Eilandkrant Oktober

>
>
Eilandkrant Oktober

Eilandkrant Oktober 2020

Eilandkrant_oktoberNieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Oktober 2020 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van Oktober.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

collage groen maaskade

Maaskade in de maak

De inzendtermijn voor de vragenlijst over de inrichting van de Maaskade is afgesloten. Er zijn

661 reacties ontvangen, waarbij het erop lijkt dat er over 50% eenduidigheid is, en de overige 50% er telkens twee voorkeuren zijn. Nu zijn de ontwerpers aan zet om op basis van de wensen en mogelijkheden twee schetsvoorstellen te maken. Die worden dan later weer gepresenteerd aan de bewoners, zodat er uiteindelijk een definitief ontwerp gemaakt kan worden. Hoe en wanneer de ontwerpschetsen worden voorgelegd is nog niet bekend en mede afhankelijk van de corona-regelgeving op dat moment.


Broodnodige energie

Ook op het Noordereiland is er overlast van plaagdieren zoals ratten, duiven en meeuwen. Omdat er bewoners zijn die hun afvalzakken naast de container of prullenbak zetten. Maar ook omdat er bewoners zijn die het zonde vinden om voedsel weg te gooien en het daarom op straat aan de vogels voeren. Is goed bedoeld natuurlijk, maar het geeft behoorlijk wat overlast en rommel. Meeuwen trekken de vuilniszakken open of trekken etenswaren uit overvolle prullenbakken en al gauw is het een enorme bende op straat. Al dat rondslingerende voedsel trekt ook ratten aan.

Brood niet goed voor dieren
Vogels kunnen ziek worden van brood. Er zit te veel zout en onvoldoende gezonde voedingsstoffen in. Het is te eenzijdig voedsel en de vogels worden er ‘lui’ van, ze trekken er niet meer op uit om zelf (gezonder) voedsel te zoeken. Daardoor blijven ze gezellig in grote groepen bij elkaar, waardoor ziektes zoals botulisme, coccidiose of zelfs papagaaienziekte zich makkelijk kunnen verspreiden.

Broodbak
Voor broodresten heeft de gemeente een oplossing: bedrijven, verenigingen en scholen, maar ook bewonersgroepen kunnen een broodbak laten plaatsen, die wekelijks wordt geleegd door inzamelaar GroenCollect. Zij legen de broodbakken en sorteren het brood, dat omgezet wordt in groene energie, door het te vergisten. In brood zit namelijk veel energie. Van één brood kun je een led-lamp maar liefst vijf dagen laten branden!

Wil je weten hoe je een broodbak aanvraagt voor jouw buurt en wat de voorwaarden zijn?
Kijk dan op www.rotterdam.nl/wonen-leven/brood/

Video van Open Rotterdam

Bron: Open Rotterdam op Youtube


Noordereiland Opera

Opera

Er waren grootse plannen om de Noordereiland Opera weer eens uit te voeren tijdens de Wereld Havendagen, op de Maaskade. Helaas, daar ging vanwege corona een dikke streep door.

Mini uitvoering
Maar nu is er een nieuwe kans, in bescheiden vorm. Zondag 18 oktober wordt in het Gemaal op Zuid tijdens een muziekmatinee een miniversie uitgevoerd in Het Gemaal op Zuid. Zoals de naam al doet vermoeden, moet je daarvoor naar de overkant, naar de Afrikaanderwijk. Om precies te zijn: Pretorialaan 141.

De muziekmatinee is van 16.00 -18.00 uur en wordt afgesloten met een wijkdiner. De toegang is gratis. Wil je echter ook aanschuiven bij het wijkdiner, dan moet je daarvoor reserveren bij Het Gemaal op Zuid.

Repeteertalent
Voor die uitvoering moet uiteraard gerepeteerd worden. Dat gebeurt op zaterdag 10 en 17 oktober.
De repetities beginnen om 13.30 uur en zijn in het Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89.

Lijkt het je wel leuk om een keertje mee te zingen en aan de uitvoering mee te doen? Meld je dan bij dirigent Ita Luten: ita@italuten.nl.


Inspiratie: variaties op het werk van Jan Mankes

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de schilder Jan Mankes op 30-jarige leeftijd aan tuberculose stierf. Alle reden om deze schilder en zijn werk als uitgangspunt te nemen voor de jaarlijkse thema-expositie bij galerieWind. De zacht schrale en subtiele schilderijen van Jan Mankes verdienen het om meer aandacht te krijgen, want weinigen blijken zijn werk te kennen.

Eigen stijl
55 professionele- en amateurkunstenaars geven, geheel in hun eigen stijl, een visie op het leven en werk van deze Overijsselse Schilder. De kunstwerken zijn een bonte mix van uiteenlopende technieken en stijlen. Van veel deelnemende kunstenaars staat hun eigen werk qua stijl haaks op die van Jan Mankes.

En dat maakt de expositie extra uitdagend. Hoe zal bijvoorbeeld striptekenaar Martin Lodewijk (bekend van Agent 327) Mankes interpreteren?
Te zien (én te koop) van 3 t/m 25 oktober 2020.

galerieWind
Prins Hendrikkade 124a
Rotterdam-Noordereiland.
Openingstijden: do-zo van 13.00-17.00 uur.
www.galeriewind.nl


Op de penning

Stichting Expeditie Noordereiland zoekt nieuwe bestuursleden, vooral een penningmeester.
Wie heeft er affiniteit met het eiland, kunst & cultuur en past graag op de centen? Stuur dan een mailtje naar expeditienoordereiland@gmail.com.


Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart