Eilandkrant januari 2023

>
Eilandkrant januari 2023

Eilandkrant januari 2023

Eilandkrant januari 2023Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Januari 2023 Eilandkrant (PDF)

 

 


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van januari.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Nieuwe welzijnsorganisatie SOL

Vanaf juni 2022 nam organisatie SOL (Samen Ondernemend Leren) het wijkwelzijnsstokje over van Humanitas.

Bij ons op het Noordereiland bleef het vanaf 1 juni lang stil in het Huis van de Wijk. SOL moest overduidelijk nog opstarten. Hun werkgebied is dan ook fors uitgebreid. Behalve Rotterdam Noord (waar zij al een aantal jaren werkten) hebben ze ook de gebieden IJsselmonde en Feijenoord erbij gekregen. Er moesten dus in allerijl nieuwe medewerkers geworven worden. Geleidelijk aan namen de activiteiten toe. Allereerst in alle wijken een zomervakantieprogramma voor de jeugd. Dat was ook conform de voornaamste eisen die de gemeente in de aanbesteding aangaf, vooral aandacht voor kinderen en jongeren, naast de aandacht voor het welzijn van ouderen.

Contact met kinderen en ouders

Een goede reden om daar eens wat meer over te vragen aan de SOL medewerkers die zich bezig houden met de programmering van jeugdactiviteiten op het Noordereiland. Olive Wambui is jeugdmakelaar en Savina Tsiridis is jongerenwerker. Olive richt zich met name op kinderen van 4 tot 14 jaar. “Ik organiseer activiteiten voor de kinderen, bijvoorbeeld op maandagmiddag na schooltijd op het Burgemeester Hoffmanplein en dinsdagmiddag in het Huis van de Wijk. Maar ik ben ook bezig met het uitbouwen van een netwerk van alle partijen die betrokken zijn bij de jeugd. Ik onderhoud ook contacten met de ouders en de school. En natuurlijk praat ik ook met de kinderen zelf om te weten hoe het met hen gaat en waar zij behoefte aan hebben. Soms gaat het niet zo lekker met een kind en heeft het extra hulp nodig. In dat geval kunnen we het kind of de ouders doorverwijzen naar hulpinstanties.”

 

Luisterend oor voor jongeren

Savina houdt zich vooral bezig met de tieners en jongeren (14-27 jaar). “Mijn activiteiten zijn er op gericht hun weerbaarheid en sociale vaardigheden te versterken. Zo is er een zakgeldproject en wekelijks op donderdagmiddag een ‘Solutions’ inloopspreekuur. Daar kunnen jongeren terecht met hulpvragen. Ook voor hen schakelen we zo nodig andere instanties in. Het is belangrijk dat ze een plek in de wijk hebben waar ze terecht kunnen en waar ze een luisterend oor vinden voor hun vragen of problemen.”

“Je oren goed te luisteren leggen in de buurt is heel belangrijk”, vult Olive aan. “Je kan dan op tijd mensen helpen die dat nodig hebben. Een voorbeeld? We kwamen op het plein in contact met een meisje dat het moeilijk had, niet naar school ging en al een tijdje thuis zat. Wij hebben hulp geboden en inmiddels is ze als vrijwilliger bij ons betrokken bij de activiteiten van de Meidenclub in Bloemhof!”

Pendelen van Huis naar Huis

Sociaal beheerder Roland Meivogel is ook aangeschoven. Hij werkte voor SOL in Leiden, als jongerenwerker. Maar nu coördineert hij de invulling in het Huis van de Wijk op het eiland en zorgt dat daar de dagelijkse gang van zaken en activiteiten soepeltjes verlopen. “Het Huis van de Wijk is voor iedereen. Nu moet het nog wat meer ‘body’ krijgen, er moeten meer activiteiten in het Huis van de Wijk georganiseerd worden, voor jong én oud. Maar dan zullen we ook extra vrijwilligers moeten vinden om die activiteiten te begeleiden of op zijn minst als gastheer of gastvrouw aanwezig te zijn, zodat de locatie dagelijks geopend kan zijn. Het is voor mij lastig om goed te focussen op de werkzaamheden hier op het Noordereiland, ik ben ook beheerder van het Huis van de Wijk in Katendrecht, dus ik pendel heen en weer en moet mijn aandacht verdelen. Maar ik vind het heel positief dat er steeds meer activiteiten en bijeenkomsten plaatsvinden in het Huis van de Wijk op het eiland.”

Kerstprogramma SOL 27 december  – 5 januari

 

Hieronder het programma op het Noordereiland:

DINSDAG 27 december 2022 = Oud & Nieuw knutsels maken
OMSCHRIJVING Maak een mooie knutsel met nieuwjaarswens! Voor jezelf, voor vrienden of voor familie.
TIJD 14.00-15.30 uur
LEEFTIJD 4 t/m 12 jaar

OMSCHRIJVING Komt dat zien! Bekijk een leuke film en geniet van een lekker hapje.
TIJD 17.00-20.00 uur
LEEFTIJD 14+

OMSCHRIJVING Vandaag maken we samen nieuwjaarshapjes.
TIJD 12.00-14.00 uur
LEEFTIJD 4 t/m 12 jaar

DINSDAG 3 januari 2023 = Cooking queens and kings
OMSCHRIJVING Upgrade je skills met een middag koken. Aansluitend een gezellige nieuwjaarsborrel!
TIJD 15.00-17.00 uur
LEEFTIJD 14+

Deze 4 bovenstaande activiteiten zijn Gratis + in het Huis van de Wijk Aan de Kade (Noordereiland), Prins Hendrikkade 89

 

Logo SOLBekijk het het hele programmaboekje als PDF: Klik hier »

 

 


Ondernemer uitgelicht: Spar Matze

Door Eva Steenhuizen

Spar medewerkers Ria en Jolanda

Medewerkers Ria en Jolanda

Midden op de Van der Takstraat, misschien wel de hoofdstraat van het Noordereiland, ligt voor vele Eilandbewoners het hart van de wijk: Spar Matze. Sinds 2004 runt de familie Matze hier een goedlopende buurtsupermarkt, die voorziet in dagelijks gemak. Van verse belegde broodjes, tot afwasmiddel en van paracetamol tot pindakaas: het assortiment is zeer ruim. Voor deze rubriek belde onze redacteur met Jan Matze (40).

Zoon Jan en moeder José Matze (70) leiden samen het bedrijf met veel plezier. Dat komt vooral door de plek: “De sfeer spreekt ons heel erg aan: het is een gezellige buurt, heel erg ons kent ons. Een soort dorp in de grote stad”, vertelt Jan. Ze wonen beiden niet op het eiland, maar rijden een aantal dagen per week met veel plezier naar de winkel.

Voordat Jans ouders de Spar aan de Van der Takstraat begonnen, hadden zij een rijdende supermarkt (waar Jan ook nog 1,5 jaar in heeft gewerkt). In 2004 vroeg de Spar-organisatie hen een filiaal te openen op het Noordereiland. En zo geschiedde. Spijt van die overstap hebben ze zeker niet. “Het is fijn om zo te kunnen ondernemen, elke dag is anders, er is veel afwisseling en altijd van alles te beleven”, vertelt Jan.

Op dit moment werken Jan en José nog samen in de winkel, maar het plan is dat zij volgend jaar stopt met werken. Jan neemt dan de volledige leiding van het bedrijf over. In 2016 is de winkel groots verbouwd, en sindsdien is de klandizie aanzienlijk toegenomen. Nieuwe plannen voor een verbouwing zijn er nog niet, maar liggen wel in het vooruitzicht.

De winkel is zeer toegankelijk: van maandag tot en met zaterdag is hij geopend van 07:30 tot 20:00 uur, en op zondag van 10:00 – 20:00 uur.

 

InformatieSpar Matze Noordereiland
Spar Matze
Webpagina: www.spar.nl/winkels/spar-matze-464/?utm_campaign=SPAR+Matze
Adres: Van der Takstraat 56, 3071 LM Rotterdam

 

 

 


QR code naar: https://rotterdam.survalyzer.eu/ydiduxkvdl?l=nl Lezersonderzoek Eilandkrant

 

Wat vinden de Noordereilanders van de Eilandkrant? Daar zijn wij, de initiatiefnemers van de Eilandkrant, heel benieuwd naar. Daarvoor hebben we in samenwerking met de gemeente een vragenlijst gemaakt. Die kan digitaal ingevuld worden, via deze link
https://rotterdam.survalyzer.eu/ydiduxkvdl?l=nl

Of nog eenvoudiger: scan de QR code en start de vragenlijst.

 

Liever op papier invullen? Dat kan natuurlijk ook. Als het goed is heeft u thuis een vragenformulier + antwoordenvelop ontvangen. Per ongeluk kwijtgeraakt? Haal dan het vragenformulier bij het Huis van de Wijk.

Het invullen van de vragenlijst is een peulenschilletje, maar voor ons wel heel belangrijk. Wij zijn benieuwd hoe de krant bevalt bij de eilanders en of aanpassingen gewenst zijn.
Neem die moeite, svp!

 


Renovatie Roseknoop van startRoseknoop

 

Vanaf 9 januari 2023 wordt er gestart met de werkzaamheden aan de Roseknoop, het kruispunt Laan op Zuid – Rosestraat – Beijerlandselaan – Varkenoordseviaduct. Alles gaat op de schop, ook de tramrails, de riolering en de ingezakte dijk wordt opgehoogd.

De werkzaamheden verlopen gefaseerd, maar uiteindelijk is er tot zeker eind 2024 hinder voor het autoverkeer, rijdt het openbaar vervoer andere routes en zijn er afsluitingen en omleidingen.

Afsluitingen
De voornaamste afsluitingen voor auto, tram en bus zijn:

  • 2e Rosestraat : 9 jan 2023 t/m eind sept 2024
  • Beijerlandselaan: 9 jan t/m eind sept 2024
  • Laan op Zuid & Varkenoordseviaduct : 1 mei 2023 t/m eind okt 2023

Het is dus aan raden om vanaf of naar het Noordereiland een alternatieve route te kiezen, bijvoorbeeld de Maasboulevard of via de Strevelsweg – Dordtselaan – Posthumalaan.

 

Meer informatie
Blijf op de hoogte van de actuele afsluitingen en omleidingen via www.rotterdam.nl/roseknoop en voor een overzicht van alle wijzigingen voor bus en tram op www.ret.nl/roseknoop

[Update] Maart 2023 ⇒ Video


Nationaal vuurwerk: Noordereiland afgesloten

 

Net als de laatste paar jaar is er tijdens de jaarwisseling in Rotterdam een vuurwerkverbod van kracht. Wel is er weer een Nationaal vuurwerk bij de Erasmusbrug. Om een toestroom van automobilisten op het Noordereiland te voorkomen zijn wordt op 31 december de toegang tot het eiland afgesloten vanaf 22.00 tot 01.00 uur.

Toegang bewoners Noordereiland
Voor bewoners blijft het eiland toegankelijk via één toegang (slagboom) bij de Prins Hendrikkade ter hoogte van gebouw Het Noorderlicht. Het eiland verlaten kan dan via de slagboom bij de Prins Hendrikkade/hoek Van der Takstraat.

Om toegang tot het eiland te krijgen moeten bewoners zich van tevoren hebben aangemeld. Alle bewoners hebben hierover inmiddels en brief ontvangen van de gemeente.

Bezoekers kunnen die avond het beste met het openbaar vervoer komen of op afstand te parkeren.


 

Rotterdammers in de wind

 

Expositie van tekeningen van striptekenaar Robert van de Kroft (bekend van o.a. Sjors & Sjimmie) en schilderijen van Rob van ’t Hof.
Van 22 dec. t/m 29 jan. te zien in GalerieWind, Prins Hendrikkade 124b.
Open van do. – zo. (13.00 – 17.00 uur)

GalerieWind

Website = www.galeriewind.nl

 


Raamwerk II

 

NEstudio'sDe NEstudio’s, ateliers voor kunst heeft het voornemen om in de zomer 2023 het project RAAMWERK II te starten.
In dit project werken professionele beeldmakers en woordkunstenaars samen om een tijdelijk kunstwerk op één van de 20 ramen van het ateliergebouw te maken.

Heb je interesse om aan dit project deel te nemen, meld je dan voor 15 januari 2023 aan via dit formulier »

Hier vind je ook meer info over het project: www.nestudios.nl/raamwerk/

 

Video Raamwerk

 


AEDGratis cursus AED/reanimatie

 

Buurt Bestuurt organiseert in jan. en febr. een gratis cursus AED/reanimatie van 3 maandagen op 30 jan en 6 + 13 februari, 19.00-21.30 uur in het Huis van de Wijk. Er is beperkt plaats, dus wees er snel bij.

Aanmelden via: bbnoordereiland@gmail.com

Maak het verschil voor een medemens met een hartstilstand!

Zie: Bericht AED Cursus »Love Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Nils Hilbers & Annette de BusMeer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.nl/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2023 Eilandkrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: de gemeente Rotterdam,Woonstad, DeltaPORT Donatiefonds & ondernemers van Noordereiland. Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart