Eilandkrant Feb

>
>
Eilandkrant Feb

Eilandkrant februari 2020

Eilandkrant februari 2020Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Februari 2020 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk/Steiger 22.


Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van februari.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Noordereiland - kop (foto: Nils Hilbers)

 

Samen maken we het Noordereiland schoner

Hoe? Door onze krachten te bundelen!
Op meerdere plekken op het Noordereiland ruimen bewoners rondslingerend vuil op. Voorzien van afvalknijpers, vuilniszakken of bezems kun je hen zien lopen in Ons Park, rond de Koopvaardijhof, op de Maaskade, het Hoffmanplein, Meeuwenstraat, Sleephellingstraat en het Noorderlicht en wie weet op nog meer plekken.

Om lijn te brengen in deze vrijwillige schoonmaak en de levering van schoonmaakspullen door Stadsbeheer te vergemakkelijken (waaronder de verdeling van de hondenpoepzakjes) ligt het voor de hand om elkaar eens te ontmoeten. Zin om mee te (gaan)
doen? Al bezig maar altijd in je eentje?

Stuur een e-mailtje naar p.janse@wijkraadrotterdam.nl, dan zorgt hij ervoor dat deze ‘opgeruimde’ bewoners een keer bijeenkomen en afspreken hoe we ons eiland schoonhouden.
Geen e-mail? Loop dan (in maart) het nieuwe Huis van de Wijk op de Prins Hendrikkade binnen.

P.S.: Als iemand een zo goed als lege berging heeft om schoonmaakspullen in op te slaan is dat zeer welkom


Training hulpverleners AEDAED

Het Noordereiland zoekt ‘burgerhulpverleners’, vrijwilligers die als iemand in de buurt een hartstilstand heeft, snel in actie komen om te reanimeren. Zij zijn aangesloten bij het HartslagNu-netwerk en getraind in reanimeren met behulp van een AED.

Woon of werk je op het Noordereiland? Ben je BHV-er of werk je in de medische sector en heb je een reanimatie certificaat? Registreer je dan bij www.hartslag.nu.


Cursus reanimatie
Wil je graag burgerhulpverlener zijn, maar ben je daar nog niet voor opgeleid? Schrijf je dan in voor de (gratis) cursus in maart of april. De eerste cursus is op maandagavond: 9, 16 en 23 maart.
De volgende cursus is op donderdagavond: 9, 16 en 23 april. Na afloop ontvang je een certificaat, dat twee jaar geldig is.
Tijd: 19.30-21.30 uur.
Locatie: Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89.

Aanmelden
Op de Noordereiland website lees je hoe je je kan aanmelden voor de cursus of, als je al een reanimatie certificaat hebt hoe je je bij het netwerk kan aansluiten. Meer weten over de werkwijze en inhoud van het werk van burgerhulpverleners? Neem dan even
een kijkje op de website van HartslagNu.nl

 


Gemeentepeiler App

“Wat vond u van de afsluiting op Oudejaarsavond?
Gemeentepeiler appHad het korter of juist langer gemoeten?”. Zomaar een paar vragen die bewoners door de Wijkraad Noordereiland vorige maand  oorgeschoteld kregen.
Via de Gemeentepeiler app konden zij een zevental vragen beantwoorden over de verkeersmaatregel die tijdens Oud & Nieuw van kracht was op het Noordereiland.

Bewoners polsen
Voor de wijkraad biedt de Gemeentepeiler een hele snelle methode om de
meningen letterlijk te ‘peilen’.
Maar ook over andere Rotterdamse onderwerpen kunnen bewoners zich uitspreken. Regelmatig ontvangen zij via de app een korte  vragenlijst.
De app is te downloaden via Google Play of de Appstore.

Lees bericht op de website »

 


Vleermuistempel

Verstekelingen – serie over andere bewoners van het Noordereiland.

Bij een zwerm vleermuizen denken mensen misschien eerder aan een Gothische kerk dan aan een flatgebouw. Voor de vleermuizen zelf maakt het weinig verschil. Zij bekommeren zich alleen om het binnenklimaat en in hoeverre dat aan hun wensen tegemoet komt. Zo blijkt het flatcomplex Koopvaardijhof aan het Antwerpse Hoofd een ware vleermuistempel te zijn.
Tientallen dwergvleermuizen uit de wijde omtrek zijn er afgelopen najaar samengekomen om in gezamenlijkheid de winter door te brengen.

Die samenscholing ging gepaard met flink wat vleermuiszwermen rondom het complex. Gelukkig voor de menselijke bewoners is de ultrasone kakafonie voor mensenoren niet hoorbaar. Iedereen sliep ongestoord door de drukte heen. Andersom hebben de vleermuizen ook geen last van de activiteiten van de flatbewoners. Sinds november zijn ze diep in winterslaap. Ze slapen ongestoord door de drukte heen.

André de Baerdemaeker,
ecoloog Bureau Stadsnatuur


 

Uitgelicht:

Verhuizing

Let op:
Vanwege de aanstaande verhuizing naar Huis van de Wijk (Pr. Hendrikkade 89) is er deze maand geen taalles, crea-middag en

 

  

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2019 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart