Eilandkrant sept

>
>
Eilandkrant sept

Eilandkrant september 2019

Eilandkrant september 2019Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: sept 2019 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk/Steiger 22.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van juni.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

 

Stolpersteine Noordereiland

StolpersteineTegenover het Noordereiland, aan de Stieltjesstraat ligt Loods 24, het monument ter nagedachtenis aan de plek waarvandaan in de Tweede Wereldoorlog ruim 12.000 Joden werden weggevoerd. Onder hen waren 686 kinderen. Het Kindermonument naast het Loods 24 monument herinnert daaraan.

 

Ook vanaf het Noordereiland zijn Joodse bewoners via die plek weggevoerd, in totaal 36 mensen. Zij woonden op de Prins Hendrikkade, Maaskade, Burgemeester Hoffmanplein en Van der Takstraat.

Struikelstenen
Kunstenares Ellen Vomberg wil graag voor deze mensen ‘Stolpersteine’ laten plaatsen bij de adressen waar deze oorlogsslachtoffers woonden. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig bedacht deze gedenktekens, die werden aangebracht op het trottoir voor de woningen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord werden. Die Stolpersteine zijn niet alleen ter nagedachtenis aan Joodse slachtoffers, maar ook voor Sinti, Roma en homoseksuelen. Zijn initiatief vond inmiddels in heel Europa navolging en ze zijn ook te vinden in diverse steden in Nederland.

Project Noordereiland
“Zo breng je een verdwenen persoon als het ware weer terug in de wijk. De struikelsteen herinnert aan de persoon die op dat adres woonde en leefde, net als u, jij en ik. En het herinnert ons eraan dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is”, vertelt Ellen. Zij wil in het voorjaar van 2020, waarin we ook 75 jaar vrijheid vieren, initiator Gunter Demnig 36 struikelstenen op het eiland laten plaatsen, in het bijzijn van burgemeester Aboutaleb. De plaatsing van de struikelstenen wordt omlijst met een heel programma. Zo wil Ellen leerlingen van de basisschool erbij betrekken, is er een expositie en een filmprogramma en komen er speciale rondleidingen. Ook hoopt het voorbereidingsteam in aanloop naar de onthulling en rondom de activiteit zelf zoveel mogelijk bewoners en organisaties op het eiland erbij te betrekken.

Planning
Voorlopig is de plaatsing van de Stolpersteine gepland medio april 2020, maar zodra de datum en overige programmering definitief bekend is, laten we dat uiteraard weten.

Informatie
Wil je ondertussen alvast wat meer weten over dit project? Kijk dan ook eens op www.loods24rotterdam.nl/stolpersteine.

Of lees meer over het ontstaan van dit idee en waar die gedenksteentjes hun naam aan te danken hebben: www.indebuurt.nl/rotterdam/genieten-van/mysteries/stolpersteine-in-rotterdam~48646/

 


Hefpark Muziekpark

Aan ‘de overkant’ op Zuid staat het weekend van 14 & 15 september in het teken van Hefpark Muziekpark. Er zijn dan diverse muziekoptredens, met een keur aan artiesten, afkomstig uit de omliggende wijken. Ook diverse muzikanten en zangtalent van het Noordereiland geven daar acte de présence. Zo wordt zondag 15 september rond 17:00 uur in de Circustent de Noordereiland Opera uitgevoerd. Een heuse opera, waarbij jonge en oude bewoners van het Noordereiland het verhaal over 150 jaar Noordereiland zingen, live begeleid door de band van componist Bart Egeter. Afsluitend wordt als ‘Grande Finale’ met de band van de Noordereiland Opera en alle deelnemende artiesten het publiek uitgedaagd mee te zingen met een Rotterdamlied.

Maar, er is nog veel meer te doen in dat weekend: o.a. een BMX event, openbare repetities, kooroptredens en kinderactiviteiten.
Kijk voor het hele programma op: Facebook-Hefpark

 

 


Frisse neus

Het najaar komt eraan, de zomerkloffies mogen weer de kast in. Het is wat natter en grauwer weer. Om toch regelmatig even buiten te kunnen zijn is het wellicht een goed idee om je aan te sluiten bij het ‘Samen in beweging’ wandelrondje. Vanaf 4 september wordt er wekelijks een wandeling over het Noordereiland gemaakt. Zo haal je lekker een frisse neus, blijf je in beweging en leer je allerlei wetenswaardigheden over het eiland. En, je bent in aangenaam gezelschap!

De wandeling is elke woensdagochtend en duurt een uur. Eerst even verzamelen in Steiger 22 en dan samen op pad. Je hoeft je er niet speciaal voor aan te melden, sluit je gewoon aan. Na afloopt trakteert Humanitas de wandelclub op een bakje koffie of thee.

HumanitasVoor: 45-plussers
Tijd: 09:50 – 11:15 uur
Informatie: sameninbeweging@arthyra.nl, of bel 06 24 92 70 04‬

 


Open Dagen NE Studio’s

Bezoek de ateliers & ontmoet de kunstenaars.
Za. 28 + Zo. 29 sep, 11.00 – 17.00 uur
Prins Hendrikstraat 5
www.nestudios.nl
Zie ook: Open Dagen bericht »

Noordereilland Opera

Kom kijken & luisteren naar de uitvoering Noordereiland Opera
Zo. 15 sep 17:00 uur
Hefpark Muziekpark, Stieltjesplein
Toegang gratis
Zie ook: Opera NE Facebook »

Midden in de Maas

Zomerse pleinconcerten
Za. 14 sept. 2019
Burgemeester Hoffmanplein
Toegang gratis
Zie ook: Midden in de Maas » 

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2019 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart