Herdenking Het Wonder van het Noordereiland

>
>
Herdenking Het Wonder van het Noordereiland

De H. Kruisvindingkerk aan de Beukendaal herdenkt op woensdag 12 mei onder meer het bombardement in de Tweede Wereldoorlog, waarbij de Duitse stellingen  op het Noordereiland  werden aangevallen door Nederlandse bommenwerpers.

Het was de bedoeling om de Willemsbrug te bombarderen, maar ze misten hun doel en het Noordereiland werd getroffen en de burgerbevolking als menselijk schild gebruikt.

Herdenking Het Wonder van het Noordereiland

De Lourdeskerk in de Prins Hendriklaan vloog daarbij in brand. Toch waren de parochianen blij dat belangrijke delen van de kerk intact gebleven waren zoals het Mariabeeld en dat het aantal slachtoffers op het eiland minder groot was dan gevreesd. Het Mariabeeld werd tijdelijk ondergebracht in de kerk op het Stieltjesplein en na de sloop daarvan overgebracht naar de H. Kruisvindingkerk op de Beukendaal nr. 2 te Rotterdam.

Daar vindt de herdenking plaats van 19.00 tot 20.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om dit bij te wonen, een kaarsje op te steken en/of bloemen te leggen bij de gedenksteen voor de gevallenen van het Noordereiland.

De H. Kruisvindingkerk
Beukendaal 2
3075 LG Rotterdam
Herdenk het bombardement op Rotterdam 81 jaar geleden met het ‘vergeten oorlogsmonument’ en het ‘Wonder van het Noordereiland’.
Woensdag 12 mei 2021
van 19:00 – 20:00 uur

Meer info op de website: www.3-eenheid.nl/H3ENieuws.html
Persbericht als PDF:  www.3-eenheid.nl/nieuws/PersberichtHerdenking12mei1940.pdf


Het Wonder van het Noordereiland

De kapelaan van de Lourdesparochie, N.A. Commandeur, hield een dagboek bij.
Een gedeelte van het originele verslag vertelt het verhaal:

De zielzorg voor de parochianen werd overgenomen door de Martelaren van Gorcum, de kerk die op het Stieltjesplein stond. De Lourdeskerk zou nooit meer herbouwd worden. Het wonderbaarlijk bewaarde Mariabeeld kreeg een ereplek in deze kerk.

Na de oorlog werd een gedenksteen toegevoegd waarop de gevallenen van het Noordereiland werden vermeld.

Interieur Lourdeskerk

Bron: R.K. Parochie H. Drie-Eenheid
Tekst:  Facebook Noordereiland


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart