Eilandkrant december 2023

>
Eilandkrant december 2023

Eilandkrant december 2023

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: dec. 2023 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF).

December Eilandkrant 2023

 

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van december.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).
Nieuw! Onderaan deze webpagina staat de maandagenda

 

Street Kitchen Wintereditie

Het zal weinig Eilanders zijn ontgaan: in augustus vond op het Burgemeester Hoffmanplein het gezellige Street Kitchen evenement plaats. Vijfentwintig mensen uit acht verschillende landen hebben toen heerlijke gerechtjes gekookt en uitgedeeld aan meer dan 350 bezoekers.

Zo ontstonden er leuke kennismakingen en gesprekken tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond. Omdat het een groot succes was en de reacties buitengewoon positief waren, is het Street Kitchen team aan de slag gegaan om een passend vervolg te bedenken.

Street Kitchen winter editie 2023

Wintergerechten

Op veler verzoek wordt er hard gewerkt om te zorgen dat Street Kitchen een terugkerend evenement kan worden. De eerstvolgende editie is op 17 december, ook weer op het Burgemeester Hoffmanplein. Het uitgangspunt blijft om eilandbewoners te verbinden door kennis te maken met elkaars keuken en cultuur. Iedere cultuur heeft zo zijn eigen typische wintergerechten, of dat nu gerelateerd is aan Kerst, aan de winterkou, of gewoon het einde van het jaar. Er is deze keer voor gekozen om een aantal maaltijdsoepen te serveren uit diverse culturen, in een gezellige, knusse winter/Kerstsfeer.

Kerstman

Eilandbewoners kunnen op 17 december gratis een lekkere kom maaltijdsoep met brood en een beker limonade of warme chocomel komen halen. Voor de kinderen komt de Kerstman een speciaal bezoek brengen en hij heeft een grabbelton voor ze mee. En natuurlijk is er weer gezellige muziek. Dus zet zondag 17 december van 15.00 tot 17.00 uur in de agenda!

Street Kitchen Noordereiland streeft ernaar om in mei een kleine Iftar-maaltijd met eilandbewoners te delen en aan het eind van de zomervakantie weer een hele leuke uitgebreide zonnige zomereditie, net als in augustus 2023.

Volg Street Kitchen via Facebookpagina Street Kitchen Noordereiland of via www.noordereiland.org/streetkitchen


Opening Wijkhub

De bewoners van Entrepot en Noordereiland kunnen vanaf 7 december voor allerlei vragen terecht in hun eigen Wijkhub in de Stoomtramweg 110. Bewoners kunnen daar zonder afspraak binnenlopen voor hulp of vragen. Er werken medewerkers van de gemeente die zich inzetten voor de buurt, zoals wijkmanagers en wijknetwerkers. Bij hen kunnen bewoners terecht met ideeen of hulp krijgen bij het indienen van bewonersinitiatieven. Maar er zijn ook partners aanwezig met wie de gemeente samen optrekt voor de wijk, zoals jongerenwerkers, de politie of de woningcorporatie.

Wijkhub

De openingstijden zijn: dinsdag & woensdag van 12.00 -16.00 uur, donderdag van 9.00 – 12.00 uur.

Donderdag 7 december wordt de Wijkhub officieel geopend door Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur (wijken en kleine kernen). Bewoners van beide wijken zijn van harte uitgenodigd om de opening bij te wonen en er een kijkje te nemen.

De opening is tussen 15.30 tot 18.00 uur. Na afloop is er gelegenheid voor een hapje en drankje.


Tijd van Toen: Een ijsbrug van en naar het Noordereiland

Wie van of naar het Noordereiland wil, neemt de Willemsbrug of Koninginnebrug. Maar op schaatsen naar de andere kant? Je moet er even voor terug in de tijd, maar er zijn zulke strenge winters geweest dat het water rond het eiland door de kou dichtvroor. Daardoor was het eiland plots met een schaatsritje te bereiken.

Bevroren Nieuwe Maas

Het is bijna niet meer voor te stellen, want zo’n strenge winter heeft Rotterdam al heel lang niet meer gehad. Voor de laatste keer dat de Koningshaven bevroren was, moeten we terug naar de winter van 1962-1963. Het zou zo’n drie maanden lang blijven sneeuwen en vriezen. Ook de Maas was zo goed als dichtgevroren, ware het niet dat grotere schepen als ijsbrekers dienden. Daardoor zagen eilandbewoners vaak flinke ijsschotsen voorbijdrijven.

Bewoners herinneren zich dat zelfs in mei nog hopen sneeuw lagen weg te smelten in de straten van het Noordereiland. En wit was die sneeuw al lang niet meer: de hopen waren inmiddels pikzwart geworden.

Ook de horrorwinter van 1890-1891 is berucht, blijkt uit informatie van het stadsarchief van Rotterdam. De vorstperiode zou zo’n twee maanden duren. Het goederenvervoer op het net ontstane Noordereiland kreeg het zwaar te verduren en het armste deel van de bevolking leed flink onder de kou. Maar Rotterdammers maakten er het beste van: de dichtgevroren Maas veranderde tegelijkertijd in een ware winterboulevard met lichtjes, kraampjes, ijsschuitjes en wedstrijden, aldus Stadsarchief Rotterdam.


Motorschip op koers

Stichting Iedereenaanboord organiseert donderdag 14 december tussen 17:30 en 19:30 uur een informatieve bijeenkomst in de gymzaal van basisschool De Nieuwe Haven aan de Prins Hendriklaan.  

Samen met bewoners wordt op de burenacties van 2023 en wordt vooruitgeblikt naar de koers voor 2024.

Deelnemers kunnen die avond ook in gesprek met studenten die een nieuwe, inspirerende, duurzame toekomst schetsen voor het Noordereiland.

Meer informatie: www.iedereenaanboord.nu


Buitenschoolse opvang op het Noordereiland

In de school aan de Prins Hendriklaan 22, staat een spannende gebeurtenis op de kalender voor het eerste kwartaal van 2024: de langverwachte opening van een buitenschoolse opvang, Grep Kids. Gelegen binnen de vertrouwde muren van basisschool De Nieuwe Haven, bieden zij een warme en gezellige omgeving voor kinderen tussen 4 en 13 jaar oud.

Basisschool Noordereiland (Foto: Nils Hilbers)

Ieder kind is er welkom om te spelen, te ontdekken en samen te groeien. De medewerkers bieden een veilige en knusse omgeving waar kinderen kunnen genieten van allerlei leuke activiteiten. Ze kunnen hun energie kwijt met tafelvoetbal, airhockey, en gamen in de speciale gamehoek. Daarnaast kunnen ze hun creativiteit de vrije loop laten in de rollenspelhoek, waar ze zich kunnen verkleden, supermarktje spelen of zelfs een keukentje runnen. Er is ook een gezellige loungehoek met zachte kussens waar de kinderen niet alleen kunnen ontspannen, maar ook hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Hier kunnen ze kastelen, boten, en andere fantastische creaties bouwen.

Meer weten? Stuur dan een e-mail naar info@grepkids.nl.


Vier december in je straat

Het is december. Tijd om met buren het jaar feestelijk af te sluiten met een sfeervol straatfeest. Er valt van alles te bedenken: De pret van Sinterklaas? De gezelligheid van Kerst? De warmte van Oud & Nieuw? Of toch een zelfverzonnen feest?

Opzoomer Mee kan daarbij een handje helpen:

opzoomermee

1. Bijdrage max. 175,- Euro

Om alle kinderen in de straat hun schoentje te laten zetten, een sfeervol decemberfeest rond een knapperende vuurkorf, of oliebollen smullen met de buren.

2. 𝗙𝗲𝗲𝘀𝘁𝗽𝗮𝗸𝗸𝗲𝘁𝗷𝗲

Elke straat kan op 7 en 8 december met een afhaalkaart een feestpakketje ophalen bij Opzoomer Mee, Pupillenstraat 56.

Kijk voor meer details, meer mogelijkheden en hoe je een aanvraag doet op https://www.opzoomermee.nl/december/


De Hendrik: van koffie tot krant tot woonpand

Geleidelijk aan worden de nieuw opgeleverd woningen in het pand ‘De Hendrik’ in gebruik genomen door nieuwe bewoners. Ramen worden bekleed, meubels de lift in gesjouwd en ‘s avonds brandt er achter steeds meer ramen verlichting.

Het pand op de Prins Hendrikkade dateert uit 1893 en was in gebruik als stoomkoffiepelmolen en pakhuis. In 1968 werd het verbouwd tot kantoor van de Rotterdamse huis- aan- huis-krant Het Zuiden. Van 1997 tot 2016 zetelde er de redactie en drukkerij van De Havenloods. Toen de krant verhuisde was het pand tot 2020 alleen nog in gebruik als kantoorruimte voor een tiental kleine ondernemers. Op de begane grond bevond zich een architectenbureau, met binnen hun gelederen galerie PHK 18. Nadat alle ondernemers een ander onderkomen hadden gevonden kon begonnen worden met de voorbereidingen van de verbouwing. Een ‘transformatie’ heet dat in bouwkringen.

In het pand zijn 102 woningen gerealiseerd, van verschillende formaten. Een aantal woningen is bestemd voor expats (tijdelijke bewoning), de rest zijn driekamer huurappartementen waarvan een aantal gestoffeerd zijn opgeleverd.

Karakter behouden [indien teveel woorden kan deze alinea verwijderd]
Het uiterlijk van het gebouw is niet al te ingrijpend veranderd. Wel is er een vijfde verdieping aan toegevoegd. Aan de gevel werden de decoratieve verticale stroken (lisenen) uit het oorspronkelijke fabrieksgebouw hersteld. De karakteristieke stalen vensters met kantelend middenraam zijn als aluminium profiel nagemaakt. Elke woning heeft een Frans balkon, als verwijzing naar de laaddeuren van het oude pakhuis.

Welkom
Bewoners en ondernemers heten de nieuwe buurtgenoten natuurlijk graag van harte welkom. En bij het Huis van de Wijk, iets verderop op de Prins Hendrikkade 89, kunnen de Hendrik bewoners een tasje vol informatie bemachtigen voor slechts €5,- Met daarin ook een aantal vouchers van ondernemers die de nieuwe bewoners met een speciaal aanbod welkom heten.

Zie ook: www.noordereiland.org/welkom/


Infoplein voor formulierenhulp & vragen

In de Huizen van de Wijk van welzijnsorganisatie SOL zijn ‘Infopleinen’. Bewoners kunnen daar terecht met vragen over brieven en formulieren van of voor de overheid en instanties, of hulp bij het aanvragen van de energietoeslag van de gemeente. Studenten, vrijwilligers en professionals zitten er klaar om buurtbewoners daarmee te helpen. Op het Noordereiland kun je elke donderdag terecht bij het Infoplein in het Huis van de Wijk op de Prins Hendrikkade 89 terecht. Maak daar wel eerst een afspraak voor. Bel 010 – 244 82 40. De telefonist wijst dan een tijdstip toe en vertelt welke documenten moeten worden meegenomen naar het spreekuur.


Gezocht: meeste beroemde Noordereilander

De redactie van de 2de editie van de Noordereiland Kinderkrant is er reuze nieuwsgierig naar! Wie is de meest beroemde Noordereilander? Woont er een (bijna) BN’er op het Noordereiland en waar is hij/zij beroemd om? Heeft u een tip? Is het uw buurman/vrouw? Bent u het zelf? Laat het ons weten door snel een mailtje te sturen naar tantenino@gmail.com. “We staan te popelen om een interviewafspraak te maken!”

Kinderkrant Noordereiland

5 jaar wandelgroep Noordereiland

De wandelgroep onder leiding van Arthyra de Clerck bestaat inmiddels alweer 5 jaar (officieel sinds 17 oktober 2018). Elke woensdagochtend slingert zich een groep enthousiaste wandelaars over het Noordereiland. Onderweg worden markante plekken gehighlight, wordt er zwerfafval opgeraapt en worden er oefeningen gedaan. Om het jubileum te vieren trakteerde Cultuur Concreet de wandelaars op koffie met gebak.

Wandelgroep dec - Foto Jan de Groen
Wandelgroep – Foto: Jan de Groen

De laatste jaren sparen de wandelaars vanaf het najaar hun kilometers op. Ze doen mee aan de Marathon Challenge, zodat ze officieel een stuk van de route van de Rotterdam Marathon mogen lopen, met finish op de Coolsingel én een medaille.

De groep startte vijf jaar geleden met 5 deelnemers, inmiddels is dat uitgegroeid tot 39 trouwe wandelaars.

Interesse om ook eens mee te wandelen?
Loop op woensdagochtend even binnen bij het Huis van de Wijk of mail: sameninbeweging@arthyra.nl


Vuurwerk

Jaarwisseling: Noordereiland afgesloten

Vanwege het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug is het Noordereiland voor autoverkeer 31 december afgesloten van 21.00 – 01.00 uur. Alleen Noordereilandbewoners waarvan het kenteken is aangemeld mogen de slagboom door.

Bezoekers wordt geadviseerd elders te parkeren en/of gebruik te maken van het OV.


Maandprogramma december

Vr. 1 dec Concert 20.00 uur
ZenSutra- piano en tabla Tante Nino Van der Takstraat 102b

Zo. 3 dec Live@Koozie 15.30 uur
Optreden Elle Chante. Reserveren niet nodig Koozie Van der Takstraat 51

Do. 7 dec Opening Wijkhub 15.30 18.00 Feestelijke ingebruikname Wijkhub Stoomtramweg 110

Vrij. 8 dec Concert 20.00 uur
Jazz Matteo Paggin & the Giraffes Tante Nino Van der Takstraat 102b

vrij. 8 + za. 9 dec Pubquiz 20.00 uur
€10,- per team van max 4 pers.Aanmelden: info@saam.nu Saam Maaskade 74A

Za. 9 dec Koor op Zuid 20.00 uur
Concert ism Noordereiland Opera Koningskerk Stieltjesstraat 30

Zo. 10 dec Muziek 16.00 uur
Een piano in mijn schetsboek- voor kinderen & volwassenen Tante Nino Van der Takstraat 102b

Do. 14 dec Motorschip op koers 17.30 – 19.30 uur
Terugblik op acties Iedereen aan boord. Zie: www.iedereenaanboord.nu School De Nieuwe Haven Prins Hendriklaan 22

Do. 14 dec Concert 20.00 uur
Optreden van Braziliaanse muzikanten Tante Nino Van der Takstraat 102b

17 dec. – 28 ja. Expositie 13.00 – 17.00 uur
Kunstschilders uit 010 en 020 (do t/m zo) GalerieWind Prins Hendrikkade 124a

Zo 17 dec. Streetkitchen 15.00 17.00 uur
Kersteditie, gratis proeverij met Kerstman Hoffmanplein / Koozie Van der Takstraat

Zo 17 dec. Kerstconcert 16.00 uur
Muziek voor piano 4 handen. Voor kinderen & volwassenen Tante Nino Van der Takstraat 102b

Di 19 dec Kerststukjes maken 10.30 + 14.30 uur
Kosten: €2,50. Zelf mandje/schaal meebrengen. Aanmelden: 0629224523 Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Ma 18 dec Wijkraad Noordereiland 19.30 – 21.30 uur
Openbare vergadering. Agenda: www.noordereiland.org/wijkraad Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Woe 20 dec Kerstbingo 20.00 uur
Kosten: €12,50 contant t Haventje Prins Hendrikkade 129

Za 23 dec Kinder EHBO cursus 9.00 – 13.00 uur
Leer wat te doen als je kind iets overkomt. Aanmelden: info@robinlianne.nl Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Woe 27 dec Feestlunch + bingo 12.00 – 14.00 uur
Doe je feestkleding aan. 4-13 jr. Aanmelden: 0628787965 Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Wekelijks in november

Elke Maandag

Koffie/Thee inloop 9.30 – 12.00
Kom gezellig een bakkie doen & praatje maken.
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Nederlandse taalles 12.00 – 14.00
Leer of verbeter je Nederlands. Aanmelden: 06 16 71 68 59
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Feyenoord 15:30 – 17:00
Gratis sporten olv een echte Feyenoord-trainer
Ons Park t/m 22 dec 2023

Schilderclub 20.00 – 22.00
Schilderen of tekenen, beginners + gevorderd
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Elke Dinsdag

Line dance 10.30 – 11.55
Kosten: €6 /4 wk. Aanmelden: sameninbeweging@arthyra.nl
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Heren Stamtafel 11.00 – 12.30
Gezellig samen een bakkie doen en mannenpraat.
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Bloemschikken 13.30 – 15.00
In oneven week. Kosten: €3,50 . Aanmelden: 06 29 22 45 23‬
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Yoga 20.00 – 21.30
Kosten: €130 /10 lessen. Aanmelden: www.yogabynatasja
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Elke Woensdag

Woensdag wandel 9.55 – 11.30
Rondje wandelen. Aanmelden: sameninbeweging@arthyra.nl Burg.
Hoffmanplein (bij fontein)

Naaiclub 10.00 – 12.00
Kosten: €1,-. Aanmelden: 06 16 71 68 59
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Schilderclub 12.00 – 16.00
Kom schilderen of tekenen, beginners + gevorderd
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Klik & Tik 14.30 – 15.30
Computerhulp. Aanmelden: 06 28 79 36 55
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Line dance 19.30 – 21.45
Kosten: €10,-/4 wk. Aanmelden: sameninbeweging@arthyra.nl
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Elke Donderdag

Line dance 10.30 – 11.55
Kosten: €6 /4 wk. Aanmelden: sameninbeweging@arthyra.nl
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Nederlandse taalles 12.00 – 14.00
Leer of verbeter je Nederlands. Aanmelden: 06 16 71 68 59
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Infoplein 14.00 – 16.00
Formulierenhulp + financiële vragen. Op afspraak: 06 16 71 68 59
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Creatief & Spel 14.30 – 16.00
Samen knutselen, koken, spelletjes doen. 4- 14 jr.
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Yoga 20.00 – 21.30
Kosten: €130 /10 lessen. Aanmelden: www.yogabynatasja
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Elke Vrijdag

Senioren gym 10.30 – 11.30
Gymen onder deskundige leiding van RijnmondFit
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Soep terrine 12.00 – 13.30
Kop versgemaakte soep + broodje. Kosten: €2,50
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Ma t/m vrij

Leeszaal 09.00 – 16.30
Gratis max. 2 boeken uitzoeken, als er geen activiteiten zijn
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89

Zaterdag

Yoga 10.00 – 11.30
Kosten: €130 /10 lessen. Aanmelden: www.yogabynatasja
Huis vd Wijk Prins Hendrikkade 89


Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2023 Eilandkrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: de gemeente Rotterdam, SOL, Woonstad & ondernemers van het Noordereiland.
Oplage: 1.700
Tekst: BusnizzCares, Eva Steenhuizen, Ilonka Schutte en Pim Pauwels
Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart