Levend Licht voor de Brugwachtershuisjes

>
>
Levend Licht voor de Brugwachtershuisjes

“Dancers” – Levend Licht voor de Brugwachtershuisjes van Rotterdam
Opening lichtkunstwerk in de brugwachtershuisjes op de Koninginnebrug

De brugwachtershuisjes van de Koninginnebrug staan vanaf eind december volop in het licht dankzij het kunstproject van Maria Vera. Deze architect heeft zich sterk gemaakt om deze bijzondere objecten ook ’s avonds zichtbaar te maken.

Op 22 december is iedereen van harte welkom tijdens de opening van haar project “Dancers” voor de brugwachtershuisjes van Rotterdam.

 

Dancers

 

Rotterdam kent een bijzonder ‘netwerk’ van brugwachtershuisjes. Ze zijn allemaal uniek, maar alle huisjes samen delen die typsiche charmante kenmerken waardoor je direct weet dat je met een brugwachtershuisje te maken hebt. Op dit moment zijn helaas het merendeel van deze huisjes buiten gebruik. Daarom staan ze er verlaten en vooral ‘s nachts, donker bij.

Architect Maria Vera gebruikt voor haar nieuwe project, de open raamstructuren van de huisjes als nieuwe bron van licht voor de stad bij nacht. Door de huisjes ‘s nachts van binnenuit aan te lichten, ontstaat er nieuw leven rondom de huisjes en maken ze weer deel uit van het straatbeeld. “Dancers” verbeeldt een bijna menselijk karakter van de gebouwtjes, door de vormen van de raamstructuur als voorbijgaande mijmeringen te laten dansen wanneer je voorbij loopt.

Het pilotproject bij de Koninginnebrug laat zien hoe licht in leegstaande gebouwen kan bijdragen aan de kwaliteit van typerende plekken in de stad. Het uiteindelijke doel is om alle leegstaande brugwachtershuisjes in Rotterdam te transformeren tot een serie dansende lichtbakens aan het waterfront, die de hedendaagste Rotterdammer op een nieuwe manier naar hun eigen stad laat kijken.

 

Iedereen is uitgenodigd om tijdens de opening op vrijdagavond 22 dec. om 19 uur, te komen kijken op de Koninginnebrug.
Link naar project: www.mariavera.nl/portfolio/levend-licht

Opening:
Vrijdag 22 december 2017
19.00 uur op de Koninginnebrug, Rotterdam

Credits:
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam, Citylab010
Fotografie: Anke Overbeck

Video:

Dancers | Levend Licht from Anki Ovi on Vimeo.

Bio:
Maria Vera van Embden Andres
Sinds dat zij in 2012 haar studie Architectuur bij de TU Delft afrondde, begeeft Maria zich in haar werk op het grensvlak tussen kunst en architectuur. Met oog voor innovatieve technologie en poetische inslag richt zij zich met aandacht op het vormgeven van materialen in ruimtes. Als ontwerper doet zij dat het liefst in de publieke ruimte, waarbij zij graag experimenteert met de werking van kleur en licht. Als architect, heeft ze samengewerkt aan diverse productontwikkelingen en begeleidt zij sinds 2015 grootschalige licht- en kunstinstallaties voor Studio Drift.
“Ik geloof dat onze fysieke omgeving onze mentale toestand sterk beinvloedt en hoop met mijn werk tot verbeelding te spreken, en daarmee een nieuwe plek te laten ontstaan”.
Website: www.mariavera.com


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart