Nieuwbouw Marinestraat

>
>
Nieuwbouw Marinestraat

In de Marinestraat is volop bedrijvigheid. Niet van de ondernemers die daar zitten, zoals de autowasserij en de garages. Die zijn al langere tijd weg, hun panden maken plaats voor een nieuw woonproject. Sinds december vorig jaar is het Amsterdamse bedrijf WJ Projects bezig de voormalige bedrijfsruimten om te bouwen tot woningen. Het plan is om daar medio september twaalf loftwoningen op te leveren, voor het merendeel met een dakterras, patio en een inpandige garage, die ook als verblijfsruimte gebruikt kan worden.

 

Machinekamer

In de steeg aan de achterkant van de Marinestraat bevindt zich ook het kunstwerk De Machinekamer, dat door een kunstenaarscollectief is gemaakt in het teken van het concept van het ‘motorschip Noordereiland. Diverse kunstwerken op het eiland refereren daaraan, zoals de stuurboord- en bakboordlichten op het woonblok Noorderlicht, naast de oprit naar de Willemsbrug.

Een onderdeel van die Machinekamer was ook een aantal deuren met teksten over de historie van het Noordereiland, vanaf het prille begin in 1600, toen het een galgeneiland was, tot in de 80-er jaren. Tijdens de sloop van de bedrijfspanden in de Marinestraat bleken die deuren ineens verdwenen, merkte een van de omwonenden op. Uit navraag bij WJ Projects bleken die deuren niet te zijn bewaard.

“Wij hebben het project van een andere ontwikkelaar overgenomen. Bij de overdracht is helaas niet aangegeven dat er zich aan de achterzijde een kunstwerk bevond. De deuren zijn helaas afgevoerd”, aldus een van de projectleiders van WJ Projects. “Wij vinden het erg vervelend dat er (een deel van) een kunstwerk verloren is gegaan en als wij daarvan op de hoogte waren geweest, hadden wij in ieder geval een poging gedaan om het kunstwerk te behouden”.

Op de afbeeldingen een impressie hoe de woningen eruit komen te zien.
(Klik op een afbeelding voor een vergroting).

[envira-gallery id=”11379″]

 

Zie bericht Havenloods: Zorgen over ‘machinekamer’ Noordereiland »

Bekijk in het Scheepsjournaal nr. 40 (2005): De opening van de Machinekamer »


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart