Stolpersteine project Noordereiland

>
>
Stolpersteine project Noordereiland

Stolpersteine Noordereiland

Kunstenares Ellen Vomberg is initiator en coördinator van het Stolpersteine project, dat ervoor wil zorgen dat deze ‘struikelstenen’ dit jaar ook op het Noordereiland worden geplaatst. In diverse plaatsen in Europa herinneren deze stenen aan Joodse bewoners die na de Tweede Wereldoorlog niet meer terugkeerden naar hun woning. De struikelsteen voor hun deur herinnert daaraan.

Leerlingenproject

In dit jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren worden op het Noordereiland 35 struikelstenen geplaatst. Dit voorjaar is er ook een speciaal programma voor scholieren. Leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Nieuwe Haven op het Noordereiland krijgen zes weken lang elke vrijdagochtend van leerkracht Roberto Baltazar les over de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van films en foto’s. In maart komen twee joodse gastsprekers vertellen over hun ervaringen tijdens de oorlog.

Maquette

Ook werken de leerlingen wekelijks aan een maquette van het Noordereiland en omgeving in de periode 1940-1945, de Maasbruggen, het Loods 24 monument/ Joodse kindermonument, het Witte Huis en het oude Maasstation. De basis voor die maquette van 2 x 3 meter is gemaakt door Ellen Vomberg en beeldend kunstenaars Gerard Vogelaar en Hans Eijkenboom. De leerlingen maken vooral de huizen waar zij zelf wonen en de huizen waar de 35 joodse oud-bewoners hebben gewoond. Sommige zijn in dezelfde straat!

Plaatsing Stolpersteine

In de stoepen vóór die huizen komen Stolpersteine, één voor elke persoon die daar woonde. De stenen worden dinsdag 30 juni geplaatst. De plaatsing van de stenen én de ontwikkeling van het programma voor de school is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Wijkraad Noordereiland.

Expositie

Uiteindelijk is de maquette te zien bij Galerie Wind, samen met werk van Hans Citroen. De expositie en andere activiteiten rondom het project zijn in de periode 18 april t/m 22 mei 2020. [UPDATE] Helaas zal deze expositie pas ergens in 2021 plaats vinden. Hou deze website www.stolpersteinenoordereiland.nl in de gaten.

 

Hulp gevraagd

Ellen en haar projectteam kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Zo zijn er nog vrijwilligers nodig voor:

  • Historische informatie over Noordereiland opzoeken/controleren;
  • Modellen maken voor de maquette 1:500.
  • Bezoekers begeleiden tijdens de opening in galerie Wind.
  • Rondleidingen geven over het Noordereiland.

Materiaal en onkosten worden uiteraard vergoed. Wil je je hulp aanbieden?
Stuur dan een mailtje naar Ellen Vomberg: ellenvomberg@telfort.nl

 

Interview met Ellen Vomberg door RTV Rijnmond


Meer achtergrondinformatie over Stolpersteine: www.loods24rotterdam.nl/stolpersteine

Nieuwsberichten over de Stolpersteine: www.rijnmond.nl/../Noordereiland-krijgt-35-Stolpersteine
RTV Rijnmond+
www.rijnmond.nl/nieuws/135719/Struikelstenen

 

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Wijkraad Noordereiland / Gemeente Rotterdam

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart