Eilandkrant april 2023

>
Eilandkrant april 2023

Eilandkrant april 2023

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

krant april 2023

Download: April 2023 Eilandkrant (PDF)


 

 

Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van april.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Burgemeester Hoffmanplein

Burendag 29 april

De koninklijke familie doet op Koningsdag niet het Noordereiland aan. Toch zijn er hier en daar op het eiland oranje feestelijkheden, bijvoorbeeld in de Van der Takstraat en/of bij horecaondernemers.

Maar… wij hebben Burendag! Op initiatief van Woonstad wordt twee dagen later,

zaterdagmiddag 29 april, het Burgemeester Hoffmanplein een plek waar buren elkaar gezellig kunnen ontmoeten of zich informeren over wat de woningcorporatie, gemeente, welzijnsorganisatie SOL en diverse instanties kunnen betekenen voor de bewoners.

Binnenkort volgt er meer informatie en ontvangt iedereen een flyer met het programma in de brievenbus, maar hier alvast een tipje van de sluier:

  • Pop-up milieupark & ruiltafel;
  • Informatie en werving van de politie;
  • Brandweer Rotterdam geeft diverse demonstraties;
  • Infokraampjes: o.a. Woonstad, Iedereen Aan Boord, Wijkteam, OpzoomerMee, Buurt Bestuurt;
  • You Talent Kinderactiviteiten + speurtocht en activiteiten voor jongeren
  • Bingo voor kinderen + volwassenen;
  • Muziek bij diverse horecalocaties.

Noteer de datum alvast en hou de Noordereiland media (en de brievenbus) in de gaten!

Heb je zelf een leuke suggestie, of wil je op een of andere manier bijdragen?
Stuur dan een bericht naar de redactie van de Eilandkrant of naar info@woonstadrotterdam.nl.


DichtWerk Poëziewedstrijd Rotterdam

De kunstenaars van NE Studios organiseren dit jaar een prachtige poëziewedstrijd: DichtWerk. Ook komen er workshops en masterclasses, o.a. in het Huis van de Wijk. Iedereen kan zich hier gratis voor aanmelden.

Kom je uit Rotterdam, ben je 16 jaar of ouder? Stuur dan tot uiterlijk 10 juni een zelfgeschreven, niet eerder gepubliceerd, gedicht in van maximaal 20 regels. Ook een tekst voor spoken word mag natuurlijk.

Logo - NE Studio's

Bekijk de Dichtwerk webpagina: Klik hier »

Hier vind je ook meer info over het project: www.nestudios.nl/raamwerk/

Video Raamwerk, editie: 2021


Eilandkranten NoordereilandUitslag lezersonderzoek Eilandkrant

In januari 2023 ontvingen bewoners van het Noordereiland een vragenlijst waarin hen gevraagd werd wat zij vinden van de Eilandkrant. Voldoet het aan een behoefte, wordt het goed gelezen en hoe bevalt de vormgeving? Worden er nog onderwerpen gemist?

De respons was hoog. Het merendeel van de invullers geeft aan de krant helemaal te lezen, deze goed te waarderen als informatiebron en naar aanleiding van de maandagenda activiteiten te bezoeken. Er zijn bruikbare suggesties gedaan, waar de redactie zich over zal buigen. Wij bedanken onze lezers hartelijk voor hun reacties.

Het eindrapport (PDF) is hier te downloaden »


Koningsdag 27 april

Van der Takstraat: o.a. muziek, vrijmarkt en oranje lekkers.
10.00 tot 15.00 u

Organisatie: Koozie, SAAM, Spar, Fadi’s en Café Buissie


Rijwielhandelaar Demmenie

In dit artikel zoomen we in op een van de ondernemers uit de pioniersjaren op het Noordereiland: Ko Demmenie.

In 1928 is Ko rijwielhersteller in zijn stalling aan de Prins Hendrikkade 65b-57b. Daarnaast exploiteert hij een rijwielenfiliaal in de Jasmijnstraat 68c en een rijwielverhuur en garage op de Charloise Kerksingel. Een jaar later zijn er zelfs nog 3 filialen, aan de Doklaan, Lange Hilleweg en Matthenesserweg.

In 1931 verhuist het gezin Demmenie van de Prins Hendrikkade naar de nieuwe rijwielstalling en werkplaats Van der Takstraat 6b.

Van 1934 tot 1939 bestiert Ko Demmenie een rijwiel- en motorhandel aan de Van der Takstraat. Het is daar een komen en gaan van klanten, ook wedstrijdwielrenners komen daar voor reparaties of een nieuwe racefiets. Voor het pand aan de doorgaande hoofdstraat van Zuid naar de stad, staat ook een benzinepomp. Daarnaast begonnen ze een tweede bedrijf: ‘Spaar- en Betaalzegelkas Demmenie’ waar ze o.a. wasmachines en radio’s verkochten, op afbetaling.

Achter de zaak was een grote werkplaats en toonzaal waar ook carnavalsfeesten voor de eilandbewoners werden gegeven. Het bedrijf werd ook uitgebreid met een benzinepomp naast “de hol.” De etalage trok altijd veel bekijks van mensen die van of naar de stad wandelden, omdat de toentertijd succesvolle Joops sportfiets en zijn gewonnen bekers daarin geëtaleerd werden.

Toen het van overheidswege verboden werd om twee soorten bedrijven tegelijk te hebben, besloot Ko met de kredietverlening verder te gaan en de rijwielhandel te laten schieten. Hij overwoog zelfs nog om het er schuin tegenovergelegen Hotel Fritsche te kopen, maar koos uiteindelijk voor een pand op Maaskade 147a waar ze op 5 december 1939 naar toe verhuisden.

In de eerste oorlogsdagen van mei 1940 worden de beide punten van het Noordereiland door zogenaamd ‘friendly fire’ bestookt. Het huizenblok waaruit het gezin Demmenie is gevlucht wordt volledig verwoest. Met slechts de kleding die ze dragen verlaten ze met andere vluchtelingen rond 15 mei het Noordereiland en lopen de brug over naar Zuid, waar ze onderdak vinden bij familie.

Rijwielhandelaar Demmenie

Joop Demmenie, de broer van Ko, was een bekend beroepswielrenner. De volledige prijzenkast van hem stond in het huis aan de Maaskade en is bij dat bombardement volledig verloren gegaan. Door de oorlog kwam zijn wielercarrière tot een abrupt einde en is hij eigenlijk bij het grote publiek nooit echt bekend geworden.
Zie ook www.wikipedia.org/wiki/Joop_Demmenie.

Bron: Adresboek Rotterdam / Michel Demmenie (kleinzoon)


Love Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio’sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café ’t HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

 

Nils Hilbers & Annette de BusMeer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2023 Eilandkrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: de gemeente Rotterdam,Woonstad, DeltaPORT Donatiefonds & ondernemers van Noordereiland. Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart