Hoogwater in de nacht van 18-19 februari

>
>
Hoogwater in de nacht van 18-19 februari

Hoog water Maaskade (Foto Nils Hilbers)Er wordt vannacht (18 feb.) rond 05.00 een waterstand verwacht van +2.50 meter boven NAP.
In deze situatie zet de gemeente Rotterdam lager gelegen kades af.
De nieuwe Maaskade heeft een hoogte van NAP +3,00.
Maar veel kades op het Noordereiland zijn lager, dus dat is best spannend!
Wilt u de actuele waterstand weten in de Nieuwe Maas?
Bekijk dan de kaart van Rijkswaterstaat.

Dit komt door een combinatie van springtij, hoge rivierafvoer en sterke wind. Buitendijks gebieden in Rotterdam lopen een verhoogd risico op overgelopen kades. Dit zijn de gebieden die vóór een dijk liggen, zoals het Noordereiland.

 

Wat kunt u zelf doen?

Wij adviseren u om de berichtgeving in de gaten te houden en indien nodig voorzorgsmaatregelen te treffen. U bent zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om schade aan uw eigendommen te voorkomen. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen van materialen om uw woning te beschermen tegen hoogwater. Deze materialen kunt u aanschaffen bij verschillende bouwmarkten.

Bij voorzorgsmaatregelen kunt u denken aan het waterdicht maken van uw huis door het plaatsen van zandzakken of schotten voor deuren, belangrijke eigendommen naar een hogere verdieping verplaatsen, uw auto verplaatsen naar een hoger gelegen terrein en het afsluiten van de elektriciteit als dat nodig is.

Kijk voor meer tips over wat u zelf kunt doen op: www.rotterdam.nl/wonen-leven/buitendijks/

 

Wat doet de gemeente?

Als er hoogwater wordt verwacht, plaatst de gemeente afzettingen op de lager gelegen plekken. Bewoners worden gewaarschuwd om hun auto’s langs de kades weg te halen. De politie en gemeente werken samen om de veiligheid te waarborgen. Als het nodig is worden auto’s weggesleept om overlast te voorkomen.

Omdat het Noordereiland lager ligt dan de rest van Rotterdam zet de gemeente hier zandzakken op pallets neer bij de kadewegen. Dit is alleen voor eventuele noodaanvulling op de maatregelen die de bewoners zelf treffen.

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de risico’s van hoogwater, wat hoogwater voor u betekent of wat u zelf kunt doen? Maak dan gebruik van de onderstaande middelen:

Gemeente Rotterdam

 

Bron: Gemeente Rotterdam

 


 

Video van storm Eunice op de Maaskade

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart