Unieke samenwerking in galerieWind

>
>
Unieke samenwerking in galerieWind
Rob van ‘t Hof & Robert van der Kroft

Rob van ‘t Hof & Robert van der Kroft

In galerieWind op het Noordereiland werd op 16 december een bijzondere expositie geopend. Striptekenaar Robert van der Kroft exposeert er samen met schilder Rob van ’t Hof.“ We kennen elkaar uit het muziekcircuit”, licht Rob toe. “Robert speelt in een band DIT en de zangeres Tamara is mijn dochter. Toen Ellen Wind mij voorstelde om samen met een andere kunstenaar te exposeren, leek het me leuk om Robert daarvoor uit te nodigen’.

Striptekenaar Robert van der Kroft

Robert van der Kroft is vooral bij stripliefhebbers bekend. Hij tekende onder meer strips voor de Donald Duck, was medeoprichter van het blad De Vrije Balloen en tekende voor het blad Claire. Maar hij is vooral bekend om zijn strip Sjors en Sjimmie, die hij overnam van striptekenaar Jan Kruis. “Bij sommige mensen staat kennelijk nog in het geheugen gegrift dat dit een ‘foute’ strip is, omdat Sjimmie racistische kenmerken zou hebben. Maar dat is al 50 jaar lang niet meer het geval. De strip is helemaal van deze tijd, inclusief, modern en vol diversiteit.”

Stripmuseum

Rotterdammers in de windInmiddels tekent Robert een stuk minder. Af en toe een opdracht voor een bedrijf, soms op verzoek een poster of een boekcover. En vooral voor zijn plezier, tekenen zit nu eenmaal in het bloed. Maar het merendeel van zijn tijd besteedt hij nu aan de viermansband DIT. “Heerlijk om te doen en in vergelijking met mijn tekenwerk is het mooie van de optredens dat je direct feedback terug krijgt van de zaal. Tekenen is eenzamer, je hoort pas later hoe je werk bevalt.“

Behalve het organiseren van diverse stripfestivals zat Robert ook in de Raad van Advies van het Stripmuseum dat in de Wijnhaven was gevestigd, maar na een paar jaar alweer werd gesloten. “Teleurstellend”, vindt Robert, “Maar het kwam niet echt van de grond en bereikte niet de juiste doelgroep.”

Op de expositie in de galerie op het Noordereiland hangen enkele van zijn strips, losse tekeningen en boekcovers. Ook staat er een mini uitvoering van zijn beeld dat hij maakte voor ‘Hard work heroes’, de beelden die in de coronatijd overal in de stad stonden om de mensen in de zorg een hart onder de riem te steken.

Samen met kunstenaar Rob van ’t Hof vulde hij tijdens de opening van de expositie live een wandpaneel in de galerie.

 

Rob van ‘t Hof

Rob van ’t Hof had na de Akademie van Beeldende Kunsten in Rotterdam aanvankelijk een loopbaan als grafisch ontwerper en later ontwerper van meubels en lampen en deed hij landschappelijke projecten en de inrichtging van grote tentoonstellingsprojecten. Hij schilderde af en toe voor zijn plezier. Maar toen hij in 2010 een strandhuisje kocht bij Hoek van Holland raakte hij geïnspireerd door de zee en begon daar fantasierijke schilderijen over te maken. Wie dat werk goed bekijkt ziet aan de horizon een containerschip dat beladen is in de vorm van de skyline van Rotterdam. Bijzonder zijn ook zijn werken waarin hij klassieke vrouwenfiguren bijna heimelijk verwerkt in een weergave van Toscaanse dorpen.

Deze unieke combinatie van kunstvormen van twee Rotterdamse kunstenaars is in galerieWind t/m 29 januari 2023 te zien.

 

GalerieWindGalerieWind
Prins Hendrikkade 124a
Rotterdam-Noordereiland
Open: do t/m za, 13.00 tot 17.00 uur (of op afspraak)

www.galeriewind.nl

 

Bron: www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/45237/rob-van-t-hof-en-robert-van-der-kroft-rotterdammers-in-de-wind


 

Foto’s op Twitter:

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart