BotlekTV: Vermoorde Joden herdacht op het Noordereiland

>
>
BotlekTV: Vermoorde Joden herdacht op het Noordereiland

Op het Noordereiland, een Rotterdamse wijk gelegen midden in de Maas en verbonden door Koningsbrug en Willemsbrug, zijn in de 2e Wereldoorlog maar liefst 35 Joodse bewoners door de nazi’s opgepakt en via Loods 24 en tussenstation kamp Westerbork in Drenthe per trein vervoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz waar allen zijn omgebracht.

Eilandbewoonster Ellen Vomberg heeft, ondersteund door de gemeente Rotterdam, het initiatief genomen om hen met een stolperstein te herdenken, voor elke vermoorde bewoner één en aan te brengen op het trottoir voor hun woning. In november 2020 worden de goudkleurige herinneringssteentjes van 10 x 10 centimeter gelegd, waarvan 5 stuks door de bedenker en kunstenaar van de Stolpersteine Gunther Demnig (Berlijn 1947).

Op nummer 50 aan de Van der Takstraat woonde de familie Slier-Arends, een samengesteld gezin van 11 kinderen waarvan er slechts één de oorlog overleefde. Joop van der Hor van Botlek TV ging in gesprek met de initiatiefneemster en cameraman Roel van Deursen legde het vast op film.
Link video: https://www.youtube.com/watch?v=jRUiKhwJaSw

 

© Botlek TV
Botlek TVMeer video’s op: Youtube Botlek TV

 

Meer info op de website: www.stolpersteinenoordereiland.nl

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart