Vervolgbijeenkomst Kunst & Cultuur 22 nov. 2022

>
>
Vervolgbijeenkomst Kunst & Cultuur 22 nov. 2022

Dinsdagavond 22 november kwam weer een aantal bewoners van het Noordereiland om de tafel in het Huis van de Wijk om de stand van zaken te bespreken van de kunst- en cultuurprojecten die wellicht in 2023 gerealiseerd kunnen worden. MOVA, Museum of Virtual Art (door Fons Lutz & Peter Hofland)Die ideeën zijn in september ook voorgedragen aan Rotterdam Festivals om te kijken of die plannen meegenomen kunnen worden in de programmering van het uitgebreide Zomer op Zuid evenement, dat de hele zomer op allerlei locaties wordt uitgevoerd.

Helaas is er nog geen uitsluitsel van Rotterdam Festivals, maar daar laten de aanwezigen zich niet door tegenhouden, ze gaan door met het verder ontwikkelen van hun plannen. Vanavond gaven ze een update van hun plan, welke hulpvraag ze hebben en werden er vlijtig suggesties met elkaar gedeeld. We lopen de besproken projecten even langs:

 

Online art gallery op instagram & Museum of Virtual Art

Peter Hofland wil graag meer aandacht voor zijn eerder dit jaar opgezette online art gallery op Instagram. Daar kunnen lokale kunstenaars hun werk laten zien en kunstliefhebbers kunnen daar een kijkje nemen.
Zie het Instagram-account: www.instagram.com/artnoordereiland »
Peter zal flyers met een QR code verspreiden bij diverse locaties en ook op de sociale media wordt er nog eens aandacht voor gevraagd.

 

Voor wat betreft het voorstel voor Zomer op Zuid heeft hij samen met een collega een plan ingediend om een virtueel museum te realiseren, het Museum of Virtual Art. Dat virtuele museum is gesitueerd in Ons Park en geeft je online het gevoel dat je daadwerkelijk in een museum rondloopt. Aanvullend daarop zou het mooi zijn als er op diverse locaties tv-schermen worden geplaatst of benut waarop die museumtour wordt afgespeeld. Misschien ook op schermen op buitenlocaties (zoals bijv. eerder ook in de stad gebruikt). Een plan + begroting daarvoor moet nog worden uitgewerkt.
Zie video hieronder

 

Beeldengalerij Maaskade

Beeld Rodin op kade -artist impressionRichard Kelder zette zijn plan uiteen voor een beeldengalerie op de Maaskade. Acht beelden op sokkels, die jaarlijks gewisseld kunnen worden. Met beelden van eilandkunstenaars en ook andere Rotterdamse kunstenaars. Dit plan heeft nog wel wat voeten in de aarde, er moet een plan + begroting geschreven worden en mocht het lukken er voldoende subsidie voor te ontvangen, dan moeten nog vergunningen geregeld worden en veel praktische zaken geregeld, zoals sokkels plaatsen, kunstenaars uitnodigen/selecteren en een communicatietraject uitgestippeld.

Vraag: wie heeft verstand van het plaatsen van beelden en het maken van sokkels + fundering.
Een constructeur wellicht? En er is hulp nodig bij het aanvragen van de benodigde subsidies.

 

Tante Nino

Alle benodigde vergunningen voor het organiseren van activiteiten en concerten in het Tuinpodium zijn inmiddels binnen. Het geeft Nino weer inspiratie om ‘te dromen’. Haar droom voor zomer 2023 is een circustent op het Prinsenhoofd. Zij heeft contacten met diverse circusartiesten, o.a. van Codarts. Ook Rotjeknor kan erbij betrokken worden.

Street Kitchen

Het idee is om bewoners thuis maaltijden te laten bereiden die op kraampjes worden uitgedeeld. Een mooie manier om kennis te maken met elkaars cultuur en kookkunst. En elkaar als buren te ontmoeten. Alles omlijst met muziek. Bij Zomer op Zuid zijn meerdere evenementen aangemeld die met eten te maken hebben, dus wellicht is dat een gezamenlijk thema.

 

Project Raamwerk II

In de lente/zomer van 2023 wordt door de kunstenaars van de NEstudio’s het project Raamwerk II gestart. Hierbij vindt er een samenwerking plaats tussen 20 Rotterdamse beeldend kunstenaars en 20 Rotterdamse woordkunstenaars. Daarbij is er ook een groot participatieproject voor Rotterdammers en het Noordereiland in het bijzonder. Het betreft onder andere een poëziewedstrijd dat resulteert in een geografische gedichtenbundel op het Noordereiland en een voordrachtenmiddag. In de voorbereiding hiervan en voor de realisatie is er samenwerking met deskundige personen op gebied van woordkunst en evenementen gestart.
Meer informatie op de website van nestudios.nl, zie: www.nestudios.nl/raamwerk.

 

– – –

Zie video MOVA, Museum of Virtual Art
(Fons Lutz en Peter Hofland)

 

 

Expeditie Noordereiland

Bron: montmartreaandemaas.nl/vervolg-bijeenkomst-kunst-en-cultuur

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart