Eilandkrant Aug

>
>
Eilandkrant Aug

Eilandkrant augustus 2019

Eilandkrant aug. 2019Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Augustus 2019 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk/Steiger 22.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van augustus.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

 

Terug van weggeweest

Het schip ‘Wilmajo’, domicilie van kunstenaar Okko Noë, ligt na lange afwezigheid weer op haar vaste plek aan de Prins Hendrikkade. Het schip is geen eigendom meer van Okko, maar hij houdt daar wel zijn atelier en deelt het schip met nieuwe eigenaar Stijn van Leeuwen. Stijn is oprichter en eigenaar van het Ondernemershuis-op-Zuid, dat zich inzet om betaald werk te vinden voor mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. De afgelopen twee jaar zijn via dit Ondernemershuis 53 mensen aan een baan geholpen.

Wilmajo

Werkproject
Het Ondernemershuis heeft ook bij het opknappen van de Wilmajo een aantal mensen de mogelijkheid gegeven hun talenten in te zetten. Zij hadden ondanks hun opleiding en talenten moeite om werk te vinden en hebben nu mede dankzij de Wilmajo een betaalde baan. De voorheen werkloos architect Cristóbal Amuchastegui heeft het ontwerp van de nieuwe Wilmajo verzorgd en Eric Andrade heeft het schip 3D ingemeten. Dit jaar gaan ook studenten van het Calvijn Technasium op Zuid aan de slag op het schip. Zij gaan een groot waterrad aan de Wilmajo maken. Met op de wal een gedicht van Okko.

Het geheim van Feijenoord
op TV Rijnmond werd vorig jaar in de serie ‘Het geheim van Feijenoord’ uitgebreid aandacht besteed aan de Wilmajo en komen Okko, Stijn en Eric daarin uitgebreid aan het woord.

RTV Rijnmond video:


Petitie Bus 47 overhandigd

Maandag 8 juli overhandigde bewoonster Arthyra de Clerck een petitie met 1350 handtekeningen voor het behoud van bus 47 aan wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit). De wethouder was aangenaam verrast door deze actie en prees het initiatief. Arthyra hield ook een pleidooi voor de verlenging van de busroute richting Wilhelminapier met een lus via Hotel New York langs de iconen van onze stad: Erasmusbrug – Maritiem Museum – Plein 1940 – Willemsbrug – Noordereiland. Behalve voor bewoners van het eiland is dat een mooie optie voor toeristen en creëert dat een meer rendabele buslijn. Wethouder Bokhove kon geen toezeggingen doen, maar ze beloofde de suggesties en petitie voor te leggen aan de RET.

Wijkraadleden Jan Willemse en Pim Janse spraken met de wethouder nog over enkele alternatieven die op verzoek van de wijkraad door de RET zijn uitgewerkt Het toegezegde vraaggestuurde openbaar vervoer, dat vanaf juni zou worden ingevoerd, laat nog op zich wachten omdat vervoersbedrijf Trevvel daarvoor nog een offerte moet uitbrengen.

Petitie Bus 47 overhandigd

 


Wisselingen in de wijkraad

De Wijkraad Noordereiland is nu ruim een jaar bezig. Vrijwel direct na hun installatie vorig jaar april waren veel onderwerpen die hun onmiddellijke aandacht vroegen: de beperking van de dienstregeling van bus 47, de overlast die op de kades ondervonden werd, het herstel van de Maaskade en er moest een Wijkagenda (activiteiten voor de wijkraad voor de komende zittingsperiode) worden gemaakt.

Inmiddels zijn er wat wisselingen geweest in de bezetting van de wijkraad. Enkele leden moesten de wijkraad verlaten omdat ze verhuisden naar een woning buiten het Noordereiland, anderen kregen het te druk met andere werkzaamheden of het wijkraadlidmaatschap voldeed niet aan hun verwachtingen. Nu is er een hele nieuwe samenstelling, alleen Anne-Marie Steijl en Pim Janse zijn nog de overgebleven ‘oorspronkelijke’ wijkraadleden. Jan Willemse en Jan-Philip van Mourik traden recent toe tot de wijkraad. Binnenkort neemt ook iemand de plaats in van Frank Demmendaal, die vanwege zijn verhuizing naar Krimpen aan den IJssel de wijkraad onlangs heeft verlaten.

Info over de wijkraad: www.noordereiland.org/wijkraad


Tijd van Toen [terugkerende rubriek].

Bedrijvigheid op het eiland

Oude telefoonboeken zijn een bron van informatie, ook als het gaat om het Noordereiland. Zo blijkt dat er in 1904 al zo’n 70 zakelijke telefoonaansluitingen waren op het eiland. Voornamelijk van bedrijven die met scheepvaart en expeditie te maken hadden. Toch waren er ook al andersoortige bedrijven die de oudere eilandbewoners vast nog wel kennen. Bakker Behle in de Tulpstraat en slagerij Pijpers op het Burgemeester Hoffmanplein hadden al telefoon. Mennens zat nog niet in de grote zaak in het midden van de Van der Takstraat, maar was nog een klein zaakje, vrijwel naast het hofje, met als buurman schoenenzaak ‘t Hoen. Ook Braakman van het Antwerpse Hoofd stond al vermeld, evenals Cartonnagefabriek Hofmans op de Prins Hendrikkade 33. Het prachtige gebouw dat we later het Hulstkampgebouw zouden noemen werd nog bewoond door de firma Laming & Sons. Op de hoek van de Van der Takstraat en de Maaskade zat, als één van de eerste bedrijven, het café Fritschy waar naar toe op zondag de rijke bewoners van de panden aan de Boompjes over de Willemsbrug kwamen lopen om vanaf het caféterras hun rijkdommen aan de overkant van de Maas te kunnen bewonderen.

Peter Bakker
Reageren? penm.bakker@gmail.com

 


Midden in de Maas

Midden in de Maas, RotterdamMuziek op het plein: Kom luisteren en swingen op het 3e pleinconcert. Het Marc Bischof f4tet voert je mee op jzzy latin groove klanken. Zondag 25 augustus, 14:00 – 16:30 uur
Burg. Hoffmanplein

Meer info: www.noordereiland.org/midm

  

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2019 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart