Eilandkrant januari 2021

>
>
Eilandkrant januari 2021

Eilandkrant januari 2021

Eilandkrant januari 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Jan. 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van januari.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

Humanitas op wielen

Humanitas op wielen

De Huizen van de wijk zijn tot zeker 19 januari gesloten, zoveel is duidelijk. Maar voor hulpvragen kan je bij de Huizen met een Infoplein nog wel terecht. Op afspraak, dat wel. Daar krijg je hulp voor bijvoorbeeld het invullen van formulieren, geldproblemen of bij het zoeken van werk. Het dichtstbijzijnde Infoplein voor Noordereilanders is het Huis op de Dam of op de Hillevliet.

Bakfietsloket
Maar om ook even contact te maken met bewoners en hen te wijzen op de diverse mogelijkheden voor hulp zoeken Humanitas-medewerkers de mensen zelf op. Buiten, op straat, voor de supermarkt, of op het plein. Kijk dus niet gek op als je medewerkers van Humanitas op het eiland ziet rondfietsen op een speciale bakfiets. Spreek hen gerust eens aan, ook als je alleen een vraag hebt, of gewoon even een aardig gesprekje wil. Heb je zelf geen hulp nodig, maar ken je wel iemand die dat zou kunnen gebruiken, dan kan je dat even melden bij de Humanitas medewerker. Of misschien wil jij je hulp wel aanbieden, dat is ook altijd welkom. Kijk dus uit naar de Humanitas bakfiets!

Check in de agenda op www.magievanfeijenoord.nl/agenda wanneer het ‘mobiele Infoplein’ op het Noordereiland staat.


Jubileumjaar Galerie Wind

Foto: Ben Wind

Het is op 25 maart 2021 alweer 10 jaar geleden dat galerieWind officieel opende, een jaar nadat fotograaf Ben Wind om het leven kwam tijdens een helikopterongeluk op de Maasvlakte.

Zijn echtgenote Ellen Wind wil in het komende jubileumjaar graag aandacht besteden aan zijn fotografische nalatenschap en vooruitblikken naar de komende 10 jaar.

Het startsein voor het jubileum wordt op 25 maart gegeven. Een maand lang, van 25 maart tot 26 april, is in de galerie aan de Prins Hendrikkade een verkoopexpositie te bezoeken van de foto’s van Ben, omlijst met een scala aan diverse publieke- en netwerkbijeenkomsten en festiviteiten.

Wordt Vriend van galerieWind
Een mooie manier om Ben Wind te herdenken en zijn nalatenschap veilig te stellen voor de komende jaren is om Vriend van galerieWind te worden. Daar zijn voor particulieren en bedrijven diverse opties voor. Dat kan bijvoorbeeld met een eenmalige donatie, maar wie voor een langduriger verbinding kiest, krijgt korting op kunstwerken of een foto gemaakt door Ben Wind.

galerieWind 10 jaarMeer informatie over het jubileumjaar en de mogelijkheden om Vriend te worden is te vinden op www.galerieWind.nl of mail info@galeriewind.nl


Infobord Noordereiland

Op de Maaskade, in de buurt van het platform heeft het Havenbedrijf een informatiebord geplaatst. Daarop staat in twee talen informatie over de geschiedenis van het Noordereiland, het concept van het Motorschip Noordereiland en markante gebouwen en locaties.

infobord Maaskade (foto: Nils Hilbers)


Wereldduik

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Op 14 januari 1933 zegt Lou Vlasblom tegen zijn moeder dat hij gaat zwemmen. Op zijn kamertje trekt hij zijn ketelpak aan, met daaronder zwemkledij. Met vriend Joop Wijmans gaat hij naar de Hefbrug over de Koningshaven waar hij vanaf wil duiken. Bij de brug klimt hij de spoorbaan op. Vriend Wijmans zal op de Koninginnebrug staan om de veiligheid van de sprong te bewaken. Als teken zal hij zwaaien met een witte handdoek. Als Wijmans het signaal geeft stopt Vlasblom een zakdoek in zijn mond zodat zijn adem tijdens de sprong niet wordt afgesneden, neemt een aanloop en omhoog springend zweeft hij tien meter bij de toren weg. Dan kantelt hij en duikt de leegte in. Hij draait een salto en nog een. Met het hoofd tussen gestrekte armen schiet hij als een mes het water in. Het enige dat hij voelt is een tik tegen zijn gymschoenen.

Als hij boven water komt wordt hij opgepikt door een motorbootje en aan land gezet, waar een agent hem meeneemt naar bureau Nassaukade voor een proces-verbaal wegens het zonder toestemming lopen op de spoorbaan en een verbod op zwemmen in open water. De sprong vanaf 65 meter hoogte is een nieuw wereldrecord.

Peter Bakker

Reageren? penm.bakker@gmail.com


Verhalenbank NoordereilandVerhalen voor bankzitters

Sinds vrijdag 11 december is het stadsbankje op het Prinsenhoofd op het Noordereiland omgetoverd tot ‘verhalenbank’.

Bewoners en voorbijgangers kunnen hier op hun gemak luisteren naar verhalen door met hun smartphone de QR-code op het bankje te scannen. Een verteller neemt de luisteraar dan mee op een avontuur naar een andere wereld, met een verhaal dat raakt, ontroert of blij maakt. Een verhaal dat tot de verbeelding spreekt en de fantasie prikkelt.

Unieke luisterervaring
Alle verhalen zijn speciaal geschreven voor De Verhalenbank en zijn ingesproken door (stem)acteurs. De verhalen worden begeleid door een authentieke filmische soundtrack, wat zorgt voor een bijzondere luisterervaring. Een Verhalenbank is gratis te gebruiken en is toegankelijk voor iedereen in het bezit van een smartphone.

Fantasie prikkelen
Organisator Stichting tot de Verbeelding wil met De Verhalenbank mensen prikkelen met fantasie, inspiratie, schoonheid en avontuur op een locatie die uitnodigt tot een moment van rust of bezinning.

Meer informatie over het verhalenbankje op het Noordereiland is hier te vinden: www.verhalenbank.eu/meeuwenstraat/


Zwerfkeitjes

Je kan ze zomaar ergens op het eiland aantreffen: kleurige steentjes met een grappige tekening erop. In een bloempot, op een bankje, of in een perkje. Bewoonster Mariëlle Fortuin maakt e. Heb je zo’n ‘zwerfkeitje’ gevonden? Neem het mee, of leg het ergens anders neer. Of maak een foto en plaats die op de facebookpagina Kei Tof.
#KeiTof

https://www.facebook.com/Noordereiland/photos/pcb.3669315663127800/3669314563127910/?type=3&theater


Lege agenda

Niet eens een beetje agenda deze maand. Vanwege de strengere maatregelen zijn er nu begrijpelijk even helemaal geen activiteiten. Het Huis van de Wijk blijft tot in ieder geval 19 januari dicht. Heb je een vraag of hulp nodig? Bel dan de Humanitas Hulplijn: 010 – 3025 030 of 0800 – 4002 090.
Wat er na 19 januari gebeurt, is nog afwachten. Hou daarom de websites en sociale media van de diverse organisaties in de gaten.Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart