Eilandkrant mei 2025
Eilandkrant mei 2025
Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.
Download: mei 2025 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van mei.
(Sommige artikelen bevatten meer informatie dan de versie op papier).
Wandeltours rondom Mei 1940
Een veelzeggende foto uit mei 1940: sergeant-majoor Van Ommering met een zelfgemaakte witte vlag op het Noordereiland. De bloedvlekken van een gewonde marinier zijn goed te zien. Wat is het verhaal bij deze foto? Het antwoord krijgt iedereen die meeloopt met een van de culturele oorlogswandelingen in mei/juni.
Strijd om de Maasbruggen organiseert deze lente, in samenwerking met Expeditie Noordereiland, een aantal historische wandelingen op het Noordereiland. Deze tours nemen de wandelaar mee terug naar vrijdagochtend 10 mei 1940, de dag dat Duitsland ons land binnenvalt. In Rotterdam wordt vliegveld Waalhaven gebombardeerd, watervliegtuigen landen op de Maas, parachutisten worden afgeworpen boven Feijenoord. Zij hebben als doel het veroveren van de Maasbruggen. Binnen enkele uren ontstaat er een bloedig strijdtoneel. Elke tour start bij het verhaal van die 10e mei en volgt op de voet de dagen daarna.
De deelnemers lopen 1,5 uur met een gids van Strijd om de Maasbruggen langs plekken die ertoe doen. Historische locaties waar gedurende 4,5 dag strijd werd geleverd, voorafgaand aan het bombardement van 14 mei 1940. Deze tour wordt onderweg ondersteund met divers fotomateriaal uit de Meidagen van 1940.
Op de website van Strijd om de Maasbruggen is te lezen: “Rotterdam vertoont niet de sporen maar de littekens van de oorlog. Zonder dat verleden is veel in de stad niet te begrijpen”. Meelopen met een van de vijf oorlogswandelingen vergroot dat begrip ongetwijfeld.
Data:
Zondag 11 mei, starttijd 11.00 uur (uitverkocht)
Zaterdag 17 mei starttijd 10.00 uur
Zondag 18 mei, starttijd 11.00 uur
Donderdag 29 mei (Hemelvaart), starttijd 10.00 uur
Zondag 8 juni starttijd 11.00 uur.
Start: de tour begint met een drankje bij Koozie, Van der Takstraat 51
Kosten: € 5,00 (incl. koffie/thee bij Koozie)
Reserveren verplicht: info@strijdomdemaasbruggen.nl
Website: www.strijdomdemaasbruggen.nl
WOII op het Noordereiland – Youtube video
Lezing mét amateurfilm: bevrijding Noordereiland
Waar blijven ze? Reikhalzend kijken de Rotterdammers uit naar de komst van de geallieerden. De capitulatie is al getekend, maar nog geen spoor van de bevrijders. Na vijf barre oorlogsjaren snakt ook het Noordereiland naar vrede en vrijheid. Maar de Duitse soldaten lopen nog door de straten. Amateurfilmer H.W. Heil, winkelier op de Van der Takstraat, legt vast hoe zijn buurtgenoten de bevrijding beleven: vol blijdschap én spanning.
Bevrijdingsdag bestaat 80 jaar. Tijd voor een bijzondere lezing met historisch beeldmateriaal. Historicus en stadsgids Ferrie Weeda vertelt in de komende Bevrijdingsweek over Rotterdam in mei 1945. Hij vertoont daarbij de unieke amateurfilm gemaakt op de Van der Takstraat tijdens de bevrijding (uit Stadsarchief Rotterdam). Een lezing voor alle liefhebbers van geschiedenis, over een feestelijk thema en op een gezellige locatie: café ’t Haventje.
“Er is heel veel bekend over mei 1940, de Duitse aanval en het bombardement. Maar hoe Rotterdam werd bevrijd, dat weten maar weinig mensen. Wat heel bijzonder is: er zijn dus bewegende beelden van de bevrijding van het Noordereiland.” Aldus de enthousiaste historicus Weeda.
De historische gebeurtenis werd vastgelegd door een winkelier op de van der Takstraat. Zijn camera filmde dansende mensen, Canadese jeeps die over de Maasbruggen rollen, en soldaten die worden omhelsd. Maar ook Duitse soldaten die afdruipen, de NSB’ers die worden gearresteerd en ‘moffenmeiden’ die worden vernederd met De Hef op de achtergrond.
Weeda: “Het is een ontlading van extreme vreugde maar óók rancune. Boosheid. En er zijn wonderlijke elementen: een buurmeisje dat wordt getackeld, een voorbijganger met een enorm gehoorapparaat, verwoede pogingen om de huiskat op de film te krijgen. Goede kans dat de filmer z’n laatste rolletje had bewaard om deze momenten vast te leggen.”
De lezingen vinden plaats op vr. 2 mei, ma. 5 mei en do. 8 mei in café ’t Haventje.
Adres: Prins Hendrikkade 129, 3071 KL Rotterdam
Inloop 19.00 uur, start lezing 19.30 uur. Kosten €3,- incl. drankje en hapje.
Reserveren en betaling via: https://ferrieweeda.stager.co/shop/lezing
[Update]: de bovenstaande link naar Stager werkt nu wél
Meer info: fweeda@planet.nl
Rotterdam 13 en 14 Mei 1940: Korps Mariniers
Eerste oorlogsslachtoffer van Feyenoord kwam van Noordereiland
Tijd van Toen – Pim Pauwels
Cornelis Bastiaanse, die naam zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Toch zou iedereen met een Feyenoord-hart even stil moeten staan bij deze Rotterdamse eilander. Hij was namelijk het eerste oorlogsslachtoffer van de club.
Vorig jaar schreef Trouw over de Feyenoorder, die op 9 oktober 1924 werd geboren. Als hij 11 jaar is, wordt hij lid van de club. Een paar jaar later zou de oorlog uitbreken, waarna hij en zijn gezin het Noordereiland ontvluchten, dat aan de frontlinie ligt.

Ze belanden aan de Nassaustraat op Zuid, maar een maand later overlijden hij en twee anderen daar na een bominslag. Feyenoord is in rouw: leden van het bestuur zijn bij de begrafenis, tijdens een jeugdtoernooi volgt een minuut stilte en ook het clubblad schenkt aandacht aan zijn dood.
De bommen kwamen overigens niet van de Duitsers, maar van Britten. Misschien dat de bominslag daarna in de vergetelheid raakt: tijdens en na de oorlog gaat veel meer aandacht uit naar het grote bombardement. Ook voor de in concentratiekampen overleden Feyenoorders is veel interesse.
De dood van Bastiaanse raakt daardoor op de achtergrond, tot vorig jaar. 100 jaar na zijn geboorte is hij ‘alsnog opgespoord als het eerste oorlogsslachtoffer van zijn club’, schrijft Trouw.
Noordereiland stopt met Twitter, hallo Bluesky
Website Noordereiland.org gaat stoppen met Twitter.
We verhuizen met onze #Noordereiland berichten naar Bluesky.
Volg ons op: http://noordereiland.bsky.social
Tot ziens!
Berichten op: noordereiland.bsky.social
Volg het Noordereiland op Bluesky Adres: noordereiland.bsky.social 📱 #Noordereiland
— Noordereiland.org (@noordereiland.bsky.social) 11 februari 2025 om 00:32
[image or embed]
Doe mee met de cursus 💗 reanimatie voor Noordereilanders op zaterdagmiddag 28 juni en 5 juli van 13 tot 16 uur in het Huis v/d Wijk (Pr. Hendrikkade 89 #Noordereiland). Aanmelden voor deze training kan door een e-mail met contactgegevens te sturen naar aednoordereiland@gmail.com
— Noordereiland.org (@noordereiland.bsky.social) 23 april 2025 om 11:39
[image or embed]
Eilandkrant Noordereiland
Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.
* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Adressen Noordereiland
In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.
Naam | Adres | Meer info |
---|---|---|
Huiskamer van de Wijk | Prins Hendrikkade 89 | noordereilandhuiskamer@gmail.com |
Sol | info@solnetwerk.nl | |
Samen in Beweging | Arthyra de Clerck, | sameninbeweging@arthyra.nl sameninbeweging.arthyra.nl |
Tante Nino | Van der Takstraat 102b | www.tantenino.nl |
Galerie Wind | Prins Hendrikkade 124a | www.galeriewind.nl |
NE Studio's | Prins Hendrikstraat 5 | www.nestudios.nl |
Koozie | Van der Takstraat 51 | www.koozierotterdam.nl |
Café 't Haventje | Prins Hendrikkade 129 | Facebook.com/haventje |
Villa Zebra | Stieltjesstraat 21 | www.villazebra.nl |
Spar | Van der Takstraat 56 | Spar Matze |
Makers van de Eilandkrant
Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.
Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant
Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »
Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: noordereilandkrant@gmail.com
Oproep
- Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip?
Stuur dan een mailtje naar noordereilandkrant@gmail.com - Kopij aanleveren? graag voor de 20ste van de maand.
E-mail: noordereilandkrant@gmail.com
Colofon
© 2025 Eilandkrant is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: gemeente Rotterdam, Woonstad, SOL Netwerk & ondernemers Noordereiland.
Oplage: 1.700
Tekst: Ilonka Schutte & Monique van Oosterhout
Design: Lichting98
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar noordereilandkrant@gmail.com