Eilandkrant mei 2021

>
>
Eilandkrant mei 2021

Eilandkrant mei 2021

Eilandkrant mei 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Mei 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van mei.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Rotterdam Swim Noordereiland

Rondje Noordereiland

Lekker samen plonzen in het water….dat lijkt nog ver weg! Maar niet voor de organisatoren van het zwemrondje Noordereiland. Een club enthousiastelingen dook jaarlijks vanaf het Prinsenhoofd het water in om in recordtijd, of gewoon voor de lol, een rondje om het eiland te zwemmen, begeleid door kanovaarders, vaartuigen en kantlopers die over de veiligheid van de zwemmers waakten. De organisatoren hopen dit event deze zomer weer te organiseren. Het plan is om dat op zondag 29 augustus te doen.

Helpers gezocht

Augustus lijkt nog ver weg, maar om dit evenement straks in goede banen te leiden moet nu al volop aan de voorbereidingen gewerkt worden. En voor dat werk zoekt de organisatie Rotterdam Swim helpende handen en hoofden. Zij zijn op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij:

  • Communicatie via de website en social media;
  • Ontwerp en distributie promotiemateriaal (posters, flyers);
  • Fondsenwerving / Sponsoring;
  • Opbouw van het terrein;
  • Registratie en begeleiding van deelnemers;
  • Contacten met diverse ondernemers, organisaties en lokale overheid;

Zit daar iets voor je bij? Of heb je zelf een idee op welke manier je zou willen bijdragen, nu in de voorbereiding of tijdens het evenement zelf? Neem contact op met Erik van Loon: info@rotterdamswim.com.

Website: www.rotterdamswim.com

 


Berichten Buurt Bestuurt

Vlaggenparade
hondendrolDe parken en plantsoenen op het eiland worden de laatste tijd ‘opgeleukt’ door kleine Noordereiland vlaggetjes. De aanleiding is echter minder leuk. De vlaggetjes markeren de hoopjes hondenpoep die door de hondenliefhebbers niet worden opgeruimd. Blijkbaar weten ze niet dat er een opruimplicht geldt daarvoor. De eilandvlaggetjes moeten ze daar opmerkzaam op maken.
Wil je meedoen?
Bestel dan de vlaggetjes prikkers bij bbnoordereiland@gmail.com

Hondeneigenaren
Over honden gesproken: wijkagent Martin van der Kaaij hoopt dat hondeneigenaren ook af en toe ogen & oren op het eiland willen zijn. Zij lopen immers meermalen per dag door de buurt. Zie je iets vreemds of wat niet in de haak is, dan kunnen zij dat melden bij de wijkagent.politie hondenbandjeBeloning: waardering vooral en voor de hond een kekke politiehalsband.
Meld je daarvoor aan bij Martin, of stuur een mail naar bbnoordereiland@gmail.com.

Help de Buurt Besturen
Leden van Buurtpreventie lopen regelmatig een rondje over het eiland.
Misschien heb je hen wel eens zien lopen, in kleine groepjes of tweetallen, met een geel hesje aan.
Gezellig, goed voor de stappenteller, maar vooral nuttig. Zij lopen door de buurt en melden zo nodig kapot straatmeubilair of zwerfafval of andere aandachtspunten voor de gemeente.
Wil je graag af een toe een rondje meelopen? Meld je dan bij bbnoordereiland@gmail.com

Buurt_Bestuurt Noordereiland

 

 

 


Bijeenkomst Voorlopig Ontwerp Maaskade

Dinsdagavond 11 mei organiseert de gemeente een online bijeenkomst over het Voorlopig Ontwerp voor het inrichtingsplan van de Maaskade. Dit is het vervolg op de bijeenkomst van 2 februari, waarop de reacties geïnventariseerd werden op het eerste schetsontwerp. Die reacties zijn nu verwerkt in het ontwerp dat op 11 mei wordt voorgelegd. Daarna wordt een definitief ontwerp gemaakt.

Binnenkort ontvangen de bewoners een brief met uitnodiging voor deze online bijeenkomst en uitleg hoe ze zich hiervoor kunnen aanmelden. Ook wordt daarin de website vermeld, waar iedereen alvast het ontwerp kan bekijken.
Hou dus de brievenbus in de gaten.

De bijeenkomst vindt digitaal plaats via MS Teams op dinsdagavond 11 mei 2021 van 19.30 tot 21.00 uur.

Zie bericht: Mei VO Maaskade »


Marjo Stenfert Kroese koninklijk onderscheiden

Marjo Stenfert Kroese koninklijk onderscheiden

Het heeft Zijne Koninklijke hoogheid behaagd: Marjo Stenfert Kroese, bestuurslid van Stichting Expeditie Noordereiland is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Maandag 26 april ontving zij de versierselen van deze Koninklijke onderscheiding uit handen van wethouder Roos Vermeij. Vanwege de coronavoorschriften werden de versierselen opgespeld door echtgenoot Hans Stenfert Kroese.

Marjo ontvangt de koninklijke onderscheiding vanwege haar onvermoeibare inzet voor diverse organisaties. Bijvoorbeeld bij het Prins Bernhard Cultuur Fonds, waar zij het samensmelten van een aantal afdelingen hielp realiseren. De laatste 11 jaar kent men Marjo vooral als voorzitter van Stichting Montmartre aan de Maas, die zich inzette voor culturele of kunstzinnige projecten en evenementen op het Noordereiland, zoals Mode aan de Maas, Expeditie Noordereiland, het beeld van Tom Poes, restauratie De Naald van Stieltjes, Havenverhalen, North Sea Round Town en Midden in de Maas Festival, om er maar een paar te noemen.

De Stichting heet inmiddels Stichting Expeditie Noordereiland en Marjo heeft de voorzittershamer overgedragen, maar is nog altijd actief als bestuurslid.

Zie bericht: Lintje voor Marjo Stenfert Kroese »

 


Ongeluksbrug

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Het was vroeger niet erg veilig op de Koninginnebrug. Ongelukken waren schering en inslag. Waarschuwende stoplichten bij geopende brug waren niet voldoende om calamiteiten te voorkomen. Zo reed in mei 1933 een auto door, en verdween tussen het gat van ongeveer 2 meter hoogte dat ontstond als een brughelft volkomen omhoog stond. Gevolg: 2 mensen reden het water in en verdronken. Dat jaar was trouwens een absoluut dieptepunt van ongelukken, want in bijna elke maand haalde de Koninginnebrug wel het krantennieuws. In juni was het weer een auto die de omhooggaande brug opreed, maar gelukkig gestopt kon worden.

In augustus was het weer raak toen een motorrijder bijna hetzelfde overkwam maar door snel handelen van de brugwachter, die het omhooggaan van het brugdeel stopte, werd erger voorkomen. Na deze veelvoud van incidenten werden in de Gemeenteraad vragen gesteld over de veiligheid van het gehanteerde waarschuwingssysteem. Natuurlijk werd niet direct gereageerd, maar, volgens goed Nederlands gebruik, werd eerst een onderzoek ingesteld. Het gevolg was dat in 1934 onder de rode lampen met de letters S-T-O-P een nieuwe rij rood knipperende lampen werd gehangen. Toch bleven zich ernstige ongelukken voordoen. Het duurde tot oktober 1957 voordat slagbomen werden geplaatst voor een bedrag van fl. 40.320,-

Peter Bakker
Reageren? penm.bakker@gmail.com

 


Villa Zebra zoekt vrijwilligers

Logo Villa ZebraVilla Zebra is net als veel andere musea Door corona maatregelen de afgelopen tijd gesloten geweest, maar we staat te springen om weer open te gaan! Daarom zoekt Villa Zebra enthousiaste publieksbegeleiders die op vrijwillige basis samen met ons kinderen willen laten groeien.

Als publieksbegeleider bij Villa Zebra spreken we een vaste dag af dat je komt werken, maar weet dat geen enkele dag hetzelfde zal zijn. Soms begeleid je kinderen bij workshops, soms lees je voor aan families, help je bij de balie of sta je in het café om koffie te schenken. Wij bieden je een unieke werkervaringsplek in een enthousiast team. Heb je verder ambitie op het gebied van hospitality, werken met kinderen of kunsteducatie? We zijn een plek waar je ervaring op kunt doen om later ergens professioneel aan de slag te gaan.

Dus ben je minimaal 4x per maand een dagdeel beschikbaar (ook in de schoolvakantie en in het weekend)? Leg ons dan kort uit waarom jij en wij een perfecte match zijn via een berichtje per mail naar post@villazebra.nl

Website: www.villazebra.nl


Eilandkrant

We mogen weer

Dankzij steun van de Wijkraad Noordereiland en Stichting Humanitas mogen we weer een jaargang Eilandkranten maken, de derde jaargang alweer.

Hartelijk dank daarvoor!
Fijn dat deze krant wordt gewaardeerd door bewoners, ondernemers en organisaties.


Gezocht: reserve redacteur

Heb je een vlotte schrijfstijl en wil je best af en toe een artikel schrijven?
En als het een keer nodig is de eindredacteur vervangen? Stuur dan een berichtje naar redactieeilandkrant@gmail.com

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2021 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart