Eilandkrant mei 2022

>
>
Eilandkrant mei 2022

Eilandkrant mei 2022

Eilandkrant mei 2022Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Mei 2022 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van mei.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Actie Schoon Schip: 27 & 28 mei 2022

Actie Schoon Schip: 27 & 28 mei

Eindelijk, het is voorjaar! Hoog tijd om letterlijk ‘schoon schip’ te maken, de mouwen op te stropen en de bezem te halen over ons prachtige eiland. Zwerfafval oprapen, tuintjes en parken weer fatsoeneren en waar nodig nieuwe planten aanbrengen. Maar ook: elkaar ontmoeten en samen een leuke activiteit doen.

Buurt Bestuurt organiseert op vrijdag 27 & zaterdag 28 mei een tweedaags evenement vol activiteiten in het teken van GROEN en SCHOON. Er zijn kinderactiviteiten bij de Duimdrop container, die voor een dagje weer geopend is. Bewoners kunnen daarnaast vooral zelf aan de slag in hun eigen straat met hun buren: geveltuinen aanleggen of opknappen, de straat bezemen en zwerfafval oprapen. De materialen daarvoor zoals afvalknijpers en vuilniszaken worden door Stadsbeheer geleverd en zijn op het plein op te halen. En ze staan ook weer op het plein met een pop-up milieupark. Een goed moment dus om de zolder en berging eens lekker uit te mesten.

 

Op het programma o.a.:

● Workshops gieters en bloembommen maken ● Opzoomer waterkeet ● poffertjeskraam ● plantjesmarkt ● advies voor geveltuintjes ● uitgifte afvalknijpers & vuilniszakken ● pop-up milieupark ● weggeef -& ruiltafel ● muziek.

Het actuele programma is te vinden op www.noordereiland.org/schoonschip

Heb je een leuk idee voor die dagen? Wil je zelf bijvoorbeeld plantjes ruilen of iets anders doen in het kader van groen & schoon? Neem contact op met Buurt Bestuurt: bbnoordereiland@gmail.com of de redactie van de Eilandkrant.

Actie Schoon Schip is mogelijk gemaakt door: Buurt Bestuurt, bewoners & horecaondernemers Noordereiland, ’t Noordereiland winkeltje, Opzoomeren, Stadsbeheer Rotterdam, BSW Rotterdam, Rotterdamse Munt, De Waterleider.

 


Brainstorm Kunst & Cultuur Noordereiland

 

Brainstorm Kunst en Kultuur (foto: Nils Hilbers)

Het overleg Wal & Schip is een bijzonder gezelschap van kunstenaars, galeriehouders, horecaondernemers en creatieve ondernemers met een gemeenschappelijk doel: samenwerking en afstemming zoeken voor activiteiten en evenementen op het Noordereiland.

Deze kleurrijke club is benieuwd naar de wensen en behoeftes van de bewoners van het Noordereiland. Wat kunnen we doen om het eiland bruisender te maken? Wat mis je op het eiland? Wat voor evenementen moeten er hoognodig komen? Of denk je daar heel anders over, moet er juist minder worden georganiseerd? Welke rol zou je zelf willen spelen? Kortom, wil je meedenken, kom dan dinsdag 10 mei om 19.30 naar het Huis van de Wijk. Graag tot dan!

Stichting Expeditie Noordereiland
E-mail: expeditienoordereiland@gmail.com

 

 


Boekpresentatie Noordereiland Tekeningen / Bart Lodewijks

Boek Noordereiland Tekeningen - Bart LodewijksDe afgelopen paar jaar is kunstenaar Bart Lodewijks op het Noordereiland actief geweest met het plaatsen van lineaire krijttekeningen. Op gevels van huizen, op straatobjecten, in een huiskamer en zelfs op een binnenvaartschip. Zijn tekeningen leidden vaak tot interessante gespreksstof met passanten en bewoners. Dat leverde mooie verhalen op, die Bart vervolgens optekende. Eerder publiceerde hij die verhalen in een drietal e-books, nu is alles gebundeld in een fraai vormgegeven boek.

Zondag 1 mei wordt het boek van Bart Lodewijks officieel ten doop gehouden. Er worden

filmfragmenten van cineaste Griet Teck getoond en Bart Lodewijks vertelt in de vorm van een voorstelling over zijn belevenissen en ontmoetingen op het bijzondere Noordereiland.

Het eerste exemplaar van het boek wordt daarna officieel overhandigd aan Marjolijn van der Meijden (BKOR). De middag wordt afgesloten met een concert van Bioadeh.

Locatie: Tante Nino, Van der Takstraat 102b
Tijd: 15.00 – 17.00 uur (concert vanaf 17.00 uur)


Tentoonstelling Auschwitz-Imperium

 

Dwangarbeiders

In galerieWind is vanaf 1 mei een heel bijzondere expositie uit het archief van kunstenaar Hans Citroen: Auschwitz-Imperium.

Auschwitz is het icoon voor de Holocaust. Er zijn daar 1,1 miljoen mensen vermoord. Vaak wordt verondersteld dat Auschwitz met dat doel voor ogen is opgezet, maar dat is onjuist. Behalve een moordfabriek werd er een industriecomplex van 450 hectare gebouwd met daaromheen kampen vol slavenarbeiders. Tegelijkertijd was er rondom het oude stadje Auschwitz een grote moderne industriestad in ontwikkeling.

De tentoonstelling toont vooral de logistieke opzet en efficiënte planning van het kamp en dat Auschwitz mogelijk werd door het werk van gewone burgers die met inschikkelijk plichtsbesef de doelstellingen van de overheid realiseerden. De expositie toont geen foto’s van uitgemergelde kampbewoners, maar de ‘kille’ werkelijkheid van bouwtekeningen en plattegronden.

Naast bewegende beelden, plattegronden, bouwtekeningen en foto’s zijn er documenten van een parallelle wereld in een nabijgelegen vakantieoord voor het Duitse Auschwitzpersoneel.

Hans Citroen geeft persoonlijk uitleg op 4,14 en 29 mei tussen 1300 – 17.00 uur.
Meer info: www.galeriewind.nl

 

 


In memoriam

Peter Bakker

Dinsdag 12 april ontvingen we het droevige bericht dat Peter Bakker onverwachts is overleden. Geboren Noordereilander, uiteindelijk verhuisd naar Zoetermeer, maar

voor altijd zijn hart verpand aan het eiland. Hij kwam er graag en schreef er twee boeken over: ‘Poffen’ en ‘Dorp in de rivier’. Peter was ook gastredacteur van de Eilandkrant en vraagbaak voor een ieder die iets over de historie van het eiland en haar bewoners wilde weten. Zijn verhalen konden altijd rekenen op enthousiaste reacties van de lezers, die gretig hun herinneringen deelden. Bewoners en de redactie van de Eilandkrant gaan zijn persoonlijkheid, enthousiasme en verhalen enorm missen.

 


Wandelingen

Wandel langs kunst op het eiland mbv. Google Maps: noordereiland.org/wandeling »g

 

 Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2022 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 12 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 1700 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart