Stormseizoen 2022 met hoogwater

>
>
Stormseizoen 2022 met hoogwater
Hoogwater Noordereiland (foto: Nils Hilbers)

Het stormseizoen 2022 komt er weer aan. Dat is de periode tussen 1 oktober en 15 april.
Dit betekent ook meer kans op hoogwater. Bij extreme weersomstandigheden kan dit in buitendijkse gebieden zorgen voor wateroverlast. Het Noordereiland is zo’n buitendijks gebied en de kades stromen dan ook geregeld over bij storm en hoogwater, vooral als het ook nog eens springtij is.

Wat doet de gemeente?

Als er hoogwater wordt verwacht, plaatst de gemeente waarschuwingsborden op de lagergelegen kades, ook op het Noordereiland. Bewoners worden gewaarschuwd om hun auto’s langs de kades weg te halen.

Op de Noordereiland website staat een animatiefilmpje waarin de maatregelen bij hoog water nog eens worden toegelicht.
Zie hieronder:

Wat zijn buitendijkse gebieden:

Wat moet je doen bij hoog water?

Wilt u de actuele waterstand weten in de Nieuwe Maas?
Bekijk dan de kaart van Rijkswaterstaat.

Blijf op de hoogte

De gemeente houdt de bewoners op de hoogte wanneer er hoog water verwacht wordt. Maar bij storm wordt je ook op de hoogte gehouden via de diverse Noordeiland media: de www.noordereiland.org, www.facebook.com/noordereiland of instagram @eilandnieuws en twitter @msnoordereiland.

Meer informatie vind je ook op de site van de gemeente: www.rotterdam.nl/wonen-leven/buitendijks/

Wat kunt u zelf doen?

Wij adviseren u om de berichtgeving in de gaten te houden en indien nodig voorzorgsmaatregelen te treffen. U bent zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om schade aan uw eigendommen te voorkomen. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen van materialen om uw woning te beschermen tegen hoogwater. Deze materialen kunt u aanschaffen bij verschillende bouwmarkten.

Bij voorzorgsmaatregelen kunt u denken aan het waterdicht maken van uw huis door het plaatsen van zandzakken of schotten voor deuren, belangrijke eigendommen naar een hogere verdieping verplaatsen, uw auto verplaatsen naar een hoger gelegen terrein en het afsluiten van de elektriciteit als dat nodig is.

Kijk voor meer tips over wat u zelf kunt doen op: www.rotterdam.nl/wonen-leven/buitendijks/

Wat doet de gemeente?

Als er hoogwater wordt verwacht, plaatst de gemeente afzettingen op de lager gelegen plekken. Bewoners worden gewaarschuwd om hun auto’s langs de kades weg te halen. De politie en gemeente werken samen om de veiligheid te waarborgen. Als het nodig is worden auto’s weggesleept om overlast te voorkomen.

Omdat het Noordereiland lager ligt dan de rest van Rotterdam zet de gemeente hier zandzakken op pallets neer bij de kadewegen. Dit is alleen voor eventuele noodaanvulling op de maatregelen die de bewoners zelf treffen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de risico’s van hoogwater, wat hoogwater voor u betekent of wat u zelf kunt doen? Maak dan gebruik van de onderstaande middelen:

Gemeente Rotterdam

Bron: Gemeente Rotterdam


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart