Eilandkrant februari 2023

>
Eilandkrant februari 2023

Eilandkrant februari 2023

Eilandkrant_februari 2023Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Februari 2023 Eilandkrant (PDF)


Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van februari.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

Noordereiland (Foto: Nils Hilbers)

De identiteit van een wijk verandert steeds en wordt door iedereen anders ervaren. Stichting Wijkcollectie en Veldacademie hebben in samenwerking met de wijkraad en bewoners de identiteit(en) van Rotterdamse wijken geprobeerd te beschrijven. Ook die van de wijk Entrepot-Noordereiland. Er waren daarvoor vragenlijsten, bijeenkomsten en informele gesprekken met bewoners. Het resultaat ervan is vastgelegd in een rapportage en een publieksfolder waarin diverse bewoners en ondernemers aan het woord komen.

Wat vinden bewoners kenmerkend voor de wijk Entrepot-Noordereiland? Wat maakt de wijk bijzonder en welke belangrijke plekken, personen en activiteiten zijn er in de wijk te vinden?

Wat bewoners daarvan vinden is te lezen in de folder en het rapport.

Download: de Rapportage Wijkidentiteit(en) Entrepot-Noordereiland (PDF)
+
Download: de Wijkidentiteit(en) Publieksfolder Entrepot-Noordereiland (PDF)

Citaat uit de folder:
Entrepot en Noordereiland zijn twee heel verschillende wijken. Hoewel Noordereiland vlakbij het drukke centrum ligt, kan het op het eiland best wel rustig zijn. Bewoners zien het eiland als een “dorpje in de Maas”. De wijk ligt middenin de stad, maar toch is het er rustig. Die combinatie vinden bewoners een groot voordeel van de wijk. Er komen ook toeristen en dagjesmensen naar het Noordereiland toe, omdat ze de bijzondere gebouwen willen zien. Tegelijkertijd vinden bewoners dat er niet altijd zo veel te doen is op het eiland. Veel mensen brengen hun kinderen op Entrepot naar school en gaan ook voor hun boodschappen het eiland af. Bewoners zouden het fijn vinden als zij dit allemaal op het eiland kunnen doen en er ook meer leuke horeca is.

wijkraad Entrepot-Noordereiland


Noordereiland ondernemer: MissPublicity

Door Eva Steenhuizen

MissPublicity

Wie op zoek is naar een goede PR agency op het gebied van horeca en lifestyle, kan terecht bij Clarissa Slingerland (44) van MissPublicity. Sinds 2003 operatief als eenmanszaak vanuit huis en sinds 2006 gevestigd met een voltallig team in het historische Hulstkamp Gebouw aan de Maaskade. “Ik had nooit gedacht dat ik hier zo lang zou zitten, maar ik ben nog steeds helemaal blij met de plek!”

Toen Clarissa in 2003, vers van de universiteit, begon met haar bedrijf was er in Rotterdam nog haast geen PR bureau dat zich uitsluitend richtte op horeca en lifestyle merken. Als een echte pionier heeft ze haar merk uitgerold, wat heeft geresulteerd in een succesvol bedrijf met kantoren op het eiland, in Amsterdam en Antwerpen. In 2012 begon ze een tweede bedrijf: ArtPublicity. Met dit bedrijf voorziet ze in de publiciteit voor kunstenaars, artistieke gezelschappen, musea en galeries.

Zelf woont ze niet op het eiland, maar ze werkt er wel heel graag. “Het Hulstkamp Gebouw maakt dat ik hier heel graag wil werken. Ik heb echt een band met het pand en met degene van wie ik het huur.” Maar niet alleen het pand en zijn rijke historie maken dat zij hier graag werkt, ook het eiland zelf heeft haar hart gestolen. “Een stukje Rotterdam dat historie ademt, waar het er net even anders aan toe gaat”.

Vol enthousiasme vertelt ze over een keer, jaren geleden, dat ze te zien was in een televisieprogramma. Live online tv kijken bestond nog niet en het kantoor had geen tv. Toen is ze met het hele kantoor naar Café Willemsbrug gegaan om daar te kijken. “Toen kwamen de bitterballen en gezelligheid, en dat is nog steeds zo”.

Clarissa en haar team organiseert met MissPublicity de PR en marketing voor bedrijven die aandacht willen voor hun horecagelegenheid, of hun lifestyle brand. “Wij genereren vrije publiciteit, dus het moet wel aansprekend zijn of iets origineels zijn” vertelt ze. De creatieve sector kan terecht bij ArtPublicity.

Onze redactie sprak Clarissa vanuit Buenos Aires, met haar familie is ze daar momenteel op workcation. Overdag werken, ‘s avonds en in het weekend er lekker op uit. Begin april is ze weer terug, tot die tijd kun je haar mailen of bij haar collega’s terecht.
En neem vooral een kijkje op haar websites: www.misspublicity.nl en www.artpublicity.nl!

InformatieMiss Publicity
MissPublicity
Maaskade 119
3071 NK Rotterdam
Tel. 010 – 214 05 93


Tijd van Toen: Van der Takstraat – belangrijkste straat van Rotterdam

Door Wim Wilbers

Van der Takstraat - 1968In 1878 krijgt de Van der Takstraat zijn naam, vernoemd naar Bonifatius van der Tak, van 1851 tot 1878 directeur van Gemeentewerken. Het is de eerste straat op het Noordereiland. Het moest in de ogen van de ontwerpers een chique brede boulevard-achtige straat worden van Parijse allure, die de te bouwen bruggen over de Maas en Koningshaven met elkaar verbindt.

De eerste panden langs de straat waren het chique hotel Fritschy op de hoek Maaskade westzijde. Maar al snel ging het mis: in 1879 zorgen de hoge grondprijzen, de tegenvallende afzet van bouwgrond en de speculaties in aandelen ervoor dat de zakenman Pincoff naar Amerika vlucht en de welgestelde Rotterdammers met een failliet project achterblijven.

De bouweisen worden vervolgens eenvoudiger, de woningen en winkels worden kleiner en minder luxe. Toch wordt de Van der Takstraat de belangrijkste en drukste straat van Rotterdam omdat het de enige verbinding is met het snel groeiende Zuid. Bekende winkels vestigen zich er. Zo is in het pand waar nu de Spar zit het modemagazijn en het eerst warenhuis-nieuwe-stijl De Zon gevestigd, het latere V&D.

De verkeersdrukte van sleperswagens, auto’s en fietsers is enorm. Er zijn lange files voor de smalle ‘brug der zuchten’ over de Koningshaven, die om de haverklap open staat. Na een aanvaring van de spoorbrug in 1918 wordt besloten nieuwe bruggen over de Koningshaven te bouwen en de Willemsbrug over de Maas 1,5 meter op te vijzelen. In 1927 is het werk klaar.

In de Van der Takstraat wordt een brede oprit naar de verhoogde Willemsbrug aangelegd, waardoor een barrière tussen oost- en westzijde van het eiland is ontstaan. De Noordereilanders en de winkeliers zijn niet blij met “die nieuwe hol”. Toch blijft de straat tot 1942 de drukste en belangrijkste verbindingsstraat van Rotterdam. Tot in 1981 de Willemsbrug geopend wordt en de straat met een nieuwe indeling eindelijk van een welverdiende rust kan gaan genieten.


In memoriam: Julie Bulthuis

Julie Bulthuis

Julie Bulthuis

Op de drempel van het nieuwe jaar bereikte ons het droeve bericht dat Julie Bulthuis onverwachts is overleden. Julie was een van de enthousiaste bezorgers van de Eilandkrant. Maar zij was eerder ook op diverse terreinen actief voor het Noordereiland.

Zo was zij jarenlang betrokken bij Buurt Bestuurt, lid van de VVE van het Noorderlicht en organiseerde zij activiteiten in de Huiskamer en later Huis van de Wijk.

Wij missen Julie’s enthousiaste en sprankelende persoonlijkheid en wensen haar familie en vrienden veel sterkte.

Redactie en bezorgteam EilandkrantLove Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Nils Hilbers & Annette de BusMeer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2023 Eilandkrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: de gemeente Rotterdam,Woonstad, DeltaPORT Donatiefonds & ondernemers van Noordereiland. Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart