Eilandkrant sept 2023

>
Eilandkrant sept 2023

Eilandkrant sept 2023

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: sept 2023 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

september 2023 Eilandkrant

 

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van september.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Wijkakkoord Wijkraad Entrepot-Noordereiland

Bericht van Wijkraad Entrepot-Noordereiland

In juli 2023 heeft de gemeenteraad het wijkakkoord voor Entrepot-Noordereiland vastgesteld. Het wijkakkoord is de komende jaren de basis voor de samenwerking in de wijk. Het wijkakkoord is gemaakt door de wijkraad, bewoners, de gemeente en organisaties in de wijk. Onderdeel is het wijkplan.

(Klik op de knop voor de Wijkvisie)

Het wijkakkoord wordt door de gemeente uitgevoerd. Waar mogelijk doet zij dit samen met bewoners en organisaties die in de wijk actief zijn. De wijkraad kijkt mee of hetgeen dat is afgesproken ook echt wordt uitgevoerd.

(Klik op de knop voor de acties)

Wijkakkoord wijkraad Entrepot-Noordereiland

Meer info op de webpagina van de gemeente:
mijn.rotterdam.nl/link/project/wijkakkoordentrepot-noordereiland2023-20

Wijkakkoord Wijkraad Entrepot-Noordereiland

Er zijn 39 wijkraden in Rotterdam. Allemaal hebben ze dit jaar een wijkakkoord moeten opstellen, die in juli door de gemeenteraad officieel is vastgesteld. Een wijkakkoord vormt de basis voor de samenwerking in de wijk. Het bestaat uit:

 • Een wijkvisie: wat is het huidige beeld van de wijk en wat zijn de wensen voor de toekomst.
 • Een jaaractieplan: hierin staan de acties vermeld die het komende jaar moeten worden uitgevoerd.

Het wijkakkoord is gemaakt door de wijkraadsleden in samenwerking met de gemeente. Voorafgaand aan het opstellen ervan heeft de wijkraad gesprekken gevoerd met bewoners, ondernemers en organisaties om een helder beeld te krijgen over de wijk en te inventariseren waaraan behoefte is. De wijkraad stelt vervolgens een lijst op van gewenste acties en de gemeente onderzoekt welke acties (financieel)haalbaar en te realiseren zijn.

Noordereiland augustus 2023 (foto: Nils Hilbers)

Net als in veel andere wijken staan op de lijst acties zoals snelheidsbeperkingen en betere doorstroming van het verkeer, maar ook bijvoorbeeld meer aanwezigheid van de gemeente in de wijk.

De wijkraad houdt bewoners op de hoogte van de acties die de komende tijd en volgend jaar worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld via de verschillende media in de wijk, maar ook worden ze besproken tijdens de maandelijkse openbare vergaderingen. Bewoners kunnen daarbij als toehoorder aanwezig zijn. Zij kunnen ook gebruik maken van hun inspreekrecht om onderwerpen aan te kaarten, maar moeten dat vooraf aanmelden voor de agenda.

Bijeenkomst Jaaractieplan

De wijkraad Entrepot-Noordereiland wil graag hun jaaractieplan en het wijkakkoord voorleggen aan de bewoners van de wijk en er met hen over in gesprek gaan. Daarvoor organiseert de wijkraad een informatiebijeenkomst op:

Maandag 18 september 2023
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Stoomtramweg 110.


Welkom op het Noordereiland

Voor wie onlangs zijn intrek heeft genomen op het Noordereiland: welkom op deze ‘parel in de Maas’. Natuurlijk willen we nieuwe bewoners graag informeren over wat er zoal op het eiland te zien en beleven valt.

Huurders van Woonstad hebben – als het goed is – een voucher ontvangen waarmee bij het Huis van de Wijk een welkomsttas gratis kan worden opgehaald.

Welkom op het Noordereiland

Die tas zit vol nuttige informatie, een wijkgidsje, een Schatkaart Noordereiland en vouchers van ondernemers die nieuwe bewoners graag verwelkomen met een speciaal aanbod.

Eigenaren van een koopwoning, of huurders van een particuliere huiseigenaar kunnen vragen aan de makelaar of verhuurder of zij ook zo’n voucher beschikbaar willen stellen. Zij kunnen dan contact opnemen met de redactie. Lukt dat niet, dan is de welkomsttas voor slechts €5,- te koop in het Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89.

Meer info op Noordereiland.org/welkom »


Duurzame Motorschipdagen

1 & 2 september 2023

Noordereiland en de Wereldhavendagen; die verbinding wordt dit jaar weer eens gemaakt. Stichting Iedereen aan Boord (bewoners die zich inzetten voor een duurzame toekomst) organiseert op vrijdag en zaterdag 1 & 2 september een passend programma aan tijdens de Wereldhavendagen.

Duurzame Motorschipdagen

Dat doen zij onder de vlag ‘Noordereiland, een duurzaam Motorschip’. Samen met bewoners, Rotterdams Weerwoord, Rotterdam Circulair, SOL, Woonstad, Waterleider, Tante Nino, De Garage en anderen. Restaurant Saam biedt zelfs een echt captains’ diner aan op vrijdag- en zaterdagavond. Helemaal in stijl.

PROGRAMMA

Vrij. 1 september

 • Werf
  11:00-14:00, Tante Nino
  De Werf is de plek waar spullen kunnen worden gebracht. Je kan ruilen en je kan spullen meenemen. Overgebleven spullen worden gerecycled of worden naar de juiste plek gebracht.

 • Energiekeet
  12:00-15:00, Tante Nino
  Bij de Energiekeet krijg je informatie over energiegebruik en energieverbruik. 

 • Wandelworkshop Studenten en buren
  Start 15.30 Hefhouse
  Eind 17.30 Café Willemsbrug
  Studenten van de Hogeschool Rotterdam gaan de komende maanden Iedereen aan boord ondersteunen en adviseren over het duurzaam Noordereiland. 

 • Captainsdiner
  Vanaf 17:00, Saam
  Voor €16,- kan je captainsdiner bestellen.
  Op = op.

 • Zita zingt
  19:30, Saam

Zat. 2 september

 • Lezing Waterstad
  10:00 uur, Studio Marco Vermeulen
  Marco Vermeulen geeft een lezing over waterstad Rotterdam in de Garage.
  Adres: Maaskade 97B


 • Ontmoet Iedereenaanboord
  12:00-17:00, Koozie
  Iedereen aan boord laat zien en vertelt wat er is gerealiseerd en gaat gebeuren om het Noordereiland te verduurzamen. 

 • Lezing PlantaarnPaal
  Lezing om 14:00 en 15:00, Koozie
  Matthijs heeft 21 oktober bij Fadi’s de eerste Plantaarnpaal geplaatst en 25 februari zijn er in de van der Takstraat 17 Plantaarnpalen geplaatst. 

 • Mini-Tontuin maken
  Voor de kids
  13:00-16:00, Tante Nino
  De mini-tuinton vangt regenwater op en kan weer gebruikt worden. 

 • Speurtocht kids
  13:00-16:00, Huis van de wijk
  Adres: Prins Hendrikkade 89

 • Captainsdiner
  Vanaf 17:00, Saam
  Voor €16,- kan je captainsdiner bestellen.
  Op = op.

Informatie Duurzaam Dek

Datum: 1 & 2 september
Tijd: zie programma
Locaties:
Huis van de Wijk: Prins Hendrikkade 89
Saam: Maaskade 74A
Tante Nino: Van der Takstraat 102B
NE Studio’s: Prins Hendrikstraat 5
Studio Marco Vermeulen: Maaskade 97B
Wereld Haven Dagen: Diverse locaties in Rotterdam


16 & 17 sept. NEstudio’s viert 35 jarig jubileum

NEstudio’s bestaat dit jaar 35 jaar. De kunstenaars vieren dit op 16 en 17 september en iedereen is van harte welkom. Bezoekers worden getrakteerd op kunst, design en natuurlijk een lekkernij.

De NEstudio’s zijn gehuisvest in de voormalige kleuterschool Het meeuwennest. Het gebouwtje kwam in 1988 leeg te staan. Mede door toedoen van kunstenaar Joe Cillen werden de kunstenaarsateliers, de NEstudio’s, gerealiseerd, in combinatie met de tentoonstellingsruimte NE Gallery op de Maaskade. Uiteindelijk werden de activiteiten losgekoppeld en gingen beide locaties zelfstandig door.

Raamwerk II - 2023

Marjoke Schulten, één van de kunstenaars: “De afgelopen 35 jaar hebben veel Rotterdamse beeldend kunstenaars, illustratoren, fotografen beeldhouwers en grafisch vormgevers gebruik kunnen maken van de fijne werkplekken van de NEstudio’s. We betrekken graag ook andere kunstenaars bij onze projecten. Zo maakten deze zomer Rotterdamse woord- en beeldkunstenaars kunstwerken op de ramen van de NEstudio’s, project RaamwerkII. Aansluitend organiseerden we de poëziewedstrijd DichtWerk, met masterclasses poëzie door bekende Rotterdamse dichters en een poeziëroute op het Noordereiland. Op 16 en 17 september doen we weer mee aan het Groot Rotterdams Atelierweekend. We maken er een feest van en nodigen alle eilandbewoners uit om tussen 11.00 uur en 17.00 uur een kijkje komen nemen.”

De expositie RaamWerkII is nog tot 1 oktober dagelijks te bezichtigen bij de NEstudio’s, Prins Hendrikstraat 5.
Kijk voor het hele programma op www.nestudios.nl

NEstudio's

10 sep: Midden in de Maas

Gratis muziekfestival op het plein bij Koozie

Ook dit jaar is er weer een Midden in de Maas Festival op het Noordereiland, te weten op zondag 10 september. Koozie Lunchroom aan het Burgemeester Hoffmanplein biedt ook dit keer een podium aan muziekprofessionals en aanstormend muziektalent.

Het programma wordt afgetrapt door de band Les Etoiles, een Rotterdamse band die gypsy muziek en Franse jazz & blues brengt.

Daarna volgt de hoofdact van de middag: Convoi Exceptional. Beroemd en populair in Rotterdam en verre omstreken.

Midden in de Maas - 10 sept. 2023

Van 14.00 – 14.30 uur: Les Etoiles.

Deze muzikantengroep ontstond in 2019, maar vanwege corona lagen optredens lange tijd stil. Nu zijn ze leden weer volop aan het opstarten, met optredens op kleine festivals en evenementen. Hun muziekgenre is onder meer Franse gypsy, jazz, blues en popjazz. Ideaal voor pleinpubliek zoals dat van het Midden in de Maas Festival.

Les Etoiles

Van 15.15 – 16.30 uur: Convoi Exceptional

Deze jongens weten hoe ze een kolkende mensenmassa moeten creëren. Zwetende dampende energieke improvisatieklanken en pompende live beats. Vurig en soms juist even een klein moment van bezinning, rock & roll in har(d)t en nieren. De mannen hebben sinds 2006 op vele podia gespeeld, zoals: Paradiso, Lowlands, Oerol, de Parade, Zwarte Cross, Pinkpop, Wildeburg, Surfana , en Into The Woods.
Website: https://convoiexceptional.nl/

Convoi Exceptional

Informatie Midden in de Maas

Datum: Zondag 10 september 2023
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Locatie: Burgemeester Hoffmanplein, Rotterdam

Zie ook de webpagina: www.noordereiland.org/midm

Midden in de Maas

Uitvoering Noordereiland Opera

Een van de laatste activiteiten van Zomer op Zuid is een uitvoering van de Noordereiland Opera in Theater Zuidplein. Voor wie het nog niet kent: de opera verhaalt over de geschiedenis van het eiland. Ooit was het slechts een zandplaat op de kop van Feijenoord. Criminelen en deserteurs werden daar door de admiraliteit opgehangen en er werd daarna een pesthuis gebouwd. Eind 19e eeuw werd de Noorderhaven gegraven, waardoor het gebied gescheiden werd van het vasteland en het Noordereiland een feit was.

De opera vertelt over die ontstaansgeschiedenis, over de tijd dat havenbaronnen zich bogen over de inrichting van de havens en het Noordereiland, over de periode van de Tweede Wereldoorlog, waarbij het zich in de vuurlinie bevond tussen Nederlandse mariniers en Duitse soldaten en tot slot over de periode daarna, waarin de eilanders weer een bestaan probeerden op te bouwen.

Noordereiland Opera 29 september 2023

Samen met Turks koor

De uitvoering van de Noordereiland Opera is op vrijdag 29 september. Daarbij is ook een unieke samenwerking met het Turkse koor ‘HarmoniUS’, afkomstig uit de wijk Feijenoord. Zij openen de avond en zingen samen met het Noordereiland Operakoor het slotlied.

De moeite waard om hiervoor naar het prachtige nieuwe Theater Zuidplein te komen. Reserveer snel een kaartje, voordat de zaal vol is!

Kaarten: €3,- Reserveren: www.theaterzuidplein.nl/agenda/ of tel. 010 20 30 203.
Aanvang: 20.00 uur
Kleine Zaal


Storm op Komst: zo houd je je voeten droog

De zomer zit er alweer bijna op. Hopelijk hebben we nog een mooie nazomer in het vooruitzicht, dat zou fijn zijn. Maar we gaan ons langzamerhand weer instellen op de herfst en het winterseizoen. Dus hoog tijd om ons voor te bereiden op het stormseizoen, inclusief springtij en water dat over de kades klotst. Het stormseizoen loopt officieel van 1 oktober tot april.

Hoogwater Noordereiland (foto: Nils Hilbers)

Wat kunnen we zelf doen om ons daarop voor te bereiden? En als het eenmaal flink stormt: welke maatregelen kunnen de bewoners en gemeente nemen om de schade zoveel mogelijk te beperken?

Om het daar eens met elkaar over te hebben is er op zaterdag 30 september een speciale dag op het
Noordereiland en het Entrepotgebied. Er zijn die dag diverse presentaties over wat het voor bewoners betekent dat ze in een buitendijks gebied wonen, er zijn activiteiten op diverse locaties op het Noordereiland en er is een wandelroute over het Noordereiland en een deel van de Entrepothaven.

Binnenkort valt de uitnodiging en het programma in de brievenbus.
Maar noteer vast in de agenda:

Datum: zaterdag 30 september
Van: 11.00 -14.00 uur
Locatie: start bij Burgemeester Hoffmanplein, daarna diverse locaties


Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2023 Eilandkrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: de gemeente Rotterdam, Woonstad, DeltaPORT Donatiefonds, & ondernemers van Noordereiland.
Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart