Het kleine paradijsje van Tante Nino

>
>
Het kleine paradijsje van Tante Nino

Tante Nino

Het kleine paradijsje van Tante Nino: ‘Ik dacht dat de buurman Beste Wensen heette’


Door Bram Legerstee

(Havenloods 20 dec. 2018)

Het is koud en guur als uw gastredacteur aanbelt bij een huis in de Van der Takstraat op het Noordereiland. De deur gaat open en Tante Nino laat mij haar paradijs binnen. Een kleine ruimte met gezellige keuken en geuren die zeker geen Nederlandse achtergrond verraden. Op deze bijzondere plek kun je terecht voor een expositie, een film-avond rond een bepaald thema en vooral heel lekker eten!

De van huis uit Georgische Nino is in 1997 naar Nederland gekomen. Zij heeft haar Nederlandse man leren kennen in Georgië die daar op zakenreis was. ‘Jij bent leuk’, dacht Tante Nino, drie jaar later woonde ze in Nederland.

Maar ze sprak de Nederlandse taal niet en ze was voor Georgische begrippen oud; 42 jaar. Een lastige start, beaamt ze. “Een groot verschil met Georgië is dat hier in Nederland elke leeftijd zijn eigen rol en waardering heeft. In Georgië ben je als je dertig bent al oud,” aldus Tante Nino.

Ook de taal zorgde in het begin voor de nodige verwarring. “Ik hoorde geen verschil tussen Nederlands, Duits en Engels, alles klonk voor mij hetzelfde; tijdens mijn eerste oud en nieuw in Nederland kwam de buurman bij ons ’s nachts binnen en zei tegen iedereen: ‘Beste wensen’. ‘beste wensen’, ‘beste wensen’… Ik dacht dat zijn voor- en achternaam Beste Wensen was.”

De taal van fotograferen verstond ze wél. Tante Nino besloot portretten te maken van mensen. Vooral van oudere mensen, oude stelletjes, oude verliefde stelletjes. Datgene wat in Georgië minder aanwezig was, die openheid onder ouderen. Omdat haar man in de film- en kunstwereld van Rotterdam bekend was, begon ze mensen te benaderen op festivals en kunstopeningen. Haar galerie hangt inmiddels vol met portretten van oudere stelletjes die hand in hand poseren en verliefde en steelse blikken uitwisselen.

Kunst werd dus de taal die ze in Nederland ging spreken. Het bracht haar op het idee om een ‘huiskamer/theater/bioscoop/galerie/vergaderruimte/keuken’ te openen op het Noordereiland. Een plek waar in principe alles mogelijk is. En dan vooral met eten: Tante Nino kookt graag en veel voor haar gasten. Dat viel in het begin, mede door de taalbarrière, nog niet mee. Toen Tante Nino net in Nederland was wilde ze een taart bakken met bladerdeeg, maar ze vroeg naar ‘het dagblad’ in de winkel. Het kwam uiteindelijk allemaal goed, de taart bestaat nog steeds. Bij elk evenement dat ze organiseert serveert Tante Nino haar ‘dagblad taart’.

Website Tante Nino

Heb jij een goed idee voor een expositie of film-avond met thema? Loop dan eens langs op het Noordereiland.
Alles is mogelijk bij Tante Nino in de Van der Takstraat. De komende kerstvakantie organiseert zij onder meer voor kinderen De Kinderkino: kinderfilms met uiteraard overheerlijke Georgische dagblad taart!

Tante Nino Van der Takstraat 102b, Noordereiland.
Website: www.tantenino.nl
Tel. 06 29403845 of mail naar tantenino@gmail.com.

 

De Havenloods

Bron:  www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/596887/het-kleine-paradijsje-van-tante-nino-ik-dacht-dat-de-buurman-beste-wensen-

Foto: Caro Linares


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart