Standbeeld voor een dwarsligger

>
>
Standbeeld voor een dwarsligger

In Rotterdam staan veel monumenten en beeldhouwwerken.
In deze serie, uit de Stadskrant, belicht het Stadsarchief Rotterdam hun geschiedenis.
Deze keer: het Stieltjesmonument (1884) op het Noordereiland, ter nagedachtenis aan een tegendraads ingenieur.

Rotterdam heeft iets met ingenieurs. Diverse straten zijn vernoemd naar hoogopgeleide technici die iets voor de stad hebben betekend. Een enkeling is bovendien geëerd met een monument. Zoals weg- en waterbouwkundige Thomas Joannes Stieltjes (1819­ 1878). Hij had in de jaren ’70 van de 19e eeuw de leiding over het werk aan de havens en de spoorweg op Feijenoord.

Incidenten
Voordat Stieltjes zich in 1873 in de Maasstad vestigde had hij al een hele carrière achter de rug. Een loopbaan die werd ontsierd door enkele incidenten. In 1849 werd hij ontslagen als artillerieofficier, omdat hij had geweigerd trouw aan de koning te zweren. Stieltjes vond zo’n eed strijdig met de grondwet die net was aangenomen.

Na zijn ontslag ging hij naar Overijssel, waar hij de supervisie kreeg over de uitbreiding van het kanalennet. Een paar jaar later vertrok hij naar Nederlands-Indië om onderzoek te doen naar de aanleg van spoorwegen. Daar raakte hij opnieuw in conflict. Nu omdat hij bij de Tweede Kamer protesteerde tegen een beslissing van de hoogste ambtenaar. Ook deze keer volgde ontslag.

Geld inzamelen
Zijn reputatie leed er nauwelijks onder. Eenmaal terug in Nederland wilde iedereen zijn advies over spoorlijnen, vaarwegen, waterbeheersing en defensiekwesties. Na zijn overlijden werd zelfs een comité gevormd om geld in te zamelen voor een gedenkteken. Als locatie waren onder meer
Amsterdam, Zwolle en Rotterdam in de race. Uiteindelijk viel de keuze op Rotterdam omdat daar het grootste deel van de benodigde 4800 gulden was opgehaald. Aan het Burgemeester Hoffmanplein kwam een elf meter hoge zuil, ontworpen door architect Eugen Gugel (1832-1902). In 1884 werd het monument met een kleine plechtigheid onthuld.

 

Stadskrant RotterdamBron: Stadskrant Rotterdam
27 juni 2018. Week 26
Zie: Stadskrant……Archief-Week26-2018.PDF


 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart