Eilandkrant mei 2023

>
Eilandkrant mei 2023

Eilandkrant mei 2023

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Mei 2023 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

Eilandkrant mei 2023

 

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van mei.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Streetkitchen: samen eten op het plein

Street Kitchen 2023

Zondag 20 augustus wordt op het Burgemeester Hoffmanplein voor het eerst Streetkitchen Noordereiland georganiseerd. Hier op ons eiland zijn diverse eetculturen en -gewoontes. Hoe leuk om die op deze dag met elkaar te delen en elkaars favoriete hapjes te proeven. Met een strippenkaart kan je die dag tussen 13.00 en 15.00 uur langs de kraampjes op het plein en van een gevarieerde lunch genieten.

Lijkt het je leuk om daaraan mee te doen door wat lekkers te bereiden voor je medebewoners? Of wil je de organisatie helpen bij de voorbereidingen en tijdens die dag? Meld je aan of stel je vragen via streetkitchen.noordereiland@gmail.com.

Voor de deelnemers en vrijwilligers zijn er op 21 mei en 11 juni informatiebijeenkomsten.

Streetkitchen Noordereiland wordt mogelijk gemaakt door stichting Expeditie Noordereiland en Zomer op Zuid.

Lees meer informatie op www.noordereiland.org/streetkitchen >>


Bridgekroegentocht

Voor de fervente bridgeliefhebbers: zaterdag 20 mei is er van 10.00 tot 18.00 uur een heuse bridgekroegentocht op het Noordereiland, afwisselend bij diverse horecalocaties.

De kosten daarvoor zijn €35,- p.p. Kijk voor meer informatie en inschrijving op: www.bridge.nl/evenement/193126

Of stuur een berichtje naar organisator Aarnout Helmich: bridgekroegentochten@gmail.com


Gesprek over de basisschool op het Noordereiland

Bewoner Nick Zuiddam wil met ouders van kinderen graag eens van gedachten wisselen over de wensen voor de basisschool op het Noordereiland. Zelf was hij ruim 30 jaar werkzaam in het onderwijs en hij vindt het belangrijk dat de basisschool op het Noordereiland blijft.

Basisschool Noordereiland (Foto: Nils Hilbers)

Daarom nodigt hij ouders van kinderen van 4- 12 jaar uit om samen met het bestuur en de schoolleiding van basisschool De Nieuwe Haven met elkaar te verkennen welke behoefte en verwachtingen ouders hebben rond een basisschool in de buurt.

Ouders zijn daarom van harte uitgenodigd op maandag 15 mei, tussen 19.30 en 21.00 bij buurtrestaurant Saam, Van der Takstraat 2.

Aanmelden hiervoor kan d.m.v. een mailtje naar: rotterdamleert@outlook.com


Een dagje strand op het Noordereiland

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland / Pim Pauwels

Met de zomer in aantocht wordt het weer druk op de Rotterdamse stranden. Wie op pad gaat voor een dagje strand in de gemeente, zal naar Hoek van Holland, de Kralingse Plas of wellicht naar het strand in de wijk Nesselande trekken. Maar naar het Noordereiland toe? Dat zal bij de meeste mensen niet opkomen. Toch was dat ooit anders. Het eiland had namelijk z’n eigen strandje. Toegegeven: heel groot was de locatie niet. Maar voor eilandbewoners vormde het strand aan het oude Prinsenhoofd een geliefde recreatieplek. Door bewoners werd de plek veelal De Punt genoemd, vanwege de ligging aan het meest westelijke puntje van het Noordereiland. 

Vanaf de jaren 60 was het gedaan met het strandje. En dat had alles te maken met de aanleg van de metrotunnel onder de Nieuwe Maas voor de Noord-Zuidmetrolijn. Het westelijke puntje van het eiland werd in 1961 deels weggegraven om daar, op 20 meter diepte, een sleuf in de rivierbodem van de rivier te maken. Zeven jaar later, in 1968, openden prinses Beatrix en prins Claus de Rotterdamse metrolijn en werd het traject Leuvehaven-Rijnhaven een feit. 

Het gevolg was overigens niet alleen dat het strandje op het eiland verdween. Ook werd met het verdwijnen van het strand het Noordereiland een stukje korter. 

Uit Koopvaardijhof 1982 – 2022 van Peter Bakker 


Ondernemers uitgelicht: Smaragd Partyschepen

Door Eva Steenhuizen

Met de lente in aantocht, tijd om de volgende ondernemer in het zonnetje te zetten.
Deze editie: Sylvia Boere (43) van Smaragd Partyschepen.

Smaragd

Sylvia runt samen met haar broer Ben het partyschepen verhuurbedrijf, vanaf de Prins Hendrikkade. Haar ouders zijn het bedrijf 26 jaar geleden begonnen, zelf werkt ze al zo’n 20 jaar voor het bedrijf. Tegen het einde van de coronaperiode namen Sylvia en haar broer het stokje van hun ouders over.

“Iedereen die iets te vieren heeft, kan bij ons terecht. We verzorgen huwelijken, verjaardagsfeesten, jubilea en ga zo maar door. Geef me een budget, en ik plan het feest van je leven op het water!” Niet alleen particulieren kunnen bij Sylvia terecht, ook de zakelijke markt is welkom. “Bedrijfsfeesten, vergaderingen of presentaties: alles wat in een zaal kan, kan ook op een boot”.

Sylvia is heel blij met het Noordereiland als bedrijfslocatie. “De mentaliteit van de bewoners spreekt ons erg aan. Eilanders zijn recht door zee, niet moeilijk”. Alleen het betaald parkeren vindt ze een minpuntje, vertelt ze lachend. Zelf wonen Sylvia en haar broer niet op het Noordereiland, al voelen de schepen soms wel als een tweede huis.

Waar de naam Smaragd vandaan komt weet Sylvia niet precies. Het is ooit zo gekomen, en altijd zo gebleven. Wel wordt er de komende periode gewerkt aan een nieuwe uitstraling van het bedrijf, onder andere met een nieuw logo. Ook doen ze onderzoek naar verschillende generaties, om zo nog beter te kunnen inspelen op de behoeftes van de klant.

Met 50 verschillende opstapplaatsen (van Dordrecht tot Oud-Beijerland, en alles wat er tussen ligt) varen de schepen van Smaragd de route die de klant maar wil.

Leuk nieuws voor horecapersoneel met zeebenen: Smaragd is altijd op zoek naar freelance horeca medewerkers. Ben je nog geen freelancer, maar lijkt het je wel wat? Bel of mail Sylvia, ze denkt graag met je mee.

Website: www.smaragd2.nl
Tel.: 06 – 53 290 223
E-mail: events@smaragd2.nl


Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2023 Eilandkrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: de gemeente Rotterdam, Woonstad, DeltaPORT Donatiefonds & ondernemers van Noordereiland.
Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart