Eilandkrant Juli

>
>
Eilandkrant Juli

Eilandkrant juli 2019

Download: Eilandkrant juli 2019Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: juli 2019 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk/Steiger 22.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van juli.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

 

Kind & Koffie in Villa Zebra

Wie kleine kinderen heeft (0 tot 4 jaar), kan op woensdagochtend samen met de kinderen ruim een uurtje naar ‘de overkant’. Bij Villa Zebra is er om de andere woensdag (oneven weken) een Kind & Koffie ochtend. Daar kan je samen met je kind spelen, creatieve dingen doen, (voor)lezen én andere ouders ontmoeten. De speelochtenden zijn telkens van 09:00 – 10:30 uur en deelname is gratis.
Kind & koffie is een initiatief van Stichting Humanitas en Villa Zebra. De eerstvolgende Kind & Koffie ochtenden zijn woensdag 3 en 17 juli.

Meer informatie: Anita Steenbergen, tel. 06 – 12465703 / mail: Asteenbergen@stichtinghumanitas.nl


Even voorstellen: Peter Bakker

Ik ben Peter Bakker, oud-bewoner van het mooie Noordereiland. In 1950 geboren in de kraaminrichting aan het Putseplein en een dag later terechtgekomen in de Van der Takstraat 19b, op de tweede etage. In 1957 verhuisden we naar de hoek Van der Takstraat/Prins Hendrikkade 74, omdat mijn vader beheerder werd van de slijterij van A.J. van Heck & Co. Daar woonde ik tot 1972, stapte in het huwelijksbootje en verhuisde naar Den Haag en later naar Zoetermeer. Maar het eiland bleef ik altijd trouw. Ik kwam er veel en vaak. Een unieke plek, middenin de grote stad, maar met een bijna dorps karakter. Ik heb er twee boeken over geschreven: ‘Dorp in de rivier’ en ‘Poffen’. Dit laatste boek gaat over de middenstand op het eiland.

De komende tijd schrijf ik regelmatig een artikel voor de EilandKrant. Een leuk initiatief van betrokken bewoners waaraan ik een leuke bijdrage hoop te leveren.

 

 


Samen rustig in beweging

Voor wie wat minder vlot ter been is, bijvoorbeeld is aangewezen op een wandelstok, rollator of scootmobiel, maar toch graag af en toe de frisse buitenlucht wil voelen is er nu een mogelijkheid om samen met andere bewoners een stukje over het Noordereiland te wandelen. Vrijdag 5 juli is er een aangepaste wandeling, waarbij in rustig tempo wordt gewandel en er alle gelegenheid is om met elkaar te praten en verhalen over het eiland te delen. Zo krijgt eenieder toch een gezond stukje beweging, en gezelligheid! Neem gerust een begeleider, vriend(in) of goede buur mee, dat maakt het nóg gezelliger.

De wandeling duurt een uurtje en start en eindigt bij de Huiskamer van de wijk, Steiger 22. Na afloop is daar een kopje koffie of thee, aangeboden door Stichting Humanitas.

Datum: Vrijdag 5 juli

Steiger 22, Burgemeester Hoffmanplein 22
Start: 12.50 uur tot 14.30 uur
Deelname is gratis

Aanmelden bij Arthyra de Clerck,
E-mail: sameninbeweging@arthyra.nl of bel: 06 – 24 92 70 04


Verstekelingen – een serie over planten en dieren die het Noordereiland ook bewonen.

De strijd om het Noordereiland

Langs de kades paraderen ze. Door hun zwemvliezen ziet het marcheren er nogal onhandig uit. Maar ach, ze doen hun best. Het zijn ook prachtige vogels, die nijlganzen. Het is alleen jammer dat ze zo verrekte luidruchtig zijn.

Er zijn teveel nijlganzen op het Noordereiland. Dat vinden niet alleen eilandbewoners die om half vier ‘s ochtends uit bed worden gesnaterd, maar dat is ook de mening van de Afrikaanse watervogels zelf. Toegang tot het water is het probleem niet, zo midden in de Nieuwe Maas. Nee, het is de nijlganzen om grasveldjes te doen. Daar leven ze van. De aanwezigheid van nijlganzen in de Maasstad wordt bepaald door het aanbod kort gemaaid gras in de nabijheid van water.

Met luid geblaas, gesnater en gegak vliegen de onhebbelijke beesten elkaar in de veren. Na een knokpartij volgt een achtervolging en de verliezer is voorgoed van het eiland verbannen.  De overwinnaars vieren hun winst luid toeterend op de daken van onfortuinlijke bewoners. Pas wanneer definitief duidelijk is welke nijlgans heerst over het Noordereiland, zal de rust weerkeren. Ik hoop dat dit snel zal zijn, maar van lange duur is het vast niet. Langs de rivier komt alweer de volgende ambitieuze nijlgans aangevlogen.

André de Baerdemaeker
ecoloog
Bureau Stadsnatuur
www.bureaustadsnatuur.nl


Zing mee!

Wie wil meezingen in de Noordereiland Opera, over 150 jaar Noordereiland?
Uitvoering is zo 15 sept 2019, repetities vanaf ma 26 aug.
Info: Ita Luten,
Tel. 06-23283868
E-mail: ita@italuten.nl


1350

handtekeningen staan er op de petitie voor behoud van Bus 47.
Binnenkort overhandigt initiatiefneemster Arthyra de Clerck deze aan wethouder Bokhove.

  

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2019 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart