Eilandkrant maart 2025
Eilandkrant maart 2025
Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.
Download: maart 2025 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).


Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van maart.
(Sommige artikelen bevatten meer informatie dan de versie op papier).
Ooms: “Het Noordereiland is het hart van de stad
Een imposante trap in de entreehal met een glazen koepel erboven, in de stijlen van de trap pronken zeepaardjes, krabben ondersteunen de leuning en de vergaderruimtes zijn voorzien van gebrandschilderde ramen met taferelen uit de scheepvaart. Het moge duidelijk zijn, Ooms Makelaars is gehuisvest in een historisch gebouw: Rijksmonument (nummer 113) en Gemeentelijk Monument (nummer 115). Peter van Nederpelt, een van de directeuren van Ooms, werkt al 40 jaar met veel genoegen op deze bijzondere plek. Hij voelt zich bevoorrecht: “Wij mogen op het gebouw passen”.
Sinds de brand in de Thorbeckestraat november jl, waarbij het pand van Ooms forse waterschade opliep, is zijn werkplek tijdelijk in het Hulstkampgebouw. Er is lichte hoop dat hij in juni weer plaats kan nemen aan zijn vertrouwde bureau op Maaskade 113.
Op dit adres hebben heel wat bureaus gestaan. Rederij Van Driel stichtte er in 1915 een kantoorgebouw. Met veel liefde voor detail én voor de scheepvaart zetten zij de architecten aan het werk en dat is nog steeds zichtbaar.
Na de economische crisis in de 30-er jaren moest de rederij helaas vertrekken. De 2e eigenaar (Swarttouw, groot in opslag van kolen en ertsen) heeft het pand op nummer 115 erbij gekocht. Ooms is pas de 3e gebruiker, sinds 1979. Het voelde voor hen als een strategische plek, precies tussen Noord en Zuid. Ze werken veel in de Rotterdamse havens en bedrijfsterreinen en de makelaars zijn ook dichtbij de particuliere woningen in de binnenstad.
Sinds hun komst in 1979 heeft het eiland zich ontwikkeld, mede dankzij de noodzakelijke stadsvernieuwing in de 80-er jaren. Van Nederpelt vertelt: “Het was lang een onontdekt gebied, pas de laatste 15 jaar zien we een positieve verandering”. Er is een gemoedelijke gemixte woonfunctie ontstaan. Als de makelaar nu bij de Spar zijn broodje haalt, hoort hij vaak: “Dag Peter, hetzelfde weer zeker?”.
De makelaar filosofeert over de bewoners: “In het begin woonden er veel gepensioneerde binnenvaartschippers. Ze bezaten hele panden en verhuurden etages. Vroeger woonden er meer studenten, maar door de prijsontwikkeling is dat nu ook minder. Het eiland lijkt een doorgangshuis. Je brengt hier een bepaalde levensfase door. Door tuinwensen, moeite met trappen lopen of gezinsuitbreiding vertrekken mensen weer.”
Website: Ooms Makelaars
Woonstad prijst flexibiliteit van getroffen bewoners
Sinds de ‘Thorbecke-brand’ in november zijn Woonstadmedewerkers Natasja van Elewout en Yvonne Alexandre zeer nauw betrokken geweest bij de begeleiding van de getroffen bewoners. Samen met de Eilandkrant kijken zij terug op deze roerige periode.
Natasja (projectcoördinator) schetst wat er na het ontstaan van zo’n brand gebeurt. Het calamiteitenplan treedt direct in werking. Dat betekent dat het crisisteam wordt ingezet om te zorgen voor de eerste acute opvang.
Daarna neemt het projectteam het over om te zorgen voor de begeleiding van de getroffenen, het regelen van een vervangend onderkomen, de informatievoorziening en allerlei praktische zaken. “Bij zo’n grote calamiteit kunnen we gelukkig snel opschalen en veel mensen inzetten”. Yvonne (Projectmanager Buurten) zorgt vanuit haar functie vooral voor het contact met de getroffenen en de informatievoorziening. “Het bieden van een luisterend oor is erg belangrijk, veel op de opvang-locatie Hotel vd Valk aanwezig zijn, mensen helpen met verzekeringszaken. Eerst zijn ze in shock, daarna komt besef en daarna rouw, dus ze zijn helemaal nog niet toe aan het regelen van dingen”.
In totaal 10 woningen waren in eerste instantie onbewoonbaar. Drie als gevolg van de brand, en 7 als gevolg van waterschade. Vijf bewoners konden na herstel van de waterschade weer terug naar de eigen woning. Inmiddels zijn de overige bewoners herplaatst naar een passende woning op Pendrecht, Feijenoord of Entrepot. “Dat we dit zo snel hebben kunnen realiseren is zeker ook te danken aan de flexibele opstelling van de betrokkenen. We zijn enorm blij dat we mensen die zo getraumatiseerd zijn snel perspectief en een nieuwe plek konden bieden. Dan kan het herstel en de verwerking beginnen”, geeft Yvonne aan.
En wat gebeurt er nu met de woningen op de Thorbeckestraat? “We wachten op toestemming van Bouw & Woningtoezicht om de woningen te betreden. Het zou heel fijn zijn als dat nu binnenkort doorkomt, zodat ook de bewoners de woning in kunnen gaan om te kijken of er nog iets van hun persoonlijke spullen te redden valt. Dat is ook een belangrijk onderdeel van hun herstel, dus dat begint intussen wel urgent te worden. De volgende stap is het stabiliseren van de woningen en inventarisatie van wat er moet gebeuren. En daarna de aanvraag van vergunning voor herbouw.” Natasja vertelt dat twee bewoners aan hebben gegeven uiteindelijk wel weer terug te willen naar de Thorbeckestraat. Maar garanties kunnen daar niet voor gegeven worden.
Terugkijkend op de afgelopen periode valt op dat Woonstad trots en tevreden is over wat het projectteam heeft kunnen doen voor de bewoners. Intern moet er nog geëvalueerd worden, maar Natasja en Yvonne geven aan dat het goed is dat er nu al gewerkt wordt aan de inzet van nog meer menskracht in het crisisteam, zodat je nog groter kunt opschalen. Zelf komen ze nu ook toe aan een stukje verwerking: “ja, het is echt heel intens geweest”. Maar het is ook heel duidelijk dat ze veel gehad hebben aan de enorme betrokkenheid en steun van de omwonenden en wijkpartners, met name ook de inzet van Stichting Iedereen aan Boord. “Wat betreft de betrokkenheid is het Noordereiland echt heel bijzonder”.
Op 3 maart is er in het Huis vd Wijk een laatste bijeenkomst voor de bewoners en buren van de Thorbeckestraat. Woonstad zal hiervoor uitnodigingen sturen aan betrokkenen.

Maas Cleanup
Het is weer bijna zover! Zaterdag 22 maart staat in het teken van het schoonmaken van de Maas, door heel Nederland, beter bekend als de Nationale Maas Cleanup. Ook Iedereen aan Boord doet mee met de opschoon-actie.
De kades van het Noordereiland komen die dag ook aan de beurt. Het schoonmaken begint namelijk bij het voorkomen dat rotzooi de Maas in waait. Iedereen aan Boord gaat er al met regelmaat op uit om zwerfafval te prikken op het Noordereiland. Op 22 maart, tijdens de Maas Cleanup doen ze dat speciaal op de kades. Hoe meer mensen, hoe schoner het ‘schip’. Iedereen die meedoet wordt bij de Stuurhut verwelkomd met een kop koffie of thee.
Wie een prikker heeft wordt verzocht deze mee te nemen. En anders zijn er prikkers beschikbaar om te lenen.
Start: 22 maart om 13.00 uur (inloop vanaf 12.30) – 14.30 uur
Locatie: Stuurhut, Burgemeester Hoffmanplein 30B
Volg alle acties en informatie via de website. Wile een hele dag wil helpen kan dan de route en andere acties bekijken op die dag op acties.maascleanup.nl
Website: www.iedereenaanboord.nu
Street Kitchen Iftar
Street Kitchen is samen met stichting Expeditie Noordereiland van plan om zaterdagavond
29 maart weer een Iftar editie te organiseren in het Huis van de Wijk. Eilandbewoners zijn bij deze uitgenodigd en kunnen zich aanmelden via
streetkitchen.noordereiland@gmail.com.
Meld je snel aan, want vol is vol. Bij veel aanmeldingen wijken ze mogelijk uit naar een grotere locatie.
Je wordt via de mail op de hoogte gehouden.
Webpagina: noordereiland.org/streetkitchen
Een knal tegen de brug
Tijd van toen; historie van het Noordereiland – Pim Pauwels
Eens in de zoveel tijd knalt een binnenvaartschip vol containers tegen de Willemsbrug. Afgelopen september ging het alwéér mis en dat was de vierde keer in vier jaar tijd. Maar wist je dat er ook eens een tegen De Hef is aangevaren?
Daarvoor moeten we terug naar 1978. In een interview met ‘De Rotterdammert’ vertelde oud-brugwachter Arie de Weerd vele jaren later over die grote klap op 10 mei. Plots hoorde hij die dag een groot kabaal. De klinknagels vlogen in het rond en ook herinnerde hij zich hoe een enorm blok beton naar beneden viel. Niet veel later belde zijn vrouw met de vraag wat hij had uitgespookt, want het was op de radio te horen.
Arie, die dertig jaar lang brugwachter van De Hef is geweest, moest uitleggen dat de hefboom van het schip de ‘Nedlloyd Bahrein’ tijdens de eerste vaart vanaf de scheepswerf Van der Giessen de Noord tegen ‘zijn’ brug was aangevaren. De schade was enorm: het contrablok was naar beneden gevallen en het middenstuk van de brug hing scheef. Daardoor kon de spoorbrug niet meer naar beneden. Dat had de brugwachter nog nooit meegemaakt (en zou hij nooit meer meemaken).
De kapotte brugonderdelen konden niet ter plaatse worden hersteld, maar moesten worden vervoerd naar een andere locatie. Het gevolg: twee weken lang reden er geen treinen van het centrum van Rotterdam naar het zuiden of andersom. Inmiddels hoeven we ons geen zorgen meer te maken om treinverkeer dat gestremd raakt door een onoplettende schipper. De monumentale brug wordt al een hele poos niet meer gebruikt. Sinds 1993 rijden treinen door de Willemsspoortunnel.
Programma Tante Nino
Nieuw vast programma ( zie ook het bericht over maart 2025 » )
- Meditatie,
- Rebel Remake,
- Authentic Relating Games
- Concerten
en nog veel meer!
Kijk op de website van Tante Nino voor de wekelijkse en maandelijkse creatieve activiteiten (voor groot en klein) Iedereen is welkom! www.tantenino.org

Noordereiland stopt met Twitter, hallo Bluesky
Website Noordereiland.org gaat stoppen met Twitter.
We verhuizen met onze #Noordereiland berichten naar Bluesky.
Volg ons op: http://noordereiland.bsky.social
Tot ziens!
Berichten op: noordereiland.bsky.social
Website https://t.co/OoEBouDRVS gaat stoppen met Twitter.
— Noordereiland.org (@MSNoordereiland) January 30, 2025
We verhuizen met onze #Noordereiland berichten naar Bluesky. 🦋
Volg ons op: https://t.co/jS2ASlNCUj
Tot ziens! pic.twitter.com/4R9jIV84UZ
Steigers in de Van der Takstraat op het #Noordereiland 🛠️
— Noordereiland.org (@noordereiland.bsky.social) 30 January 2025 at 14:19
[image or embed]
Eilandkrant Noordereiland
Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.
* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Adressen Noordereiland
In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.
Naam | Adres | Meer info |
---|---|---|
Huiskamer van de Wijk | Prins Hendrikkade 89 | noordereilandhuiskamer@gmail.com |
Sol | info@solnetwerk.nl | |
Samen in Beweging | Arthyra de Clerck, | sameninbeweging@arthyra.nl sameninbeweging.arthyra.nl |
Tante Nino | Van der Takstraat 102b | www.tantenino.nl |
Galerie Wind | Prins Hendrikkade 124a | www.galeriewind.nl |
NE Studio's | Prins Hendrikstraat 5 | www.nestudios.nl |
Koozie | Van der Takstraat 51 | www.koozierotterdam.nl |
Café 't Haventje | Prins Hendrikkade 129 | Facebook.com/haventje |
Villa Zebra | Stieltjesstraat 21 | www.villazebra.nl |
Spar | Van der Takstraat 56 | Spar Matze |
Makers van de Eilandkrant
Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.
Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant
Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »
Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: noordereilandkrant@gmail.com
Oproep
- Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip?
Stuur dan een mailtje naar noordereilandkrant@gmail.com - Kopij aanleveren? graag voor de 20ste van de maand.
E-mail: noordereilandkrant@gmail.com
Colofon
© 2025 Eilandkrant is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: gemeente Rotterdam, Woonstad, SOL Netwerk & ondernemers Noordereiland.
Oplage: 1.700
Tekst: Ilonka Schutte
Design: Lichting98
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar noordereilandkrant@gmail.com