Eilandkrant Okt

>
>
Eilandkrant Okt

Eilandkrant oktober 2019

Eilandkrant oktober 2019Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Oktober 2019 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk/Steiger 22.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van oktober.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

 

Bewonersbijeenkomst 8 oktober: Noordereiland Veilig

De Wijkraad organiseert in samenwerking met de gemeente Rotterdam dinsdagavond 8 oktober een bewonersavond over de aanpak van de overlast.

Naar aanleiding van klachten van bewoners, de klachten en adviezen van de wijkraad, ervaringen van de politie en het bezoek van wethouder Wijbenga eerder dit jaar is een aantal maatregelen genomen om de overlast in te dammen. Zo zijn er twee camera-units geplaatst en waren er meerdere acties van de politie samen met medewerkers van Toezicht & Handhaving. Daarnaast lopen Citystewards elke vrijdagavond over de Maaskade om bezoekers aan te spreken op ongewenste gedragingen. Op de bewonersavond worden die maatregelen toegelicht en aangegeven wat daarvan de tot nu toe geconstateerde effecten zijn.

Proefafsluiting
Maaskade bij Willemsbrug (foto: Nils Hilbers)Ook de tijdelijke afsluiting van parkeerplaatsen op de Maaskade tussen Willemsbrug en de De Ruyterstraat behoort tot het pakket aan maatregelen. De afsluiting startte op 26 augustus voor maximaal drie maanden. In die periode worden de overlast en de parkeerdruk gemonitord.

 

Bewonersavond
De Wijkraad en de gemeente willen de bewoners informeren over de aanpak en inventariseren wat zij daarvan merken en graag hun suggesties horen. Maar ook komen zo mogelijk nog andere onderwerpen aan de orde. Hoe staat het bijvoorbeeld met de criminaliteit en andere veiligheidsonderwerpen?

De uitnodiging voor deze bewonersbijeenkomst valt binnenkort in de brievenbus.

Tijd: 19.30 – 21:00 uur (inloop vanaf 19:00 uur)
Locatie: Stichting Mualla, Maaskade 39

 


Ver-Huiskamer Steiger 22

Steiger22

Steiger 22, de Huiskamer van de wijk aan het Burgemeester Hoffmanplein, barst uit zijn voegen. Het is wat minder zichtbaar en te klein om er alle beoogde activiteiten te organiseren. Reden voor Humanitas om uit te kijken naar een geschiktere ruimte. En die is gevonden, op de Prins Hendrikkade, in het pand waar voorheen de XO Lounge gevestigd was. Ruimer, lichter, toegankelijker en met meer mogelijkheden.

Dit najaar gaat Humanitas de nieuwe locatie verbouwen en inrichten. Een zichtbare en bruisende plek voor jong & oud. Waar je kunt vergaderen, samen koffie kunt drinken of een maaltijd genieten. Waar je bijvoorbeeld workshops kunt geven of volgen, je huiswerk kunt maken. Maar waar je ook terecht kunt voor hulp en informatie. Zoals op een spreekuur van Buurt Bestuurt, de wijkagent of de wijkraad. Bezoekers en toeristen kunnen er informatie krijgen over wat er zoal te doen en te zien is op het Noordereiland. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Hulp bij de verbouwing is ook van harte welkom, zoals extra klus- en sjouwhulp, maar ook creatieve denkkracht voor de optimale indeling van de ruimte.

Humanitas hoopt zo snel mogelijk, liefst nog dit najaar, de vernieuwde Huiskamer aan de Prins Hendrikkade in gebruik te nemen.

Het is vooral aan de bewoners om aan te geven hoe het programma van de Huiskamer moet worden ingevuld. We zijn heel benieuwd welke wensen en ideeën er zijn. Wat mag er in de Huiskamer niet ontbreken?
Laat het ons weten! Stuur je idee of wens naar redactieeilandkrant@gmail.com, dan zorgen wij dat het terecht komt bij de coördinatoren van Humanitas.

Prins Hendrikkade 89

 

 


Mission impossible

Verstekelingen – serie over die andere bewoners van het Noordereiland

Op de zonovergoten dagen waar de zomer ons tegenwoordig in ruime mate van voorziet, is het opletten geblazen. Terwijl menig eilander er wijs aan doet zich goed in te smeren of liever nog binnen te blijven, klauteren enkele zonaanbidders uit het Maaswater omhoog. Wie scherp oplet ziet op de stortstenen taluds zo nu en dan zonnebadende Chinese wolhandkrabben pronken. De naam van de dieren verraadt al dat zij niet inheems zijn. Hun voorouders zijn als delicatesse naar Europa vervoerd en velen daarvan zijn met smaak opgegeten. Wolhandkrabben kunnen zich prima over land voortbewegen en sommige krabben besloten de pan niet af te wachten. Zij ondernamen een uitbraakpoging. Wat leek op een mission impossible bleek al snel een gouden greep: in de jaren ’70 waren alle wateren in Rotterdam en omgeving vergeven van de verzelfstandigde wolhandkrabben. Dit tot wanhoop van de vissers, die regelmatig gaten in hun visnetten aantroffen wanneer zij door de schaaldieren van hun vangst waren beroofd. Er werd een uitroeiingscampagne op touw gezet om van de exoten af te komen. Nu bleek dát de echte mission impossible: ze zitten nog lekker op de kade te zonnen.

André de Baerdemaeker, ecoloog
Bureau Stadsnatuur

 


Uitgelicht:

Kind & Koffie
Elke 2e woensdag bij Villa Zebra: samen met je kind (0-4 jr.) spelen, voorlezen en andere ouders ontmoeten.
Aanmelden bij: Anita Steenbergen, 06-12465703 Asteenbergen@stichtinghumanitas.nl

Afval rapen
Bij de Koopvaardijhof rapen bewoners op maandagavond zwerfafval. Meedoen? Meld je om 20 uur bij het hofje. Een idee voor jouw straat? Buurt Bestuurt levert je materiaal: bbnoordereiland@gmail.com

 

 

 

  

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2019 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart