Eilandkrant juli 2023

>
Eilandkrant juli 2023

Eilandkrant juli 2023

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: juli 2023 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

juli 2023

 

Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van juli.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

8 juli: Muziek aan de Maaskade

Music Label Night

Wat is er mooier dan aan de Maaskade, met uitzicht over de skyline van Rotterdam, lekker te luisteren en kijken naar live muziek. Zaterdag 8 juli kan dat, bij het terras van SAAM, op de hoek Maaskade – vd Takstraat. De op het Noordereiland gevestigde evenementenorganisator en muzieklabel Music™️ organiseert die dag het Music Label Night Buurtfeest.

Het event is op het terras van restaurant SAAM. Die locatie zorgt ervoor dat het nooit te druk wordt en er genoeg ruimte is om te bewegen. Het geluid wordt vooral naar het water gekaatst en niet de woonwijk in. Zo wordt overlast tot een minimum beperkt. Daarom ook geen groot podium, maar een tent, waar alle muziek live wordt gebracht met een kleine geluidsversterking.

Programma
Er zijn die zaterdag 8 bands en in totaal 25 muzikanten, van divers pluimage. Jazz, pop, rock, drums, sing-& songwriters en zelfs zeeliederen passeren de revue.
Kijk voor de actuele line-up op www.musiclabelnight.com

Extra
Die middag kunnen bewoners ook een kijkje nemen bij de Opzoomer Energiekeet. De energiecoach geeft informatie over manieren om te besparen op energieverbruik. En er is een voorproefje van het Street Kitchen evenement dat 20 augustus op het eiland wordt georganiseerd.

Info
Zaterdag 8 juli, 14.00 – 22.00 uur
Maaskade / Van der Takstraat (SAAM)
Toegang: GRATIS

Het evenement wordt georganiseerd i.sm. buurtorganisaties, buren en ondernemers en ondersteund door North Sea Round Town, Cultuur Concreet, Expeditie Noordereiland en DeltaPort Donatiefonds.


Plein Dance

Op zaterdag 22 juli is er op het Burgemeester Hoffmanplein opnieuw een demonstratie van de Noordereiland line-dancers. Er is dan ook een workshop Potjo Potjo dansen. Kom gezellig kijken of meedansen.

Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Deelname gratis


De binnenvaart drukt zijn stempel op het Noordereiland

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland / Pim Pauwels

Lagen vroeger de binnenvaartschepen soms tot wel vijf of zes rijen dik langs de kades van het Noordereiland om vracht te winnen, nu is dat beeld ondenkbaar. Vanaf de tweede helft van de vorige eeuw lieten steeds meer binnenvaartschippers het eiland links liggen.  Vanwege schaalvergroting waren veel opslagplaatsen naar andere gebieden verplaatst, zoals de Botlek en Europoort. Die verplaatsing had z’n weerslag op het eiland. Winkels verdwenen, de horeca liep hard terug en van kleine havenbedrijvigheid was bijna geen sprake meer.

Schippersblokkade Foto: RtSA (1975)

Toch wisten binnenvaartschippers in die periode nog één laatste keer een stempel te drukken op het eiland. Dat deden ze door in 1975 met hun schepen rijen dik aan te leggen bij het Antwerpse Hoofd. Alleen gebeurde dat niet omdat de schippers vracht wilden winnen. Met een blokkade van de Nieuwe Maas wilden ze demonstreren tegen overheidsbeleid.  

Deze blokkade was een protestactie van de schippers tegen de invoering van een nieuw systeem voor het registreren en identificeren van binnenvaartschepen. De schippers waren fel tegen dit systeem, omdat ze vonden dat het hen te veel administratieve rompslomp en kosten zou opleveren. 

De blokkade hield in dat schippers hun schepen strategisch in de vaarweg plaatsten, waardoor andere schepen niet konden passeren. Hierdoor ontstonden er verkeersopstoppingen en ernstige hinder voor de scheepvaart in het gebied. 

De actie duurde enkele dagen en leidde tot onderhandelingen tussen de schippers en de Nederlandse overheid. Om tegemoet te komen aan de bezwaren, werd het systeem aangepast. Het wordt nog altijd als een belangrijk moment in de geschiedenis van de binnenvaart in Nederland gezien, waarbij schippers succesvol hun stem lieten horen en invloed uitoefenden op het overheidsbeleid. 

Binnenvaart blokkade video Wikipedia.org

Bronnen: Koopvaardijhof 40 jaar (P. Bakker/W. Wilbers) & Stadsarchief Rotterdam


Ondernemers uitgelicht: Villa Zebra

Tegenover de Prins Hendrikkade, aan de overkant van de Koningshaven, ligt Villa Zebra. Een instelling voor cultuureducatie waar beeldende kunst het vliegwiel is om kinderen van 2 t/m 12 jaar te laten groeien en bloeien. Met interactieve installaties, creatieve workshops en een gezellig museumcafé is Villa zebra een kunstuitje voor het hele gezin.

Villa Zebra

Zo’n 22 jaar geleden ontstond Villa Zebra als ‘Kinder Kunsthal’ als product van Rotterdam Culturele Hoofdstad. Gezeteld op het Museumpark, naast de Kunsthal, heeft Villa Zebra daar zo’n 6 à 7 jaar gezeten. Toen de parkeergarage op het museumpark kwam, moesten ze op zoek naar een andere locatie. Dat werd het kenmerkende paviljoen aan de Stieltjestraat. “Er zijn in deze buurt drie van deze gebouwen, die dienden als plekken waar de projectontwikkelaars van Kop van Zuid hun huizen verkochten. Hier zocht je je tegels uit”, vertelt Lucie Kuijpers, nu zo’n 2 jaar directrice van Villa Zebra. “Deze ruimte stond vol met maquettes van de te kopen huizen en te realiseren plannen, op de grond loopt nog steeds de Maas (van staal)”.

Programma’s voor kinderen
Peuters en kleuters (2-6 jaar) duiken in de interactieve tentoonstelling ZELF!Voer de hongerige rommelmonsters met gevonden troep, klim op het podium van Circus Gibra, drink een kopje thee in het XXL-poppenhuis of doe mee aan een leuke workshop. Kinderen tussen de 7-12 jaar gaan aan de slag bij het programma Zie Jezelf! Ontdek wat bij jou past en ga creatief aan de slag en maak een waanzinnig kunstwerk van jezelf.

Zomeractiviteiten

Deze zomer is Villa Zebra ook buiten het gebouw te vinden met hun (gratis) vakantie pop-up programma’s in de wijken IJsselmonde Daar kunnen kinderen samen met kunstenaars cratief aan de slag.

Creatieve locatie

Buiten de reguliere openingstijden is Villa Zebra ook beschikbaar voor diverse zakelijke doeleinden. De locatie is per dagdeel te huur als vergaderruimte, tijdelijke werkplek voor kunstenaars, optredens, brainstorms, lezingen of bijvoorbeeld als pop-up locatie.

Op zoek

Villa Zebra is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om met kinderen om te gaan of om een spontaan gesprek te voeren met onze bezoekers. Heb je ambitie op het gebied van hospitality, werken met kinderen of kunsteducatie?
Neem dan contact op met Villa Zebra.

Villa Zebra is geopend op woensdag, vrijdagochtend, zaterdag en zondag. In de vakanties is Villa Zebra geopend van dinsdag t/m zondag. Een kaartje kost 10 euro (voor kinderen & volwassenen) en met de Rotterdampas is toegang zelfs gratis!

Bekijk het programma op www.villazebra.nl

Villa Zebra

Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2023 Eilandkrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: de gemeente Rotterdam, Woonstad, DeltaPORT Donatiefonds & ondernemers van Noordereiland.
Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart