Eilandkrant aug 2023

>
Eilandkrant aug 2023

Eilandkrant aug 2023

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: aug 2023 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

Eilandkrant_augustus 2023

 

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van augustus.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Aanpak veiligheid rond de Willemsbrug

In de week van 14 juli ontvingen bewoners een brief van de gemeente. Onderwerp: de aanpak voor het vergroten van de veiligheid op en rond de Willemsbrug.

De wijkraad Entrepot-Noordereiland gaf in 2021 het dringend advies om maatregelen te nemen tegen de onveilige situaties die zich daar voordoen.

Willemsbrug (foto: Nils Hilbers)

Naar aanleiding van een buurtessie en een klankbordbijeenkomst zijn er schetsen gemaakt op basis van de suggesties die de bijeenkomsten opleverden. Allereerst moet er data verzameld worden over die onveilige situaties. Dat gebeurt momenteel reeds door de snelheidsmonitor op de Willemsbrug die automobilisten wijst op hun snelheid en tegelijkertijd informatie verzamelt over die snelheden.

Vanwege de werkzaamheden aan de Roseknoop zijn er voor de Willemsbrug nu nog geen verdere verkeersmaatregelen ingevoerd. Besloten is die een half jaar op te schuiven.
Maatregelen waar uiteindelijk aan gedacht wordt zijn:

  • Minder ruimte voor de auto, waardoor de verkeerssituatie overzichtelijker wordt en het moeilijker wordt om hard te rijden.
  • Meer ruimte juist voor fietsers en voetgangers.

Het definitieve ontwerp van de set maatregelen wordt nog voorgelegd aan de wijkraad en de klankbordgroep. Ook wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd in september. Daar ontvangen bewoners binnenkort een uitnodiging voor.

Het voornemen is om de voorgestelde maatregelen in november te realiseren.

Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/willemsbrug

Heb je vragen?
Stuur dan een mail naar mobiliteitsinterventiesSO@rotterdam.nl
Vanwege de vakantieperiode kan het wat langer duren voordat je een reactie ontvangt.


20 augustus: Street Kitchen

Zondag 20 augustus staat het Burgemeester Hoffmanplein in het teken van Streetkitchen Noordereiland. Het evenement is onderdeel van het Zomer op Zuid evenement. Hier op het eiland zijn diverse eetculturen en -gewoontes. Hoe leuk om die op deze dag met elkaar te delen en kennis te maken met elkaars favoriete hapjes.

Met een strippenkaart kan je die middag tussen 13.00 en 15.00 uur langs de kraampjes op het plein om vijf verschillende gerechten te genieten. Kom gezellig naar het plein, maak kennis met je buurtgenoten én met hun eten!

Street Kitchen organisatie

Bewoners organiseren Streetkitchen

Mogen we even voorstellen? Dit zijn de organisatoren van Street Kitchen: Rozemarijn Kalkman, Fatima Afquir, Heleen Rozemond, Ilonka Schutte en Arie de Gelder. Zij opperden het idee tijdens de bewonersbijeenkomst vorig jaar. Daarna was het uitzoeken wat er voor dat evenement allemaal nodig was, werd een plan + begroting opgesteld en werd deze gepresenteerd aan de ‘jury’ van Rotterdam Festivals, organisator van Zomer op Zuid. Daarna moest er van alles voorbereid worden: vergunningen, een oproep voor deelnemers om te koken en vrijwilligers om te helpen bij de organisatie van die dag. Het organisatieteam kijkt na al die maanden voorbereiding erg uit naar deze dag. “ Wij vinden het belangrijk dat eilanders elkaar wat beter leren kennen”, licht initiatiefneemster Rozemarijn toe. “En een mooie gelegenheid daarvoor is om iets lekkers voor elkaar maken en elkaars gerechten te proeven. Het was veel werk om dit allemaal voor te bereiden en we zijn heel benieuwd hoe het verloopt. Blijkt het een succes? Dan hopen we dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. We wensen iedereen in ieder geval veel plezier en vooral: eet smakelijk!”

Programma Street Kitchen

Workshops film & graffiti

Behalve het eetfestijn zijn er deze dag voor de jeugd nog andere dingen te doen:

11.00 – 14.00 Filmworkshop / 9 – 13 jaar
(neem je eigen mobieltje mee).

13.00 – 15.00 Street art workshop door Studio Graffiti / vanaf 12 jaar
Zie ook www.studiograffiti.nl/graffiti-workhshop-rotterdam/

Strippenkaart

Kies gratis vijf gerechten met de strippenkaart die in de Eilandkrant is afgedrukt. Neem de krant dus mee (of knip de strippenkaart uit) als je naar de proeverij komt en meld je aan bij de infokraam bij de fontein op het Burgemeester Hoffmanplein. Lust je nog wel meer hapjes, of wil je graag iemand meenemen? Extra strippenkaarten koop je voor €5,-

Strippenkaart Street Kitchen

Alle actuele informatie overdeze culinaire middag staat op www.noordereiland.org/streetkitchen

Street Kkitchen Noordereiland wordt mogelijk gemaakt door Stichting Expeditie Noordereiland en Zomer op Zuid.


Leerlingen Ernst Feekes exposeren

Sinds 2017 geeft Ernst Feekes in zijn atelier aan de Oeverstraat teken- en schilderles aan een kleine groep cursisten. Het afgelopen jaar stond in het teken van het experiment met ongebruikelijke materialen zoals metaal en gips. Er werd geschilderd in de geest van bekende schilders zoals Pollock en Diebenkorn en gewerkt in specifieke genres: abstract, symbolistisch en pointillistisch.

Leerlingen Feekes exposeren

Van 25 t/m 30 augustus is in galerieWind werk te zien van Fariba Ahmadi Bani, Margreet ‘t Hart, Charlotte van Hemert, Jenneke ter Horst, Jolanda Jonker, Els Kronberg en Karen van der Sterren.

Bijna alle werken zijn te koop voor het vriendelijke bedrag van € 50.
De feestelijke opening, muzikaal omlijst door The Guys, vindt plaats op vrijdag 25 augustus om 17.00 uur.

Drankjes graag contant afrekenen!

Expositie →  van 25 – 30 augustus 2023
Website Ernst Feekes: www.ernstfeekes.com

Heeft u vragen over de werken en of andere vragen over galerieWind neem dan gerust contact op met Ellen Wind, zij is te bereiken via tel.  06 – 546 130 95 of via e-mail info@galeriewind.nl.

GalerieWind
Prins Hendrikkade 124a
3071KL Rotterdam
Openingstijden: do-zo van 13.00-17.00 uur.
Telefoon: 010 – 233 1335
Facebook: www.facebook.com/galeriewind
Website: www.galeriewind.nl


Met de boot naar Antwerpen

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland / Pim Pauwels

Dat het Noordereiland een link heeft met Antwerpen blijkt wel uit de naam van het oostelijke puntje van het eiland: het Antwerpse Hoofd.

Maar waarom heet dat zo? Daarvoor moeten we terug naar 1902, toen het Rotterdamse college dit stuk kade zijn naam gaf. 

Antwerpse Hoofd

Dat het destijds vernoemd werd naar de Vlaamse havenstad is niet zo gek. Rederij H. Braakman & Co was enkele jaren daarvoor naar het oostelijke puntje van het Noordereiland verhuisd en onderhield vanaf daar een dagelijkse dienst voor passagiers en goederen naar onder meer Antwerpen. Het Antwerpse Hoofd stond in de volksmond daarom ook wel bekend als de Punt van Braakman. 

Het ging de rederij over het algemeen voor de wind, totdat de Tweede Wereldoorlog begon. Het Noordereiland kwam vlak voor het bombardement in de vuurlinie te liggen. Daarbij verloor de rederij haar prachtige hoofdkantoor en meerdere stoomschepen. Ook tijdens de oorlog gingen schepen verloren. Het bedrijf moest er een aantal afstaan aan de bezetter, andere schepen vielen ten prooi aan luchtaanvallen. 

Na de oorlog had de rederij slechts enkele schepen over, terwijl het bedrijf er vóór de oorlog zeventien in de vloot had. Na een jarenlange zoektocht vond Braakman nog wel meerdere schepen terug door heel Europa. Maar in die tijd was het vervoer per stoomschip onder druk komen te staan. Stoomlijndiensten hadden hun beste tijd gehad. In 1968 verliet de Telegraaf VI als laatste schip van een ooit imposante vloot het Noordereiland. Enkele jaren later zei ook het bedrijf het eiland vaarwel.

Foto: Stadsarchief Rotterdam


Ondernemers uitgelicht: het Duikhuis

Altijd al eens een echte duik in het diepe willen maken? Dan moet u bij het Duikhuis zijn! Met locaties door heel Nederland (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht/Nieuwegein en Vinkeveen) is het Duikhuis een fijne en professionele plek om te leren duiken.

En als u uw duikdiploma binnen hebt, kunt u ook met eigenaar en tevens één van de instructeurs Eric Schenselaar (58) mee op duikexcursie naar bijvoorbeeld de Oosterschelde (Zeeland).

het Duikhuis

Volgend jaar viert het Duikhuis zijn 20-jarig jubileum. Eric begon de duikschool, die eerst Lazywave heette, vanaf de Van der Takstraat. Omdat ze vooral onderwater liggen en minder actief aanwezig waren in het winkelpand, zijn ze verplaatst naar de sublub-winkel op de Admiraal de Ruyterweg. De herkenbare etalage (naast Fadi’s) is gebleven.

Zelf woont Eric al bijna 25 jaar op het eiland. Hij vindt het een prachtige plek om te wonen. “Buren zeggen elkaar gedag, ondernemers kennen elkaar; het Noordereiland is bijna een dorp in de stad. En het helpt dat er water omheen ligt”, grapt hij. Duiken doet hij al sinds 1999, hij haalde zijn eerste duikbrevet tijdens een werkreis in Israël.

Voordat Eric begon met zijn duikschool, had hij een duikreiswinkel in de Van der Takstraat. Mensen kwamen bij hem om te horen waar ter wereld ze mooie duiken kunnen maken, en hij boekte de reizen voor hen. Op het moment dat hij deze winkel had, was er nog een andere duikschool op het eiland (Island Diving). Toen die school opdoekte, zag Eric een mooie kans om zelf een school te beginnen.

U kunt bij Eric terecht voor een introductieduik (€49,-), duiklessen om een PADI te halen (€549,-) en voor openwater duiken (met een gids/groep). Mocht u het lestraject in willen duiken, dan ziet dat er zo uit: theorie (online), basisvaardigheden in het zwembad en uiteindelijk de basisvaardigheden uitproberen in het open water (in Vinkeveen). Lesmaterialen en duikuitrusting zijn inbegrepen bij de prijs.

Mocht u net als deze redacteur denken dat er onderwater in zoetwater niet veel te zien is, dan hebt u het mis! Baarzen, snoeken, snoekbaarzen: onze onderwater flora en fauna is adembenemend. Onze Nederlandse duikwateren doen volgens Eric niet onder voor de subtropische koraalriffen.

Goed nieuws voor iedereen die wil leren duiken: Eric biedt lezers van de Eilandkrant een speciale korting aan van 50% op een introductieduik in het zwembad IJsselmonde! Mis die kans niet, en gebruik de code NE2023 bij het boeken via https://www.hetduikhuis.nl (geldig tot en met 30 september 2023).

U kunt ook terecht bij het Duikhuis als u al wel over een duikbrevet beschikt. Bijvoorbeeld voor een opfriscursus, of om mee te gaan op excursies. Als deze krant uitkomt, zit de duikexcursie naar Zeeland er helaas net op, maar gelukkig staat er nog een mooie activiteit op de planning: de eerste zondag van september organiseert het Duikhuis de Dutch Dive XL.

Iedereen met een duikbrevet is welkom. Geen buddy of geen spullen? Geen zorgen, die regelt het Duikhuis voor u.

Website: https://www.hetduikhuis.nl

het Duikhuis

Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2023 Eilandkrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: de gemeente Rotterdam, Woonstad, DeltaPORT Donatiefonds & ondernemers van Noordereiland.
Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart