Eilandkrant maart 2021

>
>
Eilandkrant maart 2021

Eilandkrant maart 2021

Eilandkrant_maart 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Maart 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van maart.

(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

Maaskade voorstel

Terugkoppeling bewonersavond Noordereiland 2 februari

Dinsdagavond 2 februari werd het schetsontwerp van de vergroening Maaskade online gepresenteerd aan de eilandbewoners. Ruim 90 mensen keken en luisterden mee met de toelichting op het schetsontwerp en de uitleg over het vervolgproces.

In februari worden de reacties op het schetsontwerp verwerkt in een Voorlopig Ontwerp (VO), dat in maart en april wordt voorgelegd aan diverse betrokken organisaties, zoals het Havenbedrijf, de hulpdiensten en de Wijkraad Noordereiland. De gemeente zoekt nog mogelijkheden om dit Voorlopig Ontwerp daarna ook voor te leggen en te bespreken met bewoners en ondernemers, liefst niet alleen digitaal.

De presentatie
Het schetsontwerp betreft een voorstel, een grove indeling en keuzes die gemaakt zouden worden als het gebied met vrije hand zou worden ingedeeld, een ‘blanco canvas’. Idealiter wordt dan de kade vrijgehouden om te wandelen en recreëren.

De kade wordt vrij strak ingericht, met bankjes, maar met voldoende ruimte voor voetgangers. Het blijft een afgesloten voetgangersgebied, behalve voor de schippers. Ook is de kade bruikbaar voor kleinschalige, tijdelijke activiteiten, zoals burenpicknicks of foodtrucks.

Vragen en reacties
De vragen die tijdens de presentatie werden gesteld en de antwoorden daarop zijn te vinden op www.noordereiland.org/reacties-2-feb-maaskade/
Daar vind je ook een uitgebreider verslag van de bijeenkomst.

 

 


Verkiezingen Tweede kamer

Bord verkiezingen

Op woensdag 17 maart zijn in Rotterdam ruim 400 stembureaus open. Op het Noordereiland zijn er die dag twee stembureaus:

  1. Huis van de Wijk
    Prins Hendrikkade 89
  2. Gymzaal basisschool De Nieuwe Haven
    Prins Hendriklaan 22

De stembureaus zijn die dag open van 7.30 tot 21.00 uur.

 

Eerder stemmen
Het is ook mogelijk om vervroegd te stemmen. Dat kan op maandag 15 maart of dinsdag 16 maart op één van de ruim 40 stembureaus verspreid over de stad. Ook deze stembureaus zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Deze vervroegde mogelijkheid is bedoeld voor kiezers die vanwege het coronavirus tot risicogroepen behoren.
Dit kan niet in het Huis van de Wijk op het Noordereiland.

Briefstemmen

Kiezers van 70 jaar en ouder mogen nu per brief stemmen. Vóór 11 maart ontvangen zij daarvoor een briefstempakket en een uitleg hoe dit in zijn werk gaat.

Volmacht

Wie niet zelf kan stemmen kan dat iemand anders via een volmacht laten doen. Hoe dat moet, staat op de achterkant van de stempas die alle kiezers ontvangen hebben.

Kandidatenlijst + stemlocaties
Uiterlijk een week voor de verkiezing ontvangt iedereen een kandidatenlijst met alle kandidaten en partijen die meedoen + een overzicht van de locaties waar (vervroegd) kan worden gestemd. Dat overzicht is ook te vinden op stembureausrotterdam.nl. Daar kan je in een ‘druktemeter’ voorafgaand aan het stemmen bekijken of het niet te druk is bij het stembureau en je beter een later tijdstip kiest om te gaan stemmen.

Alle informatie over het stemmen en de verkiezingen staat op www.rotterdam.nl/wonen-leven/verkiezingen

Benieuwd hoe het er straks aan toe gaat in het stembureau?
Bekijk het filmpje:

Link: www.youtube.com/watch?v=VP3tQ4CRE-M&feature=youtu.be

 


Nieuwe MeldR app

 

Is een afvalcontainer vol of een lantarenpaal stuk, of straatmeubilair vernield? Dat kan normaal gesproken worden gemeld via de BuitenBeter app. Maar dat kan nu ook met de MeldR app, of via de website. De MeldR app zal in Rotterdam uiteindelijk de BuitenBeter app gaan vervangen. Dus handig misschien om hem voortaan al te gebruiken. Het werkt vrijwel hetzelfde: De app bevat een kaart waarop de locatie van de melding kan worden aangegeven. Ook kunnen foto’s en een beschrijving worden meegestuurd. Anoniem melden kan ook.

De MeldR app is te downloaden via Apple Store en Google Play.

De melding komt direct bij de gemeente Rotterdam binnen. Medewerkers van Stadsbeheer komen in actie om de melding op te lossen. Op de website is er meer over te lezen. Ook daar kan eenvoudig een melding worden verstuurd.

www.rotterdam.nl/wonen-leven/meldr/


Oorlogsveteraan onder dak

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Donderdag 25 januari 1951 meldt het Rotterdamsch Nieuwsblad “Drager van Oorlogsherinneringskruis en Bevrijder van Tilburg woont nu hier op een zolderkamertje”. Het artikel, over mensen die het Oorlogsherinneringskruis hadden gekregen, ging over kelner Piet, die werkte bij café Klopper aan de Jericholaan.

Piet was in 1942 door de Military Police gerekruteerd in New York, waar hij woonde. Hij werd overgebracht naar Guelph in Canada, waar hij zijn militaire uitrusting kreeg. Na een overtocht naar Engeland met de Queen Elizabeth, kreeg hij in Wolverhampton een infanterie opleiding, samen met andere, van oorsprong Nederlandse gerekruteerden uit diverse landen. Sommigen spraken niet eens Nederlands. Die groep mannen werd uiteindelijk de Prinses Irene Brigade (PIB). Zij werden ingezet voor kustbewaking.

In augustus 1944 werd de PIB ingezet bij de landing in Normandië waar zij Pont Audemer veroverden. Verder ging het door Frankrijk, België en Nederland. Zij veroverden de brug bij Grave, bevrijdden Tilburg en overwinterden op Walcheren. Een week voor de bevrijding staken zij de Maas over bij Hedel, waarop prompt een tegenaanval van de Duitsers volgde. Drie dagen voor de capitulatie sneuvelden nog vele kameraden van de kelner.

Na de bevrijding diende hij een half jaar na. Hij vond de liefde in Den Haag en besloot niet meer in het leger te blijven. Hij ging de horeca in en trouwde in november 1945, verhuisde met vrouw naar Rotterdam waar het paar, vanwege heersende woningnood een zolderkamertje boven zijn moeder betrok. Dat zolderkamertje was in de Van der Takstraat 19b. Het dak lekte dus het weinige meubilair moest soms worden verschoven om het droog te houden bij regen.

Juni 1950 werd een zoon geboren, dus moest nu ook met het wiegje worden geschoven.
In café Klopper kwamen soms invloedrijke mensen met een groot netwerk die zich het lot aantrokken van oorlogsveteraan Piet. Zij informeerden hun relaties en zo kwam dit verhaal uiteindelijk terecht op het allerhoogste niveau. Door tussenkomst van ZKH Prins Bernhard kreeg kelner Piet uiteindelijk de net vrijgekomen woning op de 1e etage van het pand de Van der Takstraat 19b toegewezen.
Eindelijk hadden mijn vader, moeder en ik een goed dak boven ons hoofd.

Peter Bakker

Reageren? penm.bakker@gmail.com


Toekomstbeeld Motorschip Noordereiland

Logo Villa ZebraVilla Zebra, dat mysterieuze glazen gebouw aan de overkant, is een museum voor hedendaagse kunst. Daar zijn tentoonstellingen en creatieve workshops voor kinderen van 2 t/m 12 jaar. Elke twee weken is daar op woensdag Kind & Koffie. Ouders kunnen dan met hun jonge kind samen spelen, knutselen en voorlezen. Vanwege corona staan de activiteiten op een laag pitje. Maar, Villa Zebra heeft een uitdaging voor de kleine en grote mensen aan de overkant, op het Noordereiland:

“We vinden dat iedereen die zijn verbeelding leert gebruiken, daar een slimmer mens van wordt en leuker door het leven gaat. Villa Zebra heeft in twintig jaar een eigen methode ontwikkeld die kinderen leert kijken naar kunst en ze meeneemt aan de hand van vragen. Villasoferen noemen wij dat, het nadenken over kunst en dat kun je ook buiten Villa Zebra doen of over andere onderwerpen dan kunst.
Een goede Villasofische vraag over het Noordereiland zou bijvoorbeeld kunnen zijn:
Stel dat het Noordereiland zou wegvaren, zoals sommige eilandbewoners van plan zijn, hoe zien de bewoners van het Noordereiland er dan over 500 jaar uit en het Noordereiland zelf?
Hoe moet het Noordereiland gaan heten als het niet meer bij Rotterdam ligt?

Wij vinden het leuk om te weten hoe eilanders onze Villasofische vragen over het Noordereiland zouden beantwoorden. Deel dit met ons via communicatie@villazebra.nl De leukste inzending wordt beloond met onze toekomstkalender en 2 vrijkaartjes, ook voor in de toekomst”.

VillaVrienden
Villa Zebra kan alle steun goed gebruiken, wie hen een warm hart toedraagt en kunst & cultuur belangrijk vindt voor de ontwikkeling van de jongste Rotterdammers kan zich aanmelden als vriend van Villa Zebra via www.Villazebra.nl.


Haal je maal Lokaal!

Steun onze lokale ondernemers, bestel en haal je ontbijt, lunch, of diner vooral bij onze lokale horeca. Zoals bij Koozie, Fadi’s, Gaetano en Smileys. Aan dat rijtje wordt in deze maand ook cateraar Gheestige Willem toegevoegd. Zij maken biologische, vegetarische maaltijden. Voor Noordereilanders hebben zij een exclusief aanbod: een 2-delige maaltijd + 3 salades kost €17,50 en wordt tussen 16.30 en 17.30 gratis thuisbezorgd. Info: www.gheestigewillem.nl

Steun onze Noordereiland horeca, haal je maal lokaal!


Uitstel jubileum

De feestelijkheden rond het 10-jarig jubileum van galerieWind zijn verzet naar 22 t/m 24 oktober 2021.
Meer details over het programma: www.galeriewind.nl/10-jaar-galeriewind/Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2021 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart