Eilandkrant Jan

>
>
Eilandkrant Jan

Eilandkrant januari 2020

Eilandkrant januari 2020Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Januari 2020 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk/Steiger 22.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van januari.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

 

Samen in beweging - Foto: AD/Jan de Groen

Wandelsparen voor de marathon

 

Elke woensdag wordt er een uurtje gewandeld over het Noordereiland (Samen in Beweging).
Het is gezellig, gezond en fijn in de buitenlucht samen.
Ook voor wie wat minder rap ter been is.

Finish op de Coolsingel

Maar nu kan je meedoen aan Your Marathon Challenge. Wie vanaf nu wekelijks meeloopt, spaart kilometers. Uiteindelijk moeten deelnemers 39,4 kilometer bij elkaar sparen. Behalve tijdens de wekelijkse wandeling tellen bijvoorbeeld ook op andere dagen de stappen mee, bijvoorbeeld naar de supermarkt. Als dat gelukt is lopen de deelnemers zaterdag 4 april, de dag voor de officiële marathon, de laatste 1200 meter van de marathon. Over de finishlijn op de Coolsingel, hoe leuk is dat!

Elke wandelaar krijgt een officieel startnummer en na afloop een medaille en certificaat. Iedereen vanaf 18 jaar kan meedoen. De enige voorwaarde is dat je in ieder geval 1 uur per week meeloopt met de Samen in beweging groep.

Wie er snel bij is kan zich nog aanmelden bij Arthyra de Clerck: sameninbeweging@arthyra.nl

 


Parkeervragen Parkeren

De meeste bewoners en ondernemers van het Noordereiland hebben inmiddels hun parkeervergunning aangevraagd. Maar hoe zit het met vergunningen voor bezoekers en mantelzorgers?

Bezoekersvergunning

Behalve de eigen parkeervergunning kan een vergunning worden aangevraagd voor bezoekers, waardoor zij voordeliger kunnen parkeren. Via een telefoon app kan de bezoeker dan worden aangemeld met een speciale code. Per jaar krijgen bewoners 500 uur waarop bezoekers tegen een verlaagd tarief (0,60 cent per uur) kunnen parkeren.

Mantelzorgvergunning

Wie regelmatig een mantelzorger op bezoek krijgt kan daarvoor een mantelzorg-parkeervergunning aanvragen. De mantelzorger kan dan gratis parkeren, mits hij of zij een indicatie Wet Langdurige Zorg (WLZ) of een beschikking Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) heeft.

Niet digitaal

Wat nu als je geen computer of smartphone hebt? In dat geval kan men voor het aanvragen van een parkeervergunning, bezoekers- of mantelzorgparkeervergunning terecht bij een van de stadswinkels (bijv. Maashaven of het Stadhuis). Daarvoor moet wel eerst een afspraak worden gemaakt via 14010, het algemeen telefoonnummer van de gemeente. Ook het aanmelden van bezoekers kan via dat telefoonnummer worden gedaan.

Hoe het allemaal precies werkt is te vinden op de website van de gemeente rotterdam.nl/parkeren.

Algemeen tarief

Het normale parkeertarief voor mensen die willen parkeren op het eiland (zonder vergunning dus) is €2,50 per uur.

 


Metamorfose aan de Maas

Het schip WilmaJo met daarin ook het nieuwe atelier van Okko Noë heeft al een forse metamorfose ondergaan.

Wilmajo

 


Elim: Nieuw leven voor landverhuizers

Tijd van Toen – Peter Bakker

Weinig mensen kennen de geschiedenis van Elim: een joods-christelijke organisatie met als doel joden bekeren tot het christendom. Tussen 1901 en 1938 was Elim gevestigd in de Tulpstraat. De leider van de organisatie was Joseph Zalman, een tot christen bekeerde jood. Hij zorgde er voor dat, voor Oost-Europese pogroms gevluchte joden, een nieuw leven in een ander land werd geboden. Vluchtelingen, berooid en met als enige bezit hun kleding, werden door Zalman opgevangen. Hij zorgde voor een leerontwikkelingsplan voor hen, zodat hun een kans werd geboden op goed werk in de Nieuwe Wereld. Zo richtte hij, om alle activiteiten te bekostigen, een sigarettenfabriek op, Cordati genaamd. Hij leerde hun tabaksverwerking, kantoor- en drukwerk en kartonnage. In al die jaren hebben zo ongeveer tweehonderdduizend landverhuizers hun weg gevonden naar landen in Noord- en Zuid-Amerika.

Kort voor de sloop van het Tulpblok heb ik een blik kunnen werpen in de kelders van Tulpstraat 14. Ik zag daar de bakken waar tabak werd gewassen voor de sigarettenfabriek. Ik besefte dat met de sloop een stuk historie verloren zou gaan. Jammer dat de gemeente Rotterdam dit besef niet ook heeft gehad. Het zou de gemeente sieren op deze plek een herinneringstegel te plaatsen.

Peter Bakker / penm.bakker@gmail.com

 


 

Uitgelicht:

Kerstboom weg?

Tussen 27 december en 12 januari mag de kerstboom bij de vuilcontainer worden gezet. Zonder versiering natuurlijk. Niet plaatsen op de containerplaat.
De bomen worden opgehaald en verwerkt tot houtsnippers en compost.
Meer informatie: www.rotterdam.nl/schone-veilige-feestdagen

AED hulpverleners

Dit voorjaar start de training voor vrijwillige burgerhulpverleners. Meer informatie volgt op facebook Noordereiland en de Eilandkrant.
Meer informatie: www.hartslagnu.nl

 

  

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2019 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart