Stolpersteine op het Noordereiland

>
>
Stolpersteine op het Noordereiland

Stolpersteine NoordereilandDe kleine bronskleurige steentjes – Stolpersteine – in de stoep voor een woning liggen op diverse plekken op het Noordereiland. Deze struikelstenen worden geplaatst voor de woningen van Joodse bewoners die in de Tweede Wereldoorlog werden afgevoerd en nooit meer terugkwamen.

Intensief project
Kunstenares Ellen Vomberg nam ruim 3 jaar geleden het initiatief om deze stenen ook op het Noordereiland te laten plaatsen, 35 stuks in totaal. Kunstenaar Gunter Demnig maakte de stenen, maar kon ze vanwege de coronacrisis niet zelf komen plaatsen. Vanwege de recente maatregelen kon de voor deze week (begin november 2020) geplande officiële plaatsing niet gedaan worden in het bijzijn van nabestaanden en belangstellenden. Dus werd besloten de stenen zonder al te veel ophef te plaatsen en volgend jaar een officieel moment te prikken om er gezamenlijk bij stil te staan. Zo hier en daar op eiland zie je dus ineens een paar bronskleurige steentjes in de stoep, met daarop de namen van de bewoners die daar weggevoerd werden.

Maquette
De maquette van het Noordereiland is te bewonderen in de mini-galerie in de etalage van Peter Hofland, Van der Takstraat 10.

Etalage Stolpersteine met maquette van het Noordereiland

De etalage is beschikbaar gesteld door Peter Hofland (beeldend kunstenaar)
Alle maquettes hebben de schaal 1:500
Maasbruggen van 1940 – 1945 en nu door Gerard Vogelaar
Noordereiland: plattegrond en huizenblokken door Hans Eijkenboom en Ellen Vomberg (beeldend kunstenaars).

Leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Nieuwe Haven locatie Noordereiland kleurden de plattegrond in, zaagden en lijmden de daken en schilderden alle huizenblokken wit.

Zij maakten ook de tekening van hun eigen gezin als uitvergroting boven hun eigen huis. Drie leerlingen schreven de namen van de 35 personen op goudkleurige cirkels: ook als uitvergroting boven de huizen waar zij toen woonden. Het goud verwijst naar de kleur van Stolpersteine: de bovenlaag met gegevens is gemaakt van messing en heeft geen financiële waarde.

Idee maquette met uitvergrotingen: Ellen Vomberg
Begeleiding: Hans Eijkenboom, Ellen Vomberg en Roberto Baltazar (leerkracht).
De leerlingen:
Abiha, Akile, Amna, Aya, Bayat, Dimara, Enna, Filip, Hayar, Ismail, Jonah, Lamyae, Leshayne, Naoufel, Ouiam, Ramim, Rebecca, Saad, Wessel, Yasien.

De 35 Stolpersteine voor het Noordereiland zijn mogelijk gemaakt door Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument en de financiering van de Gemeente Rotterdam, ondersteund door Marcel van Merrienboer, Gebiedsorganisatie Feijenoord, Wijkraad Noordereiland,
Buurt Bestuurt en vele bewoners van het Noordereiland.

De etalage en het beeldend werk zijn gefinancierd door de Verhagen Stichting, Cultuur Concreet en het Deltaport Donatiefonds, in nauwe samenwerking met de Stichting Expeditie Noordereiland.

Speciale dank aan de vrijwilligers bij onderzoek en uitvoering van dit project!

 

Zie foto’s van de etalage en de plaatsing van de Stolpersteine op het Noordereiland
(klik op een foto voor een vergroting)

[envira-gallery id=”12857″]

 

Video van RTV Rijnmond over de 4 Stolpersteine op de Prins Hendrikkade 112a

Ellen Vomberg is al jaren bezig met de verhalen van de joodse bewoners van het Noordereiland. In augustus zijn de stenen, die deze maand november 2020 worden geplaatst, in Rotterdam aangekomen. 

Samen met Frank van Gelderen van de Stichting Loods 24 heeft Vomberg de stenen gecontroleerd. Daarna zijn ze naar een lasser gebracht om de beveiliging aan te brengen. De herinneringssteentjes worden zo stevig mogelijk in de stoep verankerd.

De bovenlaag is van messing, en dat is bijna niks waard. Laat de Stolpersteine AUB met rust.

 

Video van RTV Rijnmond (augustus 2020)

 

Lees ook het bericht van RTV Rijnmond
RTV Rijnmondhttps://www.rijnmond.nl/nieuws/200951/In-een-klap-98-nieuwe-Stolpersteine-in-Rotterdams-straatbeeld-voor-joodse-oorlogsslachtoffers-zonder-graf

Achtergrondinformatie
Als je wat meer over deze Stolpersteine wil weten, bezoek www.loods24rotterdam.nl/stolpersteine

Alle namen + adressen van de 35 joodse medebewoners zijn hier te vinden: www.stolpersteinenoordereiland.nl

 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart