Wassende water 1953

>
Wassende water 1953

Het Noordereiland ligt in een buitendijks gebied. Dat blijkt wel als het tij zó hoog is dat het water over de Maaskade heen komt. Dat was bijvoorbeeld eind november afgelopen jaar nog het geval. De oorspronkelijke kade komt uit 1892, maar verzakte de afgelopen tientallen jaren. Een paar jaar geleden werd de kade daarom nog flink verhoogd om het risico op overstromingen te verminderen.

Oranjeboomstraat 1953 (Stadsarchief)

Want dat het mis kan gaan blijkt wel als we teruggaan naar 1953, het jaar van de Watersnoodramp. ‘Het Noordereiland geïsoleerd’, zo zouden de kranten koppen in de nasleep daarvan. Het stormde al flink op zaterdagavond 31 januari, 71 jaar geleden, maar veel eilandbewoners waren nietsvermoedend naar bed gegaan. Een paar uur na middernacht werden degenen die op de begane grond sliepen wakker: ze voelden letterlijk nattigheid.

Toegegeven, het Noordereiland hoorde zeker niet bij de zwaarst getroffen gebieden. Maar er was wel veel schade op de benedenverdiepingen van winkels en woningen. Het eiland stond rond 04.30 uur volledig blank. 

Eilandbewoners die in een documentaire naar de ramp werden gevraagd, herinnerden zich dat veel water in de kelders liep. Ratten – die zich daar verscholen hielden – zochten vanwege het opkomende water via de trappenhuizen droge plekjes hogerop. Op sommige plaatsen op het eiland zou het nog dagen duren voordat het water zou zakken. 

Foto: Stadsarchief Rotterdam

Dit artikel ‘Tijd van Toen’ stond ook in de Eilandkrant van feb. 2024
Door Pim Pauwels
Bekijk alle kranten op: noordereiland.org/eilandkrant »


Watersnoodramp 1953 op Facebook

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart