Walstroom Cruiseschepen Wilhelminakade

>
Walstroom Cruiseschepen Wilhelminakade

Cruiseschepen aan de Wilhelminakade. Inmiddels een vertrouwd gezicht en veel Rotterdammers vinden dat prachtig. Minder prettig is dat die schepen veel rommel (fijnstof) uitstoten. Niet gezond voor mens, dier en milieu. Daarom zullen steeds meer cruiseschepen gebruik (moeten) gaan maken van walstroom. Om dat mogelijk te maken moet de Cruiseterminal daar geschikt voor gemaakt worden.

Cruiseschip aan de Wilhelminakade

Er wordt een elektriciteitskabel aangelegd van de Wilhelminapier naar de Putselaan. Dat betekent dat er werkzaamheden moeten worden verricht rond het Luxor Theater en de Posthumalaan. Dit kan enige hinder geven voor het verkeer, iets om rekening mee te houden alvast. Die werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 4 en 15 september.

Minder vieze lucht

Vanwege de dieselmotoren waren de cruiseschepen lange tijd oorzaak voor veel CO2 en stikstof uitstoot. Wat vanaf binnenkort dus al sterk wordt verminderd gedurende ligging aan kade. Bij aanmeren en vertrek zullen de dieselmotoren nog altijd worden gebruikt. 
Zie: https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/45398/cruiseschepen-in-de-toekomst-aan-stekker-van-walstroominstallatie

Dit is een belangrijke eerste stap in de energietransitie scheepvaart van gemeente Rotterdam en het havenbedrijf.
Zie: https://www.portofrotterdam.com/nl/haven-van-de-toekomst/energietransitie/lopende-projecten/walstroom-rotterdam

Naast de cruiseschepen wordt ook de aanleg van walstroom voor zeeschepen met twee jaar vervroegd.
https://www.change.inc/energie/rotterdamse-haven-legt-zeeschepen-twee-jaar-eerder-aan-de-stekker-39814

Wil je er meer over weten?
Kom dan donderdag 31 augustus tussen 18.30 – 20.30 uur naar de keet van project Rijnhaven, aan de Posthumalaan.
Voor vragen over de werkzaamheden neem tussen 9.00-16.00 contact op met Karin Verweij op 0180745020 of via k.verweij@heuvelgroep.nl.

Of volg de werkzaamheden via de BouwApp en vind daar het project ‘Walstroom Cruiseterminal’.

Bron: Brief Stedin

Gemeente Rotterdam

Walstroom brief op Twitter

Walstroom bericht op Facebook


Bericht Havenbedrijf:
Aanleg walstroom Holland Amerikakade

Walstroom. Een veelgehoorde term in de haven, maar wat betekent dat nu eigenlijk? In Rotterdam zetten we volop in op verduurzaming van de stad en haven. 

Het doel is dat binnen een aantal jaar een groot deel van de zeeschepen ‘aan de stekker’ gaan als ze aan de kade liggen. Hierdoor is het niet meer nodig de dieselgeneratoren te laten draaien om het schip van stroom te voorzien terwijl het aangemeerd ligt. Ook Cruiseport Shore Power is druk bezig de overstap te maken naar walstroom. Het project wordt in de periode zomer 2023 tot medio 2024 gerealiseerd. Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam voeren een gezamenlijke strategie- en ontwikkelprogramma om walstroom voor zeeschepen te versnellen en op te schalen.

Generatoren uit

Aan de kade afgemeerde schepen draaien veelal op generatoren voor de benodigde energie aan boord. Walstroom biedt de kans om die uitstoot te verminderen door schepen te voorzien van een schone energiebron. Dieselgeneratoren kunnen dan uit wat goed is voor de luchtkwaliteit. Het gebruik van walstroom vermindert zowel de uitstoot van CO2, stik- en fijnstof. Bovendien neemt het nestgeluid van de cruiseschepen aanzienlijk af. Met de ingebruikname van de walstroom loopt Cruiseport Shore Power alvast vooruit op de Europese regelgeving (Fit For 55). Die schrijft voor dat in 2030 alle cruiseschepen in de Europese havens gebruik dienen te maken van walstroom.

Wat gaat er gebeuren

Het project bevindt zich momenteel in de voorbereidende fase. Stedin gaat aan de slag met het leggen van de kabels om de installatie van stroom te kunnen voorzien. Daarna volgt de uitvoeringsfase; de concrete aanleg van de walstroomvoorziening. Het Deense PowerCon A/S, gespecialiseerd in het aanleggen van walstroom voor cruisehavens, zal de voorziening gaan realiseren.

Wanneer gaat het gebeuren

Om overlast te minimaliseren en de bereikbaarheid van het gebied te garanderen, worden de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd.

Voorbereidingsfase

Start 2e kwartaal 2023 – 4e kwartaal 2023

  • Het treffen van voorbereidingen voor de uitvoeringsfase, denk aan werkvoorbereiding en engineering etc.

Start 2e kwartaal 2023 – 3e kwartaal 2024

Uitvoeringsfase

  • Werkzaamheden door Stedin in openbare ruimte, aanleggen kabel – netaansluiting
  • Werkzaamheden op de kademuur: realisatie kabelmanagementsysteem
  • Werkzaamheden in de Cruiseterminal (technische ruimte)

Testfase

Start 3e kwartaal 2024

  • Delen van de walstroominstallatie worden getest
  • Installatie gedeeltelijk testen met een paar schepen

Ingebruikname

Begin 3e kwartaal 2024

Viermoment

Oplevering installatie en het eerste schip officieel aan de walstroom

Bron website Havenbedrijf Rotterdam: https://www.portofrotterdam.com/nl/bouwen-aan-de-haven/lopende-projecten/aanleg-walstroom-holland-amerikakade

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart