Wilhelminamonument
Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland
Toen koningin Wilhelmina in 1898 werd ingehuldigd, werden op tientallen plaatsen in Nederland fonteinen geplaatst om dat te vieren. In Rotterdam kwam ook zo’n Wilhelminafontein, en de aangewezen plek was het Burgemeester Hoffmanplein. Alhoewel op het plein al jaren het Stieltjesmonument stond, was er richting de Van der Takstraat ruimte gevonden voor nog een tweede gedenkplek.
Henri Evers, tevens architect van het Rotterdamse stadhuis, werd ingevlogen om het monument te ontwerpen. Ook Simon Miedema (die eerder beelden ontwierp voor het Witte Huis) was bij het project betrokken. Hij zorgde voor de beelden op de fontein.
Sinds de inhuldiging heeft de fontein vrijwel altijd op dezelfde plek op het Noordereiland gestaan. Maar in 1995, toen het monument er wat verloederd bij lag, vond de gemeente het welletjes. De fontein werd verwijderd. De wortels kastanjeboom ernaast – die boom was waarschijnlijk ook in 1898 geplant – waren inmiddels zo gegroeid dat er te veel scheuren in het bassin van de fontein waren ontstaan.
Het kostte drie jaar voordat de fontein in ere was hersteld. In 1998 werd het monument op z’n oude vertrouwde plek teruggezet. En dat precies 100 jaar na de inhuldiging van Wilhelmina.
Foto: Stadsarchief Rotterdam
Dit artikel ‘Tijd van Toen’ stond ook in de Eilandkrant van dec. 2024
Door Pim Pauwels
Bekijk alle kranten op: noordereiland.org/eilandkrant »