Street Kitchen - 20 aug. 2023

Street Kitchen 20 aug. 2023

Samen eten op het Burgemeester Hoffmanplein

Zondag 20 augustus staat het Burgemeester Hoffmanplein in het teken van Street Kitchen Noordereiland. Het evenement is onderdeel van het Zomer op Zuid evenement. Hier op het eiland zijn diverse eetculturen en -gewoontes. Hoe leuk om die op deze dag met elkaar te delen en kennis te maken met elkaars favoriete hapjes.

Met een strippenkaart kan je die middag tussen 13.00 en 15.00 uur langs de kraampjes op het plein om vijf verschillende gerechten te genieten. Kom gezellig naar het plein, maak kennis met je buurtgenoten én met hun eten!

Street Kitchen

Strippenkaart
Kies gratis vijf gerechten met de strippenkaart die hiernaast in deze Eilandkrant is afgedrukt. Neem de krant dus mee (of knip de strippenkaart uit) als je naar de proeverij komt en meld je aan bij de infokraam bij de fontein op het Burgemeester Hoffmanplein. Lust je nog wel meer hapjes, of wil je graag iemand meenemen?
Extra strippenkaarten koop je voor € 5,-.

Lijkt het je leuk om daaraan mee te doen door wat lekkers te bereiden voor je medebewoners? Of wil je de organisatie helpen bij de voorbereidingen en tijdens die dag? Meld je aan of stel je vragen via streetkitchen.noordereiland@gmail.com.

 

Voor de deelnemers en vrijwilligers zijn er op 21 mei en 11 juni  informatiebijeenkomsten, om 14.00 uur.

Strippenkaart Street Kitchen


Workshops film & graffiti

Behalve het eetfestijn zijn er ook dingen voor de jeugd te doen:

11.00 – 14.00 uur:
Filmworkshop / 9 – 13 jr. (Smartphone meenemen).
Locatie: Tante Nino, v/d Takstraat 102b

13.00 – 15.00 uur:
Street art workshop Studio Graffiti / vanaf 12 jr.
Locatie: Burgemeester Hoffmanplein
Zie: studiograffiti.nl/graffiti-workshop-rotterdam

Workshop

Street Kitchen organisatie

Bewoners organiseren Street Kitchen

Mogen we even voorstellen? Dit zijn de organisatoren van Street Kitchen: Rozemarijn Kalkman, Fatima-Zahra Afquir, Heleen Roozemond, Ilonka Schutte, Arie de Gelder en Michel Demmenie.

Zij opperden het idee tijdens de bewonersbijeenkomst vorig jaar. Daarna was het uitzoeken wat er voor dat evenement allemaal nodig was, werd een plan + begroting opgesteld en werd deze gepresenteerd aan de ‘jury’ van Rotterdam Festivals, organisator van Zomer op Zuid.

Daarna moest er van alles voorbereid worden: vergunningen, een oproep voor deel-nemers om te koken en vrijwilligers om te helpen bij de organisatie van die dag.

Het organisatieteam kijkt na al die maanden voorbereiding erg uit naar deze dag.“Wij vinden het belangrijk dat Noordereilanders elkaar wat beter leren kennen”, licht initiatiefneemster Rozemarijn toe. “En een mooie gelegenheid daarvoor is om iets lekkers voor elkaar maken en elkaars gerechten te proeven. Het was veel werk om dit allemaal voor te bereiden en we zijn heel benieuwd hoe het verloopt.

Blijkt het een succes? Dan hopen we dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. We wensen iedereen in ieder geval veel plezier en vooral: eet smakelijk!”

Tot kijk op het Burgemeester Hoffmanplein, Noordereiland.


Street Chefs

Irem Sezgin is een van de bewoners die op 20 augustus hun gerechten voorschotelen aan de bezoekers van Street Kitchen. “Dit evenement is een hele leuke manier om bewoners kennis te laten maken met de Turkse keuken”, vertelt Irem enthousiast. “Ik kook heel graag en vind het zo leuk dat op dit evenement diverse nationaliteiten en culturen op deze manier samensmelten”. Tijdens Street Kitchen kan je haar specialiteit proeven: een kipsalade, met een eigen moderne Turkse twist. Op de vraag wat thuis haar signature dish is antwoordt Irem: ”Mijn kinderen vragen altijd om mijn speciale lasagna,

kok Irem

die ik net even anders maak als de Italiaanse versie, die lusten ze elke dag wel”. Ze kijkt uit naar Street Kitchen. Zelf gaat ze ook lekker bij de andere kraampjes proeven. “Ik ga zeker een broodje kip kerrie scoren van buurman Errol!”

Katharina Malkovic woont aan het Burgemeester Hoffmanplein en woont al 47 jaar in Rotterdam. Vorig jaar overleed haar man en sindsdien stort zij zich vol overgave op naaiwerk, mensen helpen en vooral… koken. “Hartstikke leuk om aan Street Kitchen mee te doen. Ik wil bewijzen dat ik ondanks mijn leeftijd en afkomst waardevol ben voor anderen.“ Ze presenteert die middag meerdere gerechten. “Honingkoekjes, kokos/walnootkoekjes, plat brood met allerlei beleg en pasta, alles volgens eigen recept en met Kroatische signatuur. Hoewel ik qua kruiden en smaak toch wel een beetje rekening hou met de Nederlandse smaak.

Katharina

En er zijn ook halal gerechtjes bij.” Haar signature dish? “Vilovana paprika, gevulde paprika in tomatensaus met rijst en gehakt.” Te bewerkelijk om tijdens Street Kitchen te laten proeven. Wel kan je op 20 augustus wellicht een van haar mooie eigengemaakte schorten bemachtigen, vraag er gerust naar.


Expeditie Noordereiland: voor en door bewoners

In 2022 organiseerde Stichting Expeditie Noordereiland twee bijeenkomsten voor culturele ondernemers en bewoners om te inventariseren waaraan behoefte is qua activiteiten en welke ideeën er zijn. “Dat leverde wel 130 ideeën op”, vertelt voorzitter Michel Demmenie. “Bij de tweede bijeenkomst hebben we gefilterd op haalbaarheid. Daar kwam onder meer Street Kitchen uit. Vervolgens is een aantal bewoners enthousiast aan de slag gegaan om die plannen uit te werken.

Het leek ons een goed idee om die plannen voor te dragen als onderdeel van Zomer op Zuid en dat is deels gelukt, daar ben ik trots op. Street Kitchen is een mooie manier om culturen (én buren) met elkaar te verbinden. Samen lekker eten is daar bij uitstek geschikt voor!”

De stichting hoopt ook voor volgend jaar weer mooie ideeën op te halen bij bewoners en ondernemers.
“Er liggen nog steeds een aantal projecten op de plank, van de lijst van vorig jaar. Mogelijk kunnen we daarvan alsnog een aantal realiseren”, voegt Michel tot slot toe.
“Maar nu eerst een strippen-kaart scoren!”

Meer info: www.expeditienoordereiland.com


Beleef de Zomer op Zuid

Deze hele zomer staan de schijnwerpers op Rotterdam Zuid en zijn er van juni t/m september in diverse wijken allerlei kleine en grote evenementen: muziek, theater, opera, film, dans, kinderspelen, architectuur en foodfestivals. Het Noordereiland sluit aan bij dit zomerevenement met het kunstproject Raamwerk II van NEstudio’s, een uitvoering van de Noordereiland Opera in Theater Zuidplein en ook het evenement Street Kitchen.

Bekijk de agenda op www.uitagendarotterdam.nl/zomer-op-zuid

Streetkitchen Noordereiland wordt mogelijk gemaakt door stichting Expeditie Noordereiland en Zomer op Zuid.

Zomer op Zuid
Expeditie Noordereiland

Contact met Street Kitchen

Meld je aan of stel je vragen via streetkitchen.noordereiland@gmail.com.


Poster Street Kitchen door Ontwerpburo Lichting98

Street Kitchen - 20 aug. 2023


anker met 2 vlaggen (Tekening: Nils Hilbers)

© 2023 – Webpagina door Ontwerpburo Lichting98

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart