Street Kitchen Iftar-editie: 6 april 2024

Iftar ervaren met Street Kitchen

Na de succesvollle wintereditie in december 2023 met ca. 300 gasten (zie het foto-album op Flickr) organiseert Street Kitchen op 6 april 2024 weer een nieuwe editie. Dan zijn alle Noordereilanders weer van harte welkom om een hapje mee te eten. Deze derde editie heeft in het kader van de Ramadan een Iftar-karakter. En vindt dus plaats in de avond.

Street Kitchen

Ramadan 
Dit jaar brengen we de magie van Ramadan naar het Noordereiland, waarbij we alle wijkbewoners uitnodigen om deel te nemen aan deze speciale iftar. Of je nu vast tijdens de Ramadan of simpelweg nieuwsgierig bent, Street Kitchen is de perfecte plek om samen te komen en de diversiteit en warmte van onze gemeenschap te ervaren.

Het evenement was een groot succes: er hadden 25 mensen diverse gerechten bereid uit 8 verschillende culturen en meer dan 350 mensen hebben het evenement bezocht. Overal zag je groepjes mensen gezellig met elkaar kletsen en eten. Dat smaakt naar meer, toch?

Iftar Noordereiland

Wat kun je verwachten?
Ontmoet de Gemeenschap: Een hartverwarmende avond waar we allemaal samenkomen, ongeacht achtergrond of geloof. Een kans om oude vrienden te ontmoeten en nieuwe te maken. Raak gezellig in gesprek met buurtgenoten die je misschien wel vaker tegenkomt op straat maar nog nooit echt hebt gesproken. Bespreek bijvoorbeeld de heerlijke recepten met elkaar.

Street Kitchen Iftar 2024

Leer over Ramadan en Iftar: De jonge schriftgeleerde Amir geeft een inspirerende lezing over de betekenis van Ramadan en iftar, en hoe dit alles ons dichter bij elkaar brengt. Naast de lezing is er betoverende henna: laat je verrassen door prachtige henna-ontwerpen. Kom gezellig langs en proef de smaken van het Noordereiland met gerechten die liefdevol zijn bereid door onze eigen buurtbewoners.<

Zien wij jou 6 april ook in het Huis van de Wijk aan de Prins Hendrikkade? Indien je niet aanwezig kunt zijn bij de lezing dan ben je alsnog van harte welkom om daarna deel te nemen aan de Iftar-maaltijd om half 9. Maar wees er wel op tijd bij, want de ruimte is beperkt.

 

Schema van de Avond:
Inloop: 19:30 – 20:00
Lezing : 20:00 – 20:30
Iftar maaltijd: 20:30 – 21:30
Locatie: Huis van de wijk, Prins Hendrikkade 89

Beperkt ruimte in het Huis van de Wijk

Hou er rekening mee dat er beperkt ruimte is, dus kom op tijd en laat als het kan de kinderwagens zoveel mogelijk thuis.

Locatie: Prins Hendrikkade 89, Rotterdam
Contact: streetkitchen.noordereiland@gmail.com

Volg ons op social media

 Facebook     Instagram

Street Kitchen Noordereiland wordt mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Expeditie Noordereiland, Gemeente Rotterdam, Cultuur Concreet, Iedereen aan Boord en Rechtstreex.

Expeditie Noordereiland
opzoomermee
Gemeente Rotterdam
Rechtstreex

Wie zijn wij

Het Kernteam van Street Kitchen bestaat uit 3 vrouwen: Rozemarijn Kalkman, Fatima-Zahra Afquir en Ilonka Schutte.
Het team wordt ondersteund door een grote groep vrijwilligers en Stichting Expeditie Noordereiland.

Rozemarijn

Rozemarijn

Van huis uit ben ik jurist en ik werk met veel plezier in dat vakgebied. Toen ik vanuit Haarlem naar Rotterdam verhuisde zocht ik naar manieren om nieuwe mensen te leren kennen. Ik begon met vrijwilligerswerk bij pop-up buurtrestaurant A La Plancha en kwam zo in contact met buren op het Noordereiland. Tijdens een bijeenkomst over kunst en cultuur bedachten we dat samen eten een goede manier is om mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar in contract te brengen. Zo ontstond bij buurvrouw Fatima en mij het idee om een buurtmaaltijd te organiseren, waarbij bewoners zelf een specialiteit uit hun eigen cultuur koken en samen met hun buren op straat eten. Hieruit is Street Kitchen ontstaan.

Ik vind het fantastisch dat er zo veel buren hebben meegedaan bij de eerste editie in augustus. De koks, vrijwilligers en meer dan 350 bezoekers hebben elkaar op een zonnige zondagmiddag ontmoet en kennis gemaakt met gerechten uit verschillende culturen. Ik zie er dan ook erg naar uit om met elkaar de wintereditie op zondag 17 december te organiseren en hoop dat er nog meer buren willen meedoen!

Want het gaat uiteindelijk om de verbinding tussen de verschillende mensen op het eiland, die elkaar door samen eten beter leren kennen.


Fatima-Zahra

Fatima-Zahra

Het Noordereiland is mijn thuis, en meer dan dat – het is een deel van mij. Als trotse ‘eilander’ koester ik de herinneringen aan warme ontmoetingen met schoolmoeders en buren, gedeelde maaltijden op het plein of in het park. Maar toen onze kinderen ouder werden, begon ik die hechte gemeenschapszin te missen.

Tijdens een bewonersavond georganiseerd door Expeditie Noordereiland ontmoette ik Rozemarijn. Samen ontdekten we een gemeenschappelijke droom: een plek creëren waar we niet alleen samenkomen, maar ook verbinden en gesprekken voeren. En wat verbindt er beter dan eten? Zo werd het idee voor Street Kitchen geboren – een plek waar buren voor elkaar koken, verhalen delen en samenkomen.

Samen met Rozemarijn en ons geweldige team hebben we Street Kitchen opgericht. Hier geloven we sterk in de kracht van samenkomen en het delen van gerechten uit verschillende keukens. Het is onze manier om de warmte en verbondenheid die ik vroeger voelde, terug te brengen in onze buurt.

Deze zomervakantie hebben we onze eerste editie gehouden, een succesvol evenement waarbij we verheugd waren te zien dat de buurt behoefte had aan zulke ontmoetingen. Hierdoor kregen we de vraag: komt er binnenkort weer iets? Daarom zetten we het voort…

Op 17 december komt de Street Kitchen winter editie! We nodigen jullie van harte uit om samen te komen, te genieten van heerlijk eten en de warmte van onze gemeenschap te voelen. Laten we samen de winter vieren en nieuwe herinneringen maken.


Ilonka

Ilonka

Ik ben een nieuwe Eilander, en zelfs een nieuwe Rotterdammer. In maart 2023 ben ik op het Noordereiland komen wonen, na 20 jaar in Alkmaar gewoond te hebben. Om mensen te leren kennen heb ik mij in mei aangemeld bij de organisatie van Street Kitchen en zo heb ik voor de zomereditie veel hand- en spandiensten verricht.

Als vrijwilliger ben ik altijd wel gericht op zingeving, en de visie van Street Kitchen sluit wat dat betreft heel goed aan bij wat ik zoek. Het kunnen verbinden van verschillende (groepen) mensen vind ik heel waardevol. Daarnaast vind ik het zelf ook gewoon heel erg fijn om nieuwe mensen te leren kennen. Ik kijk er naar uit om bij deze wintereditie ook zelf in de gelegenheid te zijn om kennis te maken met de deelnemende chefs, want daar kwam het door de drukte vorige keer niet van.

Natuurlijk hebben we veel ondersteuning van een aantal vrijwilligers en de mensen van Expeditie Noordereiland. Zonder hen zou dit echt onmogelijk te zijn.

Volgend jaar willen we tijdens de Ramadan een Iftar maaltijd gaan organiseren. De Ramadan is een deel van onze cultuur dat ik zelf nog helemaal niet ken en ik prijs me gelukkig dat ik daar deel van uit mag maken. Hoe fijn om via deze weg kennis te nemen van verschillende culturen, wat een rijkdom!Street Kitchen 17 december 2023

Hieronder een terugblik op Street Kitchen wintereditie 2023 met foto’s.
(Navigeer door de foto’s door op de pijl in de foto te klikken)

Wintereditie 17 december 2023

Bekijk alle foto’s in ons foto-album op Fickr »


Hieronder een terugblik op Street Kitchen december 2023

Street Kitchen winter editie 2023

Street Kitchen december 2023

Samen eten op het Burgemeester Hoffmanplein

Op zondag 17 december is er weer een Street Kitchen evenement op het Burgemeester Hoffmanplein.

Tijdens deze wintereditie zullen er lekkere warme hapjes geserveerd worden met een kop thee of warme chocolademelk.

De Kerstman komt gezellig langs met een grabbelton voor de kinderen en natuurlijk is er ook muziek.

Street Kitchen

Terugblik zomereditie
Het lijkt alweer en eeuwigheid geleden dat we op het Burgemeester Hoffmanplein in korte broek stonden te genieten van de zalige hapjes tijdens het Street Kitchen evenement. De doelstelling van Street Kitchen was om elkaar beter te leren kennen door voor elkaar te koken, om zo kennis te maken met elkaars traditionele keuken en samen te eten.

Het evenement was een groot succes: er hadden 25 mensen diverse gerechten bereid uit 8 verschillende culturen en meer dan 350 mensen hebben het evenement bezocht. Overal zag je groepjes mensen gezellig met elkaar kletsen en eten. Dat smaakt naar meer, toch?

Street Kitchen augustus 2023

Op naar de tweede edie
Het team van Street Kitchen heeft daarom niet stilgezeten. Samen met de Wijkraad is gekeken naar mogelijkheden om het Street Kitchen evenement een paar keer per jaar te organiseren. Er zal dit jaar op 17 december nog een Wintereditie georganiseerd worden met als thema “Wat eet jij in de winter”. Voor volgend jaar zijn er twee Street Kitchen evenementen gepland: tijdens de Ramadan een Iftar-maaltijd en aan het eind van de zomervakantie weer een zomerse editie.

Gelukkig worden we geweldig ondersteund door Stichting Expeditie Noordereiland, anders zouden we dit niet kunnen doen.

Wintereditie

Omdat het evenement buiten is worden er warme winterse hapjes geserveerd. Iedere cultuur heeft zijn eigen tradities als het gaat om de koude winterperiode.

In Nederland denk je dan al gauw aan stamppot met worst of erwtensoep. Maar wat eten Marokkanen, Turken, Syriërs in deze periode? En wat eten ze in Suriname of Algerije? Je zult versteld staan van de diversiteit. En heeft de kerstboom ook een plek in andere culturen? Of doen die weer wat anders? Kortom, genoeg aanleiding om straks langs te komen op het Burgemeester Hoffmanplein en daar te genieten van een hapje en het gesprek aan te gaan. Voor kinderen tot 12 jaar is er een grabbelton en de Kerstman heeft beloofd langs te komen.

En natuurlijk zorgen we voor muziek.

Kom

Neem een kommetje mee

Neem je eigen kommetje en lepel mee, want we proberen de hoeveelheid afval zo klein mogelijk te houden! Als je dat vergeet is het natuurlijk niet erg, dan hebben wij kom en bestek voor je.

Datum: 17 december
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Burg. Hoffmanplein / Koozie
Contact: streetkitchen.noordereiland@gmail.com

Volg ons op social media

 Facebook     Instagram

Street Kitchen Noordereiland wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Expeditie Noordereiland, Gemeente Rotterdam en Opzoomer Mee

Expeditie Noordereiland
opzoomermee
Gemeente Rotterdam

Wie zijn wij

Het Kernteam van Street Kitchen bestaat uit 3 vrouwen: Rozemarijn Kalkman, Fatima-Zahra Afquir en Ilonka Schutte.
Het team wordt ondersteund door een grote groep vrijwilligers en Stichting Expeditie Noordereiland.

Rozemarijn

Rozemarijn

Van huis uit ben ik jurist en ik werk met veel plezier in dat vakgebied. Toen ik vanuit Haarlem naar Rotterdam verhuisde zocht ik naar manieren om nieuwe mensen te leren kennen. Ik begon met vrijwilligerswerk bij pop-up buurtrestaurant A La Plancha en kwam zo in contact met buren op het Noordereiland. Tijdens een bijeenkomst over kunst en cultuur bedachten we dat samen eten een goede manier is om mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar in contract te brengen. Zo ontstond bij buurvrouw Fatima en mij het idee om een buurtmaaltijd te organiseren, waarbij bewoners zelf een specialiteit uit hun eigen cultuur koken en samen met hun buren op straat eten. Hieruit is Street Kitchen ontstaan.

Ik vind het fantastisch dat er zo veel buren hebben meegedaan bij de eerste editie in augustus. De koks, vrijwilligers en meer dan 350 bezoekers hebben elkaar op een zonnige zondagmiddag ontmoet en kennis gemaakt met gerechten uit verschillende culturen. Ik zie er dan ook erg naar uit om met elkaar de wintereditie op zondag 17 december te organiseren en hoop dat er nog meer buren willen meedoen!

Want het gaat uiteindelijk om de verbinding tussen de verschillende mensen op het eiland, die elkaar door samen eten beter leren kennen.


Fatima-Zahra

Fatima-Zahra

Het Noordereiland is mijn thuis, en meer dan dat – het is een deel van mij. Als trotse ‘eilander’ koester ik de herinneringen aan warme ontmoetingen met schoolmoeders en buren, gedeelde maaltijden op het plein of in het park. Maar toen onze kinderen ouder werden, begon ik die hechte gemeenschapszin te missen.

Tijdens een bewonersavond georganiseerd door Expeditie Noordereiland ontmoette ik Rozemarijn. Samen ontdekten we een gemeenschappelijke droom: een plek creëren waar we niet alleen samenkomen, maar ook verbinden en gesprekken voeren. En wat verbindt er beter dan eten? Zo werd het idee voor Street Kitchen geboren – een plek waar buren voor elkaar koken, verhalen delen en samenkomen.

Samen met Rozemarijn en ons geweldige team hebben we Street Kitchen opgericht. Hier geloven we sterk in de kracht van samenkomen en het delen van gerechten uit verschillende keukens. Het is onze manier om de warmte en verbondenheid die ik vroeger voelde, terug te brengen in onze buurt.

Deze zomervakantie hebben we onze eerste editie gehouden, een succesvol evenement waarbij we verheugd waren te zien dat de buurt behoefte had aan zulke ontmoetingen. Hierdoor kregen we de vraag: komt er binnenkort weer iets? Daarom zetten we het voort…

Op 17 december komt de Street Kitchen winter editie! We nodigen jullie van harte uit om samen te komen, te genieten van heerlijk eten en de warmte van onze gemeenschap te voelen. Laten we samen de winter vieren en nieuwe herinneringen maken.


Ilonka

Ilonka

Ik ben een nieuwe Eilander, en zelfs een nieuwe Rotterdammer. In maart 2023 ben ik op het Noordereiland komen wonen, na 20 jaar in Alkmaar gewoond te hebben. Om mensen te leren kennen heb ik mij in mei aangemeld bij de organisatie van Street Kitchen en zo heb ik voor de zomereditie veel hand- en spandiensten verricht.

Als vrijwilliger ben ik altijd wel gericht op zingeving, en de visie van Street Kitchen sluit wat dat betreft heel goed aan bij wat ik zoek. Het kunnen verbinden van verschillende (groepen) mensen vind ik heel waardevol. Daarnaast vind ik het zelf ook gewoon heel erg fijn om nieuwe mensen te leren kennen. Ik kijk er naar uit om bij deze wintereditie ook zelf in de gelegenheid te zijn om kennis te maken met de deelnemende chefs, want daar kwam het door de drukte vorige keer niet van.

Natuurlijk hebben we veel ondersteuning van een aantal vrijwilligers en de mensen van Expeditie Noordereiland. Zonder hen zou dit echt onmogelijk te zijn.

Volgend jaar willen we tijdens de Ramadan een Iftar maaltijd gaan organiseren. De Ramadan is een deel van onze cultuur dat ik zelf nog helemaal niet ken en ik prijs me gelukkig dat ik daar deel van uit mag maken. Hoe fijn om via deze weg kennis te nemen van verschillende culturen, wat een rijkdom!Hieronder een terugblik op Street Kitchen augustus 2023

Street Kitchen - 20 aug. 2023

Street Kitchen 20 aug. 2023

Samen eten op het Burgemeester Hoffmanplein

Zondag 20 augustus staat het Burgemeester Hoffmanplein in het teken van Street Kitchen Noordereiland. Het evenement is onderdeel van het Zomer op Zuid evenement. Hier op het eiland zijn diverse eetculturen en -gewoontes. Hoe leuk om die op deze dag met elkaar te delen en kennis te maken met elkaars favoriete hapjes.

Met een strippenkaart kan je die middag tussen 13.00 en 15.00 uur langs de kraampjes op het plein om vijf verschillende gerechten te genieten. Kom gezellig naar het plein, maak kennis met je buurtgenoten én met hun eten!

Street Kitchen

Strippenkaart
Kies gratis vijf gerechten met de strippenkaart die hiernaast in deze Eilandkrant is afgedrukt. Neem de krant dus mee (of knip de strippenkaart uit) als je naar de proeverij komt en meld je aan bij de infokraam bij de fontein op het Burgemeester Hoffmanplein. Lust je nog wel meer hapjes, of wil je graag iemand meenemen?
Extra strippenkaarten koop je voor € 5,-.

Lijkt het je leuk om daaraan mee te doen door wat lekkers te bereiden voor je medebewoners? Of wil je de organisatie helpen bij de voorbereidingen en tijdens die dag? Meld je aan of stel je vragen via streetkitchen.noordereiland@gmail.com.

 

Voor de deelnemers en vrijwilligers zijn er op 21 mei en 11 juni  informatiebijeenkomsten, om 14.00 uur.

Strippenkaart Street Kitchen


Workshops film & graffiti

Behalve het eetfestijn zijn er ook dingen voor de jeugd te doen:

11.00 – 14.00 uur:
Filmworkshop / 9 – 13 jr. (Smartphone meenemen).
Locatie: Tante Nino, v/d Takstraat 102b

13.00 – 15.00 uur:
Street art workshop Studio Graffiti / vanaf 12 jr.
Locatie: Burgemeester Hoffmanplein
Zie: studiograffiti.nl/graffiti-workshop-rotterdam

Workshop

Street Kitchen organisatie

Bewoners organiseren Street Kitchen

Mogen we even voorstellen? Dit zijn de organisatoren van Street Kitchen: Rozemarijn Kalkman, Fatima-Zahra Afquir, Heleen Roozemond, Ilonka Schutte, Arie de Gelder en Michel Demmenie.

Zij opperden het idee tijdens de bewonersbijeenkomst vorig jaar. Daarna was het uitzoeken wat er voor dat evenement allemaal nodig was, werd een plan + begroting opgesteld en werd deze gepresenteerd aan de ‘jury’ van Rotterdam Festivals, organisator van Zomer op Zuid.

Daarna moest er van alles voorbereid worden: vergunningen, een oproep voor deel-nemers om te koken en vrijwilligers om te helpen bij de organisatie van die dag.

Het organisatieteam kijkt na al die maanden voorbereiding erg uit naar deze dag.“Wij vinden het belangrijk dat Noordereilanders elkaar wat beter leren kennen”, licht initiatiefneemster Rozemarijn toe. “En een mooie gelegenheid daarvoor is om iets lekkers voor elkaar maken en elkaars gerechten te proeven. Het was veel werk om dit allemaal voor te bereiden en we zijn heel benieuwd hoe het verloopt.

Blijkt het een succes? Dan hopen we dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. We wensen iedereen in ieder geval veel plezier en vooral: eet smakelijk!”

Tot kijk op het Burgemeester Hoffmanplein, Noordereiland.


Street Chefs

Irem Sezgin is een van de bewoners die op 20 augustus hun gerechten voorschotelen aan de bezoekers van Street Kitchen. “Dit evenement is een hele leuke manier om bewoners kennis te laten maken met de Turkse keuken”, vertelt Irem enthousiast. “Ik kook heel graag en vind het zo leuk dat op dit evenement diverse nationaliteiten en culturen op deze manier samensmelten”. Tijdens Street Kitchen kan je haar specialiteit proeven: een kipsalade, met een eigen moderne Turkse twist. Op de vraag wat thuis haar signature dish is antwoordt Irem: ”Mijn kinderen vragen altijd om mijn speciale lasagna,

kok Irem

die ik net even anders maak als de Italiaanse versie, die lusten ze elke dag wel”. Ze kijkt uit naar Street Kitchen. Zelf gaat ze ook lekker bij de andere kraampjes proeven. “Ik ga zeker een broodje kip kerrie scoren van buurman Errol!”

Katharina Malkovic woont aan het Burgemeester Hoffmanplein en woont al 47 jaar in Rotterdam. Vorig jaar overleed haar man en sindsdien stort zij zich vol overgave op naaiwerk, mensen helpen en vooral… koken. “Hartstikke leuk om aan Street Kitchen mee te doen. Ik wil bewijzen dat ik ondanks mijn leeftijd en afkomst waardevol ben voor anderen.“ Ze presenteert die middag meerdere gerechten. “Honingkoekjes, kokos/walnootkoekjes, plat brood met allerlei beleg en pasta, alles volgens eigen recept en met Kroatische signatuur. Hoewel ik qua kruiden en smaak toch wel een beetje rekening hou met de Nederlandse smaak.

Katharina

En er zijn ook halal gerechtjes bij.” Haar signature dish? “Vilovana paprika, gevulde paprika in tomatensaus met rijst en gehakt.” Te bewerkelijk om tijdens Street Kitchen te laten proeven. Wel kan je op 20 augustus wellicht een van haar mooie eigengemaakte schorten bemachtigen, vraag er gerust naar.


Expeditie Noordereiland: voor en door bewoners

In 2022 organiseerde Stichting Expeditie Noordereiland twee bijeenkomsten voor culturele ondernemers en bewoners om te inventariseren waaraan behoefte is qua activiteiten en welke ideeën er zijn. “Dat leverde wel 130 ideeën op”, vertelt voorzitter Michel Demmenie. “Bij de tweede bijeenkomst hebben we gefilterd op haalbaarheid. Daar kwam onder meer Street Kitchen uit. Vervolgens is een aantal bewoners enthousiast aan de slag gegaan om die plannen uit te werken.

Het leek ons een goed idee om die plannen voor te dragen als onderdeel van Zomer op Zuid en dat is deels gelukt, daar ben ik trots op. Street Kitchen is een mooie manier om culturen (én buren) met elkaar te verbinden. Samen lekker eten is daar bij uitstek geschikt voor!”

De stichting hoopt ook voor volgend jaar weer mooie ideeën op te halen bij bewoners en ondernemers.
“Er liggen nog steeds een aantal projecten op de plank, van de lijst van vorig jaar. Mogelijk kunnen we daarvan alsnog een aantal realiseren”, voegt Michel tot slot toe.
“Maar nu eerst een strippen-kaart scoren!”

Meer info: www.expeditienoordereiland.com


Beleef de Zomer op Zuid

Deze hele zomer staan de schijnwerpers op Rotterdam Zuid en zijn er van juni t/m september in diverse wijken allerlei kleine en grote evenementen: muziek, theater, opera, film, dans, kinderspelen, architectuur en foodfestivals. Het Noordereiland sluit aan bij dit zomerevenement met het kunstproject Raamwerk II van NEstudio’s, een uitvoering van de Noordereiland Opera in Theater Zuidplein en ook het evenement Street Kitchen.

Bekijk de agenda op www.uitagendarotterdam.nl/zomer-op-zuid

Streetkitchen Noordereiland wordt mogelijk gemaakt door stichting Expeditie Noordereiland en Zomer op Zuid.

Zomer op Zuid
Expeditie Noordereiland

Contact met Street Kitchen

Meld je aan of stel je vragen via streetkitchen.noordereiland@gmail.com.


Poster Street Kitchen door Ontwerpburo Lichting98

Street Kitchen - 20 aug. 2023


anker met 2 vlaggen (Tekening: Nils Hilbers)

© 2023 – Webpagina door Ontwerpburo Lichting98

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart