Eilandkrant okt 2021

>
>
Eilandkrant okt 2021

Eilandkrant oktober 2021

Eilandkrant Oktober 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Oktober 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van oktober.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Panorama Noordereiland (foto Nils Hilbers)

Nieuwe wijkraad in 2022

Vanaf maart 2022 komt er een nieuwe bestuurlijke indeling van wijkraden. Geen gebiedscommissies of wijkcomités meer. Behalve de gemeenteraadsverkiezingen kunnen de Rotterdammers dan ook stemmen voor de leden van hun nieuwe wijkraad.

Doel van dit plan ‘Wijk aan Zet’ is dat bewoners meer te zeggen krijgen over hun eigen wijk. Er zijn straks 39 wijkraden waar bewoners meebeslissen over kwesties die in hun wijk spelen. Daarnaast komt er in elke wijk een plek waar bewoners gewoon kunnen binnenlopen met vragen: de wijkhub.

Samen met Entrepotgebied
Voor het Noordereiland komt er een wijkraad Entrepot – Noordereiland. Geen ‘eigen’ wijkraad voor het Noordereiland dus meer. Ook nu worden de wijkraadleden gekozen door de bewoners. Elke Rotterdammer van 16 jaar en ouder kan zich daarvoor verkiesbaar stellen. De gekozen wijkraadleden krijgen een uitgebreid inwerkprogramma met uitleg over de organisatie, het stadsbestuur en het werk van de wijkraden.

Gewoon binnenlopen
In elke wijk komt een plek waar bewoners gewoon kunnen binnenlopen met vragen of andere kwesties: de wijkhub. De gemeente werkt daar samen met andere organisaties uit de wijk.

Kandidaten
Wie nu al interesse heeft om zich aan te melden als kandidaat-wijkraadslid of daar meer over wil weten kan dat laten weten via mail naar wijkaanzet@rotterdam.nl.

Informatie
Meer informatie over de plannen en de 39 wijkraden is te vinden op de WijkaanZet pagina www.rotterdam.nl/nieuws/wijk-aan-zet-1/

Lees ook het interview in het AD van 18 sept. met wethouders Arjan van Gils en Roos Vermeij

https://www.ad.nl/rotterdam/zo-kan-elke-rotterdammer-straks-meepraten-over-zn-eigen-wijk-blijf-zeiken-dat-houdt-ons-scherp~a806bde7/


Jubileum galerieWind

 

10 jaar galerieWind feestHet is alweer 10 jaar geleden dat fotograaf Ben Wind bij een tragisch helikopterongeluk om het leven kwam. Een jaar later startte Ellen Wind de galerie op de Prins Hendrikkade. In eerste instantie als thuishaven voor het oeuvre van Ben Wind, maar intussen hebben de afgelopen 10 jaar heel wat kunstenaars daar de revue gepasseerd en is de galerie uitgegroeid tot een gewilde expositieruimte.

Het jubileum wordt gevierd op 22, 23 en 24 oktober met een expositie van foto’s van Ben Wind en een mooi literair en muzikaal programma, met onder meer Alex Boogers, Sanneke van Hassel, Daniel Dee en DJ Okkie 5.

Het programma van deze driedaagse vind je op www.galeriewind.nl/10-jaar-galeriewind/
De expositie van de foto’s van Ben Wind zijn te bekijken t/m 21 november 2021 in de galerie op de Prins Hendrikkade 124a.

Daar lees je ook hoe je de galerie kunt steunen om ook de komende 10 jaar mooie exposities te organiseren.

GalerieWind
Prins Hendrikkade 124a
Website: www.galeriewind.nl

 


Zo hond, zo baas

fotograaf Caro Linares

Afgelopen twee maanden heeft fotograaf Caro Linares zo’n 25 Noordereiland honden en hun baasjes op de foto gezet. Gratis en voor niks. De baasjes kregen zelfs een afdruk cadeau. Niet alleen is het leuk voor de fotograaf en de baasjes, Caro leert zo meer eilanders kennen en ook de baasjes en honden ontmoeten en herkennen elkaar. Caro is gespecialiseerd in het maken van dierenportretten. “Dat is mijn droomwerk, mensen blij maken en leuke momenten in beeld brengen”

Vanaf 30 oktober zijn de foto’s te zien op panelen bij het honden uitlaatveldje in Ons Park.

Zie ook www.metjebestevriend.nl

 

Tweet met foto’s van het hondenuitlaatveldje:


Het Huis is open!
Huis vd Wijk (foto Nils Hilbers)

Eindelijk, het Huis van de Wijk aan de Prins Hendrikkade gaat officieel open. Dat was al de bedoeling toen het in maart 2020 werd opgeleverd, maar corona gooide roet in het eten. Wel werd er voorzichtig en volgens alle voorschriften een aantal beperkte activiteiten gestart. Er mochten mondjesmaat bezoekers komen, maar groepsactiviteiten konden niet en er moest veel geïmproviseerd worden. Maar nu een flink aantal regels versoepeld zijn is het de hoogste tijd om het Huis van de Wijk officieel te openen en de Noordereilandbewoners van harte uit te nodigen om een kijkje te komen nemen.

Open Huis
Donderdag 14 oktober opent het Huis feestelijk haar deuren van 14.00 tot 18.00 uur. Kom een kijkje nemen, maak kennis met de medewerkers en vrijwilligers, zoek een gratis boek uit in de mini bieb en neem iets te drinken. Ook voor kinderen is er die dag wat te doen. Aan de invulling van het programma wordt nog gewerkt, maar daarover is meer informatie te vinden op de website www.magievanfeijenoord/agenda, op facebook.com/Noordereiland en bij het Huis van de Wijk in de etalage.

 


In memoriam Ita Luten

Ita Luten

De Noordereiland Opera is tot ons grote verdriet haar grote roerganger verloren. Ita Luten, oprichter, dirigent, fondsenwerver, organisator, inspirator en eilander. Behalve voor de Noordereiland Opera was zij op vele culturele fronten heel actief en wordt zij door velen gemist.

We hebben afscheid genomen van Ita met een prachtige uitvaartceremonie in de tuin van Tante Nino. Met zijn allen gaan we ons best doen om de Noordereiland Opera te laten voortbestaan, schouders eronder in de geest van Ita. Dus als je een muzikale of praktische bijdrage wilt leveren, meld je aan via de Eilandkrant: redactieEilandkrant@gmail.com

Hans Kok
Voorzitter Noordereiland Opera

 

 

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart