Eilandkrant september 2021

>
>
Eilandkrant september 2021

Eilandkrant september 2021

Eilandkrant september 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Sept. 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van september.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Harald Melis & Christa Sterk bij KOOZIE

 

Nieuwe eigenaren Koozie stellen zich voor!

KOOZIE Rotterdam

De gezellige lunchroom Koozie krijgt per 1 september nieuwe eigenaren: Christa Sterk en Harald Melis. Christa, niet geboren maar wel getogen in Rotterdam, en haar partner Harald speelden al een poosje met het idee om samen een onderneming te beginnen. Ze dachten na over het Franse platteland, maar wilden de reuring van de stad niet missen. Op een zondagavond komen ze terecht op een site waar horecaondernemingen ter overname worden aangeboden.

“Ineens zagen we dat Koozie ter overname werd aangeboden. We keken elkaar aan en wisten gelijk dat we daarvoor wilden gaan. We zijn dol op het Noordereiland en op Koozie” vertelt Christa. Harald vult aan: “we hoefden er geen seconde over na te denken, tien minuten later hing Christa met huidige eigenaar Vedi aan de telefoon. Die week hadden we een afspraak en daarna hebben we een bod gedaan”.

Zowel Christa als Harald hebben geen horeca-achtergrond. Christa was hiervoor directeur van een basisschool in Vlaardingen en Harald werkt als radarspecialist voor Defensie. Deze stap voelt voor hen echter zeer logisch: “we houden enorm van koken, lekker eten en een goede wijn erbij. Het wordt hard werken, maar daar hebben we veel zin in”.

Plannen
Onder het genot van een kopje cappuccino vertellen Christa en Harald over hun plannen. “Vedi wilde Koozie graag overdragen aan mensen die zijn idee wilden voortzetten. Hij wilde dat het een ontmoetingsplek zou blijven voor de buurt, en dat is precies wat wij voor ogen hebben”, zegt Christa. Harald: “Koozie moet een plek blijven om samen te komen voor Eilanders, waar je ’s ochtends je koffie komt halen en je buren kunt ontmoeten. Een plek om na een eilandwandeling even lekker neer te ploffen voor een broodje of om de krant te lezen”.

Ook de verkoop van producten uit Jordy’s Bakery blijft. “Er is veel vraag naar deze producten en wij vinden het zelf ook erg lekker!”, vertelt Harald. Maar ze gaan ook een paar dingen veranderen. Zo zijn ze van plan een kleine wijnkaart toe te voegen, wat speciaalbiertjes en wat borrelplanken. “Hoe heerlijk is het om aan het eind van de dag, in de zon te genieten van een wijntje en een lekkere borrelplank?”, schetst Christa.

Podium voor kunst en muziek
Behalve ontmoetingsplaats voor Eilanders, willen ze Koozie ook een podium laten zijn voor lokale kunstenaars en artiesten. Er komt een wand waar kunstenaars kunnen exposeren. In de winter zijn ze van plan boven kleine filmvoorstellingen te organiseren, waar je op zondagnamiddag van kunt gaan genieten.

Christa en Harald krijgen de sleutel op 1 september. Dan nemen ze twee dagen om de lunchroom op te ruimen en klaar te maken. Op zaterdag 4 september om 10:00 uur openen ze de deuren. Ze komen niet geheel onbeslagen ten ijs, want in augustus zullen ze al een paar dagen mee komen lopen. “Als je dan ineens een slappe bak krijgt weet je hoe het komt!”, grapt Christa.

Midden in de Maas, RotterdamMidden in de Maas Festival
Op 19 september staat er ook een grote activiteit op de planning, dan zal het Midden in de Maas Festival plaatsvinden. Christa en Harald willen dit jaar nog eenmaal dit festival organiseren, om samen met de Noordereilandbewoners de zomer af te sluiten. Samen met Ed Verhoeff (Codarts) en Expeditie Noordereiland zijn ze al druk bezig met de voorbereidingen. Op 19 september van 13:30 – 16:30 uur is iedereen van harte welkom om naar de muziek te komen luisteren in de grote tent naast Koozie.

Vind je het leuk om af en toe een paar uur bij te springen bij Christa en Harald? Stuur dan een mailtje naar koozie.lunchroom@gmail.com en wie weet zien we je daar binnenkort achter de toonbank!
Zie MIDM website op: www.noordereiland.org/midm/


Cursus ‘Blijf Overeind’

 

Als je wat ouder bent, sta je soms wat wankeler op je benen en is het risico om te vallen groter. Maar met wat aandacht en aanpassing is dat wellicht te voorkomen. Het Huis van de Wijk organiseert 8 gratis bijeenkomsten over val-preventie. Daarin aandacht voor bewegen, de juiste voeding, goede schoenen, de juiste bril en zorgvuldig omgaan met medicijnen. De cursus wordt begeleid door een fysiotherapeut en een bewegingsagoog van Cure Plus.

Locatie: Huis van de Wijk Aan de Kade, Prins Hendrikkade 89.
Data: 8 donderdagen. Start op 23 september.
11.00 uur tot 12.00 uur (inloop vanaf 10.30), aansluitend een kleine lunch.
Deelname is gratis
Doelgroep: 65+ met verhoogd risico op vallen.

Aanmelden
Stuur een mail naar  aandekade@stichtinghumanitas.nl of bel: Anouk Faassen 06 33 154 811 of Gina Schooneveld 06 16 716 859.

 

 


Infoplein Noordereiland biedt hulp

Wie een hulpvraag heeft kan voortaan elke eerste dinsdag van de maand terecht bij het ‘Infoplein’ in het Huis van de Wijk, Prins Hendrikkade 89. Daar kunnen bewoners tussen 9.30 en 12.30 uur terecht met allerlei vragen, zoals:

  • Invullen van formulieren;
  • Hulp bij geldproblemen;
  • Verwijzen naar een passende taalles;
  • Vragen over mantelzorg
  • Financiële steun bij sport- & cultuuractiviteiten voor kinderen & jongeren;
  • Hulp bij het zoeken van werk;
  • Computerzaken en internet;
  • Informatie over activiteiten en vrijwilligerswerk in de wijk.

Kom gerust even binnenlopen.
Een afspraak maken kan ook, mail aandekade@stichtinghumanitas.nl of bel Gina Schooneveld:
06 521 410 28.

 


Tante NinoNoordereiland Kinderkrant zoekt journalisten

Tante Nino zoekt jonge journalisten-in-de-dop:

Hé jonge eilander! Ben jij tussen de 8 en 14 jaar en ben je super nieuwsgierig? Vind je het leuk om te schrijven en kun je goed tekenen en foto’s maken? Dit is je kans om journalist te worden van de eerste Noordereiland Kinderkrant!

Wie zou jij heel graag willen interviewen?
Op welke plek op het Noordereiland zou jij graag een kijkje nemen voor een reportage?
Welke vraag zou jij wel aan iedereen willen stellen?

Iedere jonge eilander tussen de 8 en 14 jaar (maximaal 10 journalisten) die zin heeft om mee te doen en toestemming heeft van zijn/haar ouders kan meedoen. Samen gaan we werken aan de eerste Noordereiland Kinderkrant vanuit de redactie bij Tante Nino (Van der Takstraat 102B).

Onder begeleiding van een ervaren krantenmaker en journalist leer je de trucs om informatie te verzamelen voor artikelen in de krant. Elke zondag doen we een interview, werken we aan een verhaal en maken we foto’s en tekeningen. Samen maken we een krant die echt gedrukt en verspreid zal worden op het eiland!

De krant wordt gemaakt vanaf 19 september (kennismaken) tot en met 21 november (lancering krant) op zondag van 10.00 tot 12.00 uur tijdens acht redactiebijeenkomsten (tijdens de herfstvakantie is er op 17 en 24 oktober geen redactiebijeenkomst).

Aanmelden kan tot en met 17 september via tantenino@gmail.com.
Vermeld voornaam, leeftijd en waarom jij graag mee wil doen!

 

 


Midden in de Maas Festival

Dit jaar wordt er in ieder geval één editie van het Midden in de Maas Festival georganiseerd op zondag 19 september, van 13.30 tot 16.30 uur.

Laat je op het Burgemeester Hoffmanplein door de band CaboCubaJazz meevoeren op de klanken van verlangen, passie en muzikaal vuur. Sinds hun oprichting heeft deze band al op veel plaatsen in het land (en internationaal) opgetreden.

Kom vast in de stemming met hun YouTube filmpje:

Midden in de Maas, RotterdamAlle informatie over dit muziekevent en de dan geldende coronaregels vind je op de website www.noordereiland.org/midm/
of op de MidM facebook pagina.

 

 


 

Project Raamwerk

Opening Project RAAMWERK

Vrijdag 3 september opent NE Studios de tentoonstelling ‘Raamwerk’. Van 17.00 tot 19.00 uur zijn kunstwerken te bewonderen op de ramen van de ateliers aan de Prins Hendrikstraat 5. Tot 1 november zijn de kunstwerken 24/7 te bewonderen.

Zie ook: www.noordereiland.org/2021/nestudios-raamwerk »

 


Van der Takstraat Westzijde (deel 2)

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

De vorige maand kon u lezen over de winkels in de Van der Takstraat als ik linksaf sloeg, vanuit het portiek waar ik woonde. Deze keer ga ik rechtsaf en kom dan eerst langs ’t Fruithuis van groenteboer Roel Wageveld. Daarnaast zaten de cafés van Jilles van der Stappen en Nelis Kooke, wiens café ‘Dumpy’ heette. Dan volgde een woonhuis van waaruit de heer Bouterse begrafenisonderneming ‘De Graafstroom’ runde en daaronder zat de zaak van Van Gennep, een winkel in bedrijfskleding en uitrustingen voor zeevarenden. Vervolgens kwam de huishoudelijke artikelenzaak van Mientjes, een begrip op het Noordereiland en ver daarbuiten. Heel kort heeft daarnaast nog een snackbar gezeten van Jan de Bels.

Vervolgens de sigarenzaak van mevrouw Michielse, die ook loten verkocht. Aan het eind van de jaren zestig vestigde zich loodgieter Jan Wasserman op deze plek. Nog later werd dit ‘restaurant Het Kofschip’ van dochter Olga Wasserman. Het grote pand dat er dan kwam was inmiddels ingenomen door de firma Kornman. U weet wel: die van ‘Voor schipper en zeeman’. Vervolgens de slagerij van Pape, waarin zich later één van de eerste Marokkaanse slagerijen in Rotterdam vestigde, met bijzondere vleeswaren in de etalage. De laatste winkel in de Takstraat, op de hoek van de Prins Hendrikkade, was slijterij A.J. van Heck & Co. Ik hoor weer graag uw reacties.

Peter Bakker

penm.bakker@gmail.com

 

 

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart