Eilandkrant November

>
>
Eilandkrant November

Eilandkrant November 2020

Eilandkrant november 2020Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: November 2020 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van November.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

Corona Cateraars

We moeten er maar het beste van maken de komende tijd.
Cafés en restaurants zijn voorlopig gesloten, een hard gelag, voor ons en de ondernemers. Veel restaurants gaan hier creatief mee om
en bieden nu hun menu’s als afhaal- en bezorgmaaltijden aan.
Op het eiland kan je voor allerlei lekkers ook terecht bij Fadis en Koozie. Bij hen kan je koffie, thee, taart, soep, lunch of maaltijden bestellen en afhalen.
Bij Pizzeria Gaetano kan je vanaf 17.00 uur pizza’s bestellen via tel. 010 213 5308. En voor patat en snacks is Smiley gewoon open.

Websites: www.fadisnoordereiland.nl + www.koozierotterdam.nl + www.lagaetano.nl

Of volg hen op Instagram/Facebook voor actuele info.
Zie ook: Noordereiland cateraars bericht »


Dichtgetimmerd

De afgelopen maanden is op het Noordereiland een aantal woningen door de gemeente of woningcorporatie afgesloten. Er wordt dan een ijzeren plaat voor de deur geplaatst of soms alleen nieuwe sloten op de voor- en achterdeur. Dat gebeurt als er in een woning misstanden plaatsvinden zoals criminaliteit of ernstige overlast. Gelukkig komt dit in onze wijk niet heel vaak voor, maar dat willen we graag ook zo houden.

Gemeente en politie doen er alles aan om misstanden in beeld te krijgen en tijdig aan te pakken. Hierbij zijn ze wel grotendeels afhankelijk van de hulp van bewoners. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen als u misstanden ziet in de directe omgeving. Gemeente en politie stellen dan een onderzoek in en waar nodig wordt ingegrepen.

Melden van misstanden of ernstige overlast kan bij de volgende telefoonnummers:

Politie (spoed)                        1-1-2
Politie (geen spoed)              0900-8844
Meld Misdaad Anoniem       0800-7000
Advieslijn Woonoverlast       088-3777666
Buitenruimte                          14010


Wijkraad in beeld & geluid

wijkraad vergadering verslag

In verband met de corona-crisis vergadert de wijkraad voorlopig alleen online. Maar bewoners kunnen de maandelijkse openbare vergadering wel live meekijken en -luisteren via de gemeentelijke website  https://gebiedscommissies.notubiz.nl/. Tijdens deze openbare vergaderingen bespreekt de wijkraad alles wat voor de wijk belangrijk is. Zo kan de wijkraad bijvoorbeeld ook advies uitbrengen richting de Coolsingel, zowel gevraagd als ongevraagd.

Bewonersinitiatief
De wijkraad heeft ook een budget voor bewonersinitiatieven. Wie een goed idee heeft voor de eigen buurt, voor en door bewoners, kan daarvoor een plan indienen en budget aanvragen. Tijdens de openbare vergadering besluiten de wijkraadleden over al dan niet toekenning van het aangevraagde budget.

Inspreken
Meepraten tijdens de vergadering kan niet. Maar wie een dringend onderwerp wil aankaarten kan dat wel live doen tijdens het inspreekmoment. Dan moet het betreffende onderwerp wél tevoren worden ingestuurd via een e-mail naar gebiedfeijenoord@rotterdam.nl. Dat moet uiterlijk om 12.00 uur op de dag van de vergadering binnen zijn. De eerstvolgende vergaderingen zijn op 23 november en 21 december. Momenteel wordt onderzocht om het dan ook mogelijk te maken om te chatten tijdens de vergadering.


Humanitas Hulplijn weer actief

Vanwege de aangescherpte maatregelen is het Huis van de Wijk Aan de Kade tot 15 november (of langer) gesloten voor alle activiteiten. Er zijn enkele medewerkers ziek, of thuis in afwachting van een test en er moet zoveel mogelijk worden thuisgewerkt.

“Wij begrijpen dat het voor iedereen lastig en teleurstellend is” vertelt Anouk Faassen, wijkregisseur van Team Humanitas Welzijn. “Wij hebben dit voorjaar heel hard gewerkt om het Huis van de Wijk in te richten en keken uit naar een feestelijke opening dit voorjaar. Daar stak COVID-19 echter een stokje voor. Vervelend, maar dat gaf ons wel tijd om in alle rust op te starten. Geleidelijk aan konden er vanaf de zomer steeds meer activiteiten worden georganiseerd en we planden voorzichtig alsnog een officiële opening in oktober. Ook dat moeten we nu opschorten. Maar het is nu eenmaal zoals het is. Belangrijker is dat iedereen deze periode goed en gezond doorkomt. We moeten met zijn allen deze coronacrisis zo goed mogelijk het hoofd bieden en elkaar daarin steunen”.

Ook dit keer is weer een Humanitas Welzijn Hulplijn in gesteld, waar bewoners hun (hulp) vragen kunnen stellen:

010 – 3 02 50 30
0800 – 400 20 90 (niet mogelijk met Lyca Mobile)

Helpers
Wie zelf graag in deze periode bewoners op het Noordereiland of de Kop van Zuid wil helpen is van harte welkom en kan zich ook melden via de hulplijn of bij Anouk Faassen, tel. 06 33154811. Net als in het voorjaar zijn er vrijwilligers nodig om boodschappen of maaltijden te bezorgen, de hond uit te laten, medicijnen te halen of te helpen bij administratieve zaken.
Kijk voor meer info ook op www.demagievanfeijenoord.nl.


Lege agenda

In deze editie dit keer geen agenda.
Het Huis van de Wijk is gesloten tot zeker 15 november en diverse organisatoren beraden zich nog of hun geplande activiteiten komende tijd nog doorgaan, of mogelijk in een aangepaste vorm. Volg daarom voor actuele informatie de social media en de websites van de organisaties.

8 nov. t/m 6 dec.
Expo Faces & Figures
Info: www.galeriewind.nl
13.00 – 17.00 uur
(do-zo, andere dagen op afspraak)
Galerie Wind, Prins Hendrikkade 124a


In de Brand

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Brand 19021902 was, zeker tegen het einde, een roerig jaar.
Het langgerekte eiland was een verkaveld stelsel van gesloten bouwblokken. Langs de rand van het eiland liep een rondweg met smalle dwarsstraten. Vooral langs die randen was een gevarieerde bebouwing tot stand gebracht van etagewoningen, kantoren en bedrijven met een representatieve allure in diverse laat negentiende-eeuwse bouwstijlen (neorenaissance, art nouveau, eclecticisme). Een allure die ook binnen de kern van het eiland gestalte kreeg door de vormgeving van een pleinenreeks, met als meest prominente deel het Burgemeester Hoffmanplein. Hier werd een monument opgericht voor ingenieur T.J. Stieltjes, technisch adviseur van de Rotterdamse Handels Vereniging. Stieltjes werd gezien als de architect van de aanleg van de havens in Feijenoord, ten zuiden van de Nieuwe Maas, die de grote bloei van Rotterdam als havenstad mogelijk maakte.

In 1902 wordt ook gebouwd aan het Antwerpse Hoofd. Op 3 november ging de kistenfabriek van W. van der Lugt en Zoon in vlammen op, en werd volledig verwoest. De brand trok duizenden toeschouwers, die vanaf de Boompjes, de Willemsbrug, de Stieltjeskade en de Wilhelminakade het brandend schouwspel gadesloegen. In de Koningshaven dreven zelfs bootjes met toeschouwers.
Pas na drie dagen was de brandweer klaar met de bluswerkzaamheden.

Peter Bakker
penm.bakker@gmail.com


“Onder water kan je knuffelen” (interview Shirley Butter)

Shirley Butter

Op de achterkant van de Eilandkrant staat elke maand een fraaie foto, de ‘Insta van de maand’.
Gemaakt door butterleyphotography.com. Maar wie is dat eigenlijk? We gaan eens een bakkie doen met de fotografe, om te zien wie er achter deze naam schuilt.

De foto’s worden geleverd door Shirley Butter. Behalve fotografe is zij heel actief op een aantal andere terreinen. Zo is zij betrokken bij het Duikhuis, waar je duiklessen kan volgen en gave duiken kan maken in binnen- en buitenland. “Onder water hoor je alleen het geluid van je eigen bellen. Geen drukte, geen virushectiek. En het mooie is, onder water kan je elkaar knuffelen.”.

Ook is Shirley de motor achter Stichting LACH!, die zij met vrienden bestuurt. Deze stichting bezorgt Rotterdammers, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken letterlijk ‘een lach’. Vrijwilligers doen ludieke acties of organiseren vrolijke activiteiten, zoals uitstapjes met ouderen, lekker de straat op, of optredens bij verzorgingshuizen. Maar ook worden er filmavonden gehouden in het AZC en kookworkshops met kids gepland.

Shirley woont op het eiland, waar zij samen met de buren positief bezig is. Zo organiseren zij juist in deze coronatijd samen regelmatig een Silent Disco en hebben ze sinds kort geveltuintjes. Gelukkig heeft ze ook tijd om foto’s te maken: in opdracht van bedrijven of particulieren, maar ook van mooie en opmerkelijke plekjes op het Noordereiland.

Bekijk haar werk eens op Instagram: Butterley Photography.
En neem ook eens een kijkje bij
www.stichtinglach.nl.


Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart