Eilandkrant feb 2024

>
Eilandkrant feb 2024

Eilandkrant februari 2024

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: feb. 2024 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

februari 2024

 

Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van februari.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Café ’t Buisie zwaait af

We kunnen gelukkig nog even genieten van café ‘t Buisie aan de Van der Takstraat, maar op 1 april 2024 zal het gezellige bruine café helaas de deuren sluiten. Tenminste, als er voor die tijd geen nieuwe eigenaar gevonden wordt. Want het café wordt sinds een paar weken ter overname aangeboden. We namen plaats aan de toog, voor een gesprek met eigenaresse Elma Wittmer.

Café 't BuisieKarin en Elma achter de bar
(Foto: Eva Steenhuizen)

Op 1 december 2011 namen Elma en haar beste vriend Bart Vos de kroeg aan de Van der Takstraat over. Met veel plezier hebben ze deze kroeg vervolgens 12,5 jaar lang gerund. Een koperen ondernemerschap. Maar per 1 april 2024 nemen ze afscheid van hun Buisie. Bart verhuist terug naar Brazilië, waar hij woonde voordat hij samen met Elma ‘t Buisie overnam. Elma gaat op zoek naar een andere baan binnen de horeca. Waar weet ze nog niet, maar ze weet wel dat ze geen eigen kroeg meer wil. Dat vindt ze een te grote verantwoordelijkheid, het lijkt haar nu fijn om na het werk de deur gewoon achter zich te kunnen sluiten.

Voor alle mensen die meer dan eens hebben genoten van de gezelligheid van ‘t Buisie kunnen op 1 april van 14:00 tot 22:00 uur feestelijk afscheid nemen van Elma, Bart én het café. Daarna sluit Elma om 22:00 uur definitief het rolluik. “Hopelijk doet iemand op 2 april het rolluik weer open!”, aldus Elma.


Computerwijs door Klik & Tik

Voor wie handiger zou willen zijn met de computer en internet is er in het Huis van de Wijk wekelijks een Klik & Tik workshop. Deelnemers krijgen daar tips en uitleg om digitaal wegwijs te worden. Ideaal voor wie steeds vastloopt bij het online bestellen, een formulier invullen of het versturen van een e-mail. De Klik & Tik workshop is elke woensdagmiddag het Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89.

Klik & Tik

De docenten zijn vrijwilligers en zelf bewoners van het Noordereiland. Zij doen dit naast hun reguliere werk en hebben dit opgestart dankzij een bewonersinitiatief, in samenwerking met SOL. Vaak is er ook een docent vanuit de Bibliotheek Rotterdam aanwezig die hen begeleidt.

De cursus is gratis en elke woensdag van 14.30 tot 15.30 uur. Wel graag even aanmelden bij Eva Manhave: tel. 06 28787863. 


Villa Zebra

Het kinderkunstmuseum Villa Zebra heeft deze maand weer leuke activiteiten in het programma:

Villa Zebra

Workshop IN DE BUURT (2-6 jaar)

In deze workshop kunnen kinderen hun eigen avontuurlijke voertuig bouwen en op expeditie gaan in klein Rotterdam.

Programma ZIE JEZELF! (7-12 jaar)

Door creatief bezig te zijn ontdekken kinderen zichzelf, wat bij ze past of wat ze nodig hebben om vol zelfvertrouwen de wereld tegemoet te treden.

Villa Zebra, Stieltjesstraat 21

www.villazebra.nl


Expeditie zoekt bestuursleden

Stichting Expeditie Noordereiland ondersteunt culturele activiteiten op het Noordereiland, onder meer door daarvoor de fondsenwerving te doen. De stichting heeft plek voor nieuwe bestuursleden met affiniteit met kunst & cultuur en natuurlijk ook het Noordereiland.

Expeditie zoekt bestuursleden

Daarnaast zijn creatieve ideeën voor te ontwikkelen activiteiten zeer welkom. Meer weten: mail naar expeditienoordereiland.org, bel 06 21 95 69 66 of kijk op www.expeditienoordereiland.com


Tijd van Toen – Het wassende water

Door Pim Pauwels

Het Noordereiland ligt in een buitendijks gebied. Dat blijkt wel als het tij zó hoog is dat het water over de Maaskade heen komt. Dat was bijvoorbeeld eind november afgelopen jaar nog het geval. De oorspronkelijke kade komt uit 1892, maar verzakte de afgelopen tientallen jaren. Een paar jaar geleden werd de kade daarom nog flink verhoogd om het risico op overstromingen te verminderen.

Watersnoodramp Oranjeboomstraat - 
Stadsarchief
Oranjeboomstraat (Foto: Stadsarchief)

Want dat het mis kan gaan blijkt wel als we teruggaan naar 1953, het jaar van de Watersnoodramp. ‘Het Noordereiland geïsoleerd’, zo zouden de kranten koppen in de nasleep daarvan. Het stormde al flink op zaterdagavond 31 januari, 71 jaar geleden, maar veel eilandbewoners waren nietsvermoedend naar bed gegaan. Een paar uur na middernacht werden degenen die op de begane grond sliepen wakker: ze voelden letterlijk nattigheid.

Toegegeven, het Noordereiland hoorde zeker niet bij de zwaarst getroffen gebieden. Maar er was wel veel schade op de benedenverdiepingen van winkels en woningen. Het eiland stond rond 04.30 uur volledig blank. 

Eilandbewoners die in een documentaire naar de ramp werden gevraagd, herinnerden zich dat veel water in de kelders liep. Ratten – die zich daar verscholen hielden – zochten vanwege het opkomende water via de trappenhuizen droge plekjes hogerop. Op sommige plaatsen op het eiland zou het nog dagen duren voordat het water zou zakken. 


Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2024 Eilandkrant is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: gemeente Rotterdam, Woonstad, SOL Netwerk & ondernemers Noordereiland. Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares, Ilonka Schutte | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart