Stefan en Martine terug uit Thailand

>
Stefan en Martine terug uit Thailand

Reis op de motor

Vorig jaar maart spraken we met bewoners Stefan en Martine die toen op het punt stonden om een fikse motortocht te maken, dwars door Europa en Azië. Ze legden in totaal 38.000 kilometer af, hoewel ze hun einddoel (Kuala Lumpur) niet bereikten en hun reis in Thailand beëindigden om hun motoren op tijd naar Nederland te verzenden.

Tijdens hun avontuur deelden ze regelmatig foto’s en verhalen, waarbij het landschap steeds ruiger werd naarmate ze verder trokken. Hoewel de reis fysiek zwaar was, vooral in Azië waar voedsel en vers fruit schaars waren, hielden ze zich fit door het motorrijden en het natuurlijke ritme van de zon.

De reis was tot in de puntjes voorbereid, met dagelijkse routes en de nodige documentatie. Toch kwamen ze soms voor verrassingen te staan, vooral bij grensovergangen, zoals in Rusland en Cambodja. Daar liepen ze soms vertraging op of werden ze geconfronteerd met bureaucratische eisen. Ze leerden echter snel hoe ze hiermee om moesten gaan, waarbij Martine vaak de “bad cop” speelde in onderhandelingen met grensambtenaren.

In China werd het nog ingewikkelder, omdat ze een lokale gids nodig hadden en zelfs een Chinees rijbewijs moesten regelen. Ondanks deze obstakels bleef het avontuur spannend en leerden ze onderweg veel, ook van andere reizigers. Zo kreeg Stefan bijvoorbeeld de tip om een ui in de luchtfilter van zijn motor te stoppen om op grote hoogte beter te kunnen rijden, wat tijdelijk hielp.

Hoe bereid je zo’n trip voor?

Tijdens de reis hadden ze enkele ongemakken, zoals een aanrijding van Martine met een auto in Oezbekistan, waarbij ze haar knie bezeerde. Gelukkig ontmoetten ze een lokale Engels docent die hen hielp met medische zorg en onderdak.

Het constant samen reizen zorgde soms voor spanningen, maar na 12 jaar relatie wisten ze goed met elkaar om te gaan. Ze zijn trots op wat ze samen hebben bereikt en kijken terug op een indrukwekkende reis, waarin ze niet alleen veel unieke landschappen zagen, maar ook opmerkten dat er veel overeenkomsten zijn tussen de verschillende culturen en landen.

Nu ze terug zijn in Rotterdam, hebben ze hun oude leven weer opgepakt en genieten ze van de rust. Hoewel ze geen specifiek nieuw reisdoel hebben, denken ze er wel aan om weer op motorvakantie te gaan of verder weg te reizen en ter plekke een motor te huren. Maar voorlopig blijven ze chillen op het Noordereiland.

Ze hebben geleerd om het leven rustiger aan te doen en meer waardering te hebben voor wat ze eerder vanzelfsprekend vonden. Deze ervaring heeft hen niet alleen fysiek, maar ook mentaal gevormd.

Voor wie er interesse in heeft: Stefan rijdt op een Honda TransAlp en Martine een Royal Enfield Himalayan.

Wil je hun avonturen volgen?
Zie Instagram @stiefan en @muijsmans.

 

Bron: Facebook Noordereiland

 


Motorbericht op Instagram

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart