding en aldus kwamen een paar beelden in de openbare ruimte tot stand die met het idee te maken haden. Het idee “de vrijstaat ” “het piratenschip” plotmatig begonnen, haalde hier en daar de media. Steeds meer bewoners participeerden in het verhaal. Kersenbomen tegen scheurbuik werden op het spoortalud geplant. Vormgevers op het eiland waren pro Deo bereid om eventueel vervolgnummers van het scheepsjournaal te maken.

Filosofen, Ingenieurs, Architecten, Kruideniers, Caféuitbaters, Alochtonen, Verstekelingen, de man in de straat, en zelfs een Generaal werden redacteur in de volgende vijftig journaals. Vormgeving Rotterdam drukt het Scheepsjournaal tegen kostprijs Alsa draait kosteloos de film. Eventuele kosten worden door de redactie uit eigen zak betaald. Martin en Maarten (M&M) ontwierpen en onderhielden een website.Co en Co zijn de providers en hebben hun bedrijf op het eiland. (Eigen piraten eerst!) Bij het vervaardigen van kunstwerken op het eiland werden bedrijven op het eiland gevraagd offertes te maken en in algemene zin hanteerd het concept dit principe. Notoire fietsendieven werd gevraagd hun activiteiten naar de wal te verleggen.

De officiële kunstinstanties in Rotterdam ( CBK en RKS) werden langzaam geënterd, Scheepsfilosoof Henk Oosterling had hier zwaar de vinger in. Nog meer media. Rotterdam Rijnmond TV maakte een programma over het motorschip in de context van hoe je een haven bij de stad houdt City Safari, Rotterdam Roots, Rotterdam Cycle tours, OBR, Ds+V ,CBK sturen nu continu groepen mensen die zich willen informeren over het project. Gemeenteraadsleden en Scholen, van kleuterklas tot universiteit. Studenten op zowel sociale als kunstacademie studeren af op het project zowel nationaal als internationaal. De basisschool op het eiland heeft een eindjaarstoneelstukje, waar het eiland uitvaart en op diverse aanlegplaatsen goede werken gaat doen. Annemieke Bakker schreef een tekst over het motorschip die gezongen en op plaat werd gezet door Loes Luca met begeleiding van Prettig Weekend, een kinderzangkoor voor het goede doel.

NE_Kaartje_Groeten_02

Het M.S. Noordereiland begon echt vaart te krijgen. Het kadeplan (opkalefateren van het dek) en het verwezenlijken van boordlichten op het nieuwe gebouw aan de brugweg geven echt het beeld van een schip weer. Zowel de architect van Ds+V Onie Tsjia (kade) als Jan Verelst (projectarchitect AWG) steunden het schetsen van dit beeld. De Spido kwam eraan te pas om de toekomstige bewoners van het Noorderlicht te overreden de lichtbakens op hun dak te plaatsen (in een stemming en na de rondvaart met enthousiaste sprekers sprak 83% erzich voor uit)
Ook met betrekking tot de problematiek omtrent rondhangende en overlastgevende jeugd, onveilige en gore plekken bood het concept mogelijkheden.

Opkalefateren en transformeren is de terminologie. De geasfalteerde kuip op het Burgemeester Hofmanplein werd voorzien van ontluchtingskokers, aldus opstakels vormend, om de uit de handgelopen voetbalpartijen te ontmoedigen. (Geparkeerde auto’s werden beschadigd en de herrie duurde tot midden in de nacht.) De jeugd kreeg er een heus sportveldje voor terug op het Jan Eleveld. Een brandsteeg achter de Aldi, parallel aan de marinestraat, werd herbestraat en van verlichting voorzien en samen met sponsoren, kinderen en kunstenaars omgetoverd en geschilderd als machinekamer. De Deelgemeente was hier een belangrijke partner. Ook werden trappenhuizen die dienst deden als samenschoolplek en dealersportiek voorzien van een hek met een vriendelijke en inspirerende uitstraling. Om hetgeen bereikt is en om wat ons nog voor de boeg ligt met z’n allen te bezingen en te bespelen wordt nu gewerkt aan de scheepsopera. Het refrein gecomponeerd door Hans Koolmees is er al. Muziekanten en opvarenden staande bij.

Tekeningen & beeld: René Stoute

NE GalleryMaaskade 140 b

Open: alleen op afspraak
Tel: 010 – 4136871

Internet Blog:
joecillen.blogspot.com

Email: abjc@xs4all.nl

NEgallery_01

NEgallery_02

NEgallery_03


Kunstkajuit

Een verzameling postkaarten van René Stoute.
Klik op een postkaart voor een vergroting.

(Website: www.heerstoute.nl )

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart