Eilandkrant januari 2025
Eilandkrant januari 2025
Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.
Download: januari 2025 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).
Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van januari.
(Sommige artikelen bevatten meer informatie dan de versie op papier).
Brand Meester: Mijndert Knoot
Donderdag 31 oktober 2024 brak er rond 20.40 brand uit in een woonpand in de Thorbeckestraat. Bewoner Mijndert Knoot (65) stond net op dat moment op zijn balkon een sigaretje te roken. Ineens zag hij rook komen uit de woning van zijn buurvrouw. Hij kwam meteen in actie, bonsde bij haar op de deur. Toen ze open deed zag hij dat de woning al vol rook stond en trok haar meteen het huis uit, terwijl hij 112 belde.
De brandweer was er snel en ontfermde zich over de vrouw. Om 23.30 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven, maar de bewoners mochten voorlopig niet hun huis in. Ze moesten elders worden ondergebracht. Snel raapte Mijndert voor een paar dagen wat kledingstukken en documenten bij elkaar. De bewoners werden ondergebracht in hotel in De Rotterdam, aan de Wilhelminakade. Maandag konden ze weer terugkeren naar hun huis, want dan zou de rook wel weggetrokken zijn, verwachtte de brandweer.
Nieuwe brand
Maar wat zij niét verwachtten was dat de brand die volgende ochtend om 03.30 uur weer oplaaide en uitmondde in een grootschalige brand. “Toen ik die ochtend het hotel uitliep zag ik aan de overkant heel veel rook en een drone op het Noordereiland en wist ik dat het behoorlijk mis was,” blikt Mijndert terug. En dat was het zeker, de brandweer had grote moeite om de brand te bedwingen. Er was omvangrijke inzet nodig en met behulp van een blusboot aan de Maaskade werd 5 miljoen liter bluswater gebruikt. Er moest ook worden voorkomen dat de brand oversloeg naar het monumentale pand van Ooms. Pas halverwege die vrijdagmiddag werd alsnog ‘brand meester’ gegeven, dit keer definitief.
“Sja, het was wel duidelijk dat onze woningen onbewoonbaar geworden waren. Was het niet vanwege de brand, dan in ieder geval vanwege de enorme waterschade. We werden verhuisd naar het Van der Valk hotel bij diergaarde Blijdorp en er waren al heel snel bijeenkomsten met de bewoners, gemeente, politie, brandweer, Woonstad en Slachtofferhulp. Burgemeester Carola Schouten was ook bij de eerste bijeenkomst, ik heb nog even met haar gekletst. Die bijeenkomsten en de aandacht deden ons goed.”
Mijndert heeft zich bij de situatie neergelegd en hij wacht af wat er voor hem geregeld wordt. Hij is ook wel wat gewend, hij heeft ruim 30 jaar gewerkt bij een transportbedrijf dat zich bezighield met gladheidsbestrijding en calamiteiten op de rijkswegen. Hij weet dus van aanpakken en relativeren. “Ik laat me niet stressen en pas me aan de situatie aan. Natuurlijk is het allemaal lastig, ik had geen kleding meer en moeten er nu allerlei zaken met diverse instanties geregeld worden. Soms is dat ingewikkeld omdat je spullen in rook (of water) zijn opgegaan en je niet de juiste documenten bij de hand hebt. De woning mogen we niet meer in vanwege veiligheidsrisico’s, dus je mist nu allerlei spullen. Ik kan nog wel de post ophalen, gelukkig. Woonstad heeft tijdelijke brievenbussen geplaatst. “
In het hotel verblijft hij met een zestal medebewoners, ook zijn daar bewoners die getroffen zijn door de branden in de Ameidestraat en Allard Piersonstraat die dit najaar ook plaatsvonden. “Gelukkig stopt bus 32 bij het hotel voor de deur, dus ik ga regelmatig naar het Noordereiland, om mee te doen met de wandelgroep, de seniorengym in het Huis van de Wijk en om een praatje te maken met andere bewoners, die ik tegenkom.”
Nazorg
Mijndert is blij met de hulpverlening die de bewoners kregen en de steun die hij krijgt. Hij waardeert de snelle acties van onder meer Iedereen aan boord en van bewoners die hulp aangeboden hebben. Bewoonster Louise Kuijt wast bijvoorbeeld zijn kleding en biedt vervoer als hij dat nodig heeft. Ook over de inzet van Woonstad is hij wel te spreken. “Fijn dat je een vaste contactpersoon daar hebt, al is de communicatie niet altijd even optimaal.”
Zijn ervaringen gaat Mijndert in samenspraak met Woonstad en de gemeente gebruiken om een checklist te maken, zodat bewoners bij toekomstige incidenten zoals deze een overzicht hebben van wat er allemaal op welke wijze geregeld moet worden en bij welke instanties kan worden aangeklopt voor hulp.
Ondertussen is Woonstad in de weer om voor de getroffen bewoners nieuwe of tijdelijke woonruimte te vinden. Zo is er voor een aantal van hen een woning gevonden in Feijenoord, Pendrecht en op het Noordereiland. Mijndert verhuist binnenkort naar een tijdelijke woning in de Sint Janshaven, maar mag over een paar maanden weer wonen op het Noordereiland, in het Lelieblok. Mijndert kijkt daar erg naar uit. “Ondertussen ga ik veel wandelen bij de Sint Janshaven, langs het water. Kan ik een oogje houden op het Noordereiland in de verte!”
Briljanten bruidspaar op het Noordereiland
Door Monique van Oosterhout
“Je moet nemen en geven” aldus Suus de Wit. 82 jaar geleden werd zij geboren in de Sleephellingstraat, bij haar opa en oma in de bedstee. En nu is zij al 65 jaar gelukkig getrouwd met Jan de Jong (92). Ze vertellen over hun huwelijk in de knusse woonkamer aan de Prins Hendrikkade. Zoon Carlo, hun mantelzorger, vult hier en daar wat aan. Niet dat dat vaak nodig is want Jan blijkt boordevol verhalen te zitten.
17 en 27 waren ze, toen ze in 1959 trouwden. Ze vierden het in een feestzaaltje. En het was een vrolijk feest. “Toen had je nog niet net als nu dat ze allemaal iets met disco doen, wij hadden een harmonicaspeler”.
Hoe was dan de eerste ontmoeting geweest? Nou Jan lag met zijn schip naast het schip van de ouders van Suus. Hij vroeg haar mee uit, met zijn laarzen vol water. Want hij had net een roeiboot leeggeschept. Meteen dezelfde avond gingen ze de stad in.
En een mooi leven samen volgde. Ze voeren jarenlang op het schip de Albatros. Hun kinderen Nel en Carlo werden geboren en gingen naar het internaat Robbenoord bij de Waalhaven. Na 8 jaar verruilden ze de Albatros voor het sleepschip de Jasu. Zodat ze minder onderweg waren en dichter bij de kinderen.
35 jaar geleden stapten ze definitief aan wal, met pensioen. Sindsdien lopen ze samen elke dag 6 a 7 kilometer. Dat is een van de geheimen van het briljanten bruidspaar. Samen actief blijven. Maar de sterke basis is gelegd op het water: “op een schip ben je altijd samen, het gaat vanzelf, en het verveelt nooit”.
Komende zomer gaat Jan zijn motorkruiser weer helemaal schilderen. En dan keert hij ongetwijfeld elke avond vol verhalen terug bij Suus. Hij vertelt dat hij zijn vrouw altijd gezellig heeft gevonden. En zij besluit liefdevol: “hij kan goed praten”.
Culturele plannen
Eind oktober organiseerde Expeditie Noordereiland een bewonersbijeenkomst.
Het doel was te brainstormen over kunst en cultuur op ons eiland. Twintig mensen bedachten daar spontaan meerdere plannen en voortvarend was er half december een vervolg: welke plannen kunnen het komende jaar concreet in gang worden gezet?
De redactie was aanwezig bij dit overleg en noteerde de volgende acties:
- “Noorder Wijland”, als paraplu voor projecten die een ‘wij-gevoel’ creëren. Te beginnen met het plaatsen van grote foto’s achterop de bebording voor schepen aan de kades
- “Midden in de Maas” organiseren aan het einde van de zomer, met muzikale optredens. Wellicht in combinatie met Street Kitchen en een modeshow. Locatie : rondom Koozie
- Mogelijkheden voor films in de openlucht onderzoeken
- “Havenverhalen” nieuw leven inblazen. Dat was een paar jaar geleden succesvol. Schrijvers die voordragen op locaties verspreid over het eiland. Een activiteit voor 2026.
Een kleine club eilandbewoners gaat met bovenstaande acties aan de slag. Iedereen die dit leest, en tips heeft, of enthousiast mee wil helpen, mail naar: expeditienoordereiland@gmail.com.
Wijkraad Entrepot-Noordereiland
Nieuwjaarsbijeenkomst Wijkraad
Op 27 januari is iedereen welkom op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Wijkraad in Villa Zebra. Tijdens deze bijeenkomst zal er teruggekeken worden 2024, maar de wijkraad kijkt graag ook met bewoners vooruit naar wat 2025 te bieden heeft.
De nieuwjaarsbijeenkomst is in Villa Zebra vanaf 19:30 uur en aanmelden is niet nodig. De Wijkraad hoopt veel buurtgenoten te zien!
Deze bijeenkomst vervangt de maandelijkse formele Wijkraadvergadering. De eerstvolgende openbare formele Wijkraadvergadering zal op 17 februari zijn.
Nieuwjaarsbijeenkomst
Datum: 27 jan. 2025
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Villa Zebra, Stieltjesstraat 21
Oude kerstbomen
Tot 31 januari kunnen oude kerstbomen (zonder versiering) bij de
container gelegd worden, 1 meter naast de grondplaat.
Zie: www.rotterdam.nl/kerstbomen
Eilandkrant Noordereiland
Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.
* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.
Adressen Noordereiland
In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.
Naam | Adres | Meer info |
---|---|---|
Huiskamer van de Wijk | Prins Hendrikkade 89 | noordereilandhuiskamer@gmail.com |
Sol | info@solnetwerk.nl | |
Samen in Beweging | Arthyra de Clerck, | sameninbeweging@arthyra.nl sameninbeweging.arthyra.nl |
Tante Nino | Van der Takstraat 102b | www.tantenino.nl |
Galerie Wind | Prins Hendrikkade 124a | www.galeriewind.nl |
NE Studio's | Prins Hendrikstraat 5 | www.nestudios.nl |
Koozie | Van der Takstraat 51 | www.koozierotterdam.nl |
Café 't Haventje | Prins Hendrikkade 129 | Facebook.com/haventje |
Villa Zebra | Stieltjesstraat 21 | www.villazebra.nl |
Spar | Van der Takstraat 56 | Spar Matze |
Makers van de Eilandkrant
Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.
Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant
Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »
Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com
Oproep
- Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip?
Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com - Kopij aanleveren? graag voor de 20ste van de maand.
E-mail: redactieEilandkrant@gmail.com
Colofon
© 2025 Eilandkrant is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: gemeente Rotterdam, Woonstad, SOL Netwerk & ondernemers Noordereiland.
Oplage: 1.700
Tekst: Ilonka Schutte
Design: Lichting98
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com