Eilandkrant Dec

>
>
Eilandkrant Dec

Eilandkrant december 2019

Eilandkrant december 2019Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: December 2019 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk/Steiger 22.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van december.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

 

Eilandkrant (foto: Nils Hilbers)

Betaald parkeren Noordereiland

 

De gemeente Rotterdam heeft besloten dat per 1 januari 2020 op het eiland betaald parkeren wordt ingevoerd. Van maandag t/m zaterdag tussen 9.00 en 23.00 uur en op zondag vanaf 12.00 tot 23.00 uur. Bewoners en ondernemers van het Noordereiland hebben daarover inmiddels een brief ontvangen.

De reacties hierop zijn heel divers, van zowel voor- en tegenstanders van betaald parkeren. Met name over de ‘venstertijden’ is men verdeeld: een aantal bewoners heeft liever een eindtijd tot 1.00 uur snachts, anderen vinden een eindtijd tot 18.00 uur wel genoeg. Vooral ondernemers denken dat zij er een flinke kostenpost bij en vrezen voor minder klandizie.

Bezwaar
Enkele bewoners gaan een bezwaarschrift indienen om te pleiten voor een eindtijd van 18.00 uur. Wie zelf ook een bezwaarschrift wil indienen en graag een voorbeeldtekst ontvangt kan een mailtje sturen naar bezwaarnoordereiland@gmail.com.

Vergunning
Bewoners en ondernemers kunnen alvast een parkeervergunning aanvragen via www.rotterdam.nl/parkeren, of een afspraak maken bij een van de stadswinkels. Informatie hierover is ook te lezen op de Noordereiland.org website.

Infobijeenkomst
Gezien de reacties in de (sociale) media leven er veel vragen.
De gemeente organiseert dinsdag 10 december een inloopbijeenkomst waar bewoners tussen 17.00 en 19.00 uur terecht kunnen met hun vragen.
De locatie is Stichting Mualla, Maaskade 39.

 

Maaskade moet groener

De herstelwerkzaamheden aan de Maaskade schieten al aardig op. Voordat de kade wordt opgeleverd trekt de wijkraad Noordereiland aan de bel bij de gemeenteraad en pleit voor meer groenvoorzieningen op de Maaskade en minder parkeerplaatsen. Wethouder Judith Bokhove (parkeren, GroenLinks) belooft dat die vergroening er komt. “Binnenkort gaan wij met het Havenbedrijf en Directie Veilig daarover in gesprek”, aldus haar woordvoerder in een artikel in de NRC van 7 november. “De bewoners krijgen daarbij ook een rol.” Nog onbekend is hoe het groen eruit komt te zien, hoeveel parkeerplekken zullen verdwijnen en wat de kosten zijn. “Dat bekijken we samen met deze partijen.”

Betaald parkeren
Vanaf 2020 wordt op het Noordereiland betaald parkeren ingevoerd. Dan komt er ook een mogelijkheid om een aantal parkeerplekken te verwijderen en in plaats daarvan groenvoorzieningen te plaatsen. Een nieuwe inrichting van de kade biedt mogelijk ook een oplossing om de overlast in te perken van jongeren die met hun wagens parkeren op de kade, harde muziek draaien, drugs gebruiken en bewoners intimideren.

Lees NRC artikel hier

 


AED en burgerhulpverlenersBuurt AED

In de november editie van de Eilandkrant hebt u gelezen dat de AED alleen doelmatig kan worden ingezet als wij op het eiland een gespreid netwerk hebben van reanimatie gecertificeerde burgerhulpverleners, aangesloten bij Hartslag Nu. Op dit moment is het netwerk nog te klein om op alle plekken van het Eiland tijdig , adequate hulp te kunnen realiseren bij een Hartstilstand.
Gevraagd wordt:

  • Personen, die via hun werk of anderszins reeds reanimatie gecertificeerd zijn, maar zich niet hebben gemeld bij Hartslag NU, dat alsnog te doen.
  • Vrijwilligers, bereid de reanimatiecursus te volgen en zich aan te sluiten bij Hartslag NU.

In februari/ maart worden 2 cursussen gegeven in het Huis van de Wijk.
Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden. De cursus vraagt een tijdsinzet van 3 maal 2 uur, telkens met een week ertussen. In elke cursus is plaats voor 6 personen. In het najaar zal nog een cursus gegeven worden. In januari worden de cursusdata bekend gemaakt en kunt u inschrijven.

Bij een hartstilstand telt elke seconde. Uw inzet kan het verschil maken!
Meld U aan en laat hiermee zien dat u hart hebt voor uw medemens.

Website: www.hartslagnu.nl

 


Zalmwater

Zalm

Verstekelingen – serie over andere bewoners van het Noordereiland.

Wie vanaf de kade uitkijkt over het kolkende maaswater, kan slechts fantaseren over wat zich onder de oppervlakte van de turbulente stroom afspeelt. Er zwemt uiteraard vis in de Nieuwe Maas, maar afgezien van wat hengelaars hebben weinigen daar zicht op. Toch is het goed te weten dat een oude bekende weer gebruik maakt van de rivier die het Noordereiland omsingelt: de Atlantische zalm. Deze vis kent u nu vooral van de gerookte roze plakjes in de winkel. Kort voor de jaren ’60 verdween hij uit onze rivier, maar daarvoor was het ook hier een veel gevangen vis. Namen als Zalmhaven, Zalmplaat en het Oude Zalmhuis wijzen daar nog op.

Vervuiling en overbevissing waren slechts enkele van de factoren die tot dat uitsterven leidden. Herstelprojecten in het stroomgebied van Rijn en Maas zorgden ervoor dat zalmen zich weer voorplanten in onder andere Duitsland en Frankrijk. Jonge zalmen zwemmen daardoor weer door Rotterdamse wateren richting zee. En enkele jaren later, als ze groot zijn, ploeteren ze in de zomermaanden stroomopwaarts. Terug naar hun paaigronden. Wanneer we tegenwoordig over de bruggen van of naar het eiland lopen, kunnen we met een glimlach naar het onderlangs stromende water kijken. Daar zwemt weer zalm.

André de Baerdemaeker – ecoloog Bureau Stadsnatuur


 

Uitgelicht:

10 december inloopavond BETAALD PARKEREN
De locatie is Stichting Mualla, Maaskade 39. (17 – 19 uur)
Vanaf 1 jan 2020 wordt op het eiland betaald parkeren ingevoerd.
Ma t/m za van 9.00 – 23.00, zondag van 12.00 tot 23.00.

 

  

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2019 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart