Eilandkrant juni 2023

>
Eilandkrant juni 2023

Eilandkrant juni 2023

Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: juni 2023 Eilandkrant (PDF)
(deze link gaat naar een PDF in Dropbox).

Juni 2023 - Eilandkrant

 

Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van juni.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

RaamWerk II & Dichtwerk

De Hef

eens reden hier de treinen
van Zuid naar Noord
en van Noord naar Zuid terug

in het laatste huizenblok
weerklinken nog steeds de tonen
van voorbij razende treinen

Jan de Ruijter

De HEF omlaag (foto Nils Hilbers)

Dit gedicht is een van de inzendingen voor de poëziewedstrijd Dichtwerk. Enkele andere inzendingen staan op www.noordereiland.org/dichtwerk. Daar is ook meer info te vinden over de wedstrijd.

De laatste gratis masterclass ‘Poëzie schrijven’ wordt op zaterdagmiddag 10 juni van 15.00 – 17.00 uur in het Huis van de Wijk gegeven door de Rotterdamse dichter Peter Swanborn. Die dag sluit ook de wedstrijd. Aanmelden daarvoor kan via dichtwerkrotterdam@gmail.com.


Momenteel zijn 20 Rotterdamse kunstenaarsduo’s bezig met de voorbereiding van de expositie RaamWerk II. De expositie wordt op 25 juni om 13.00 uur geopend bij de NE Studio’s, Prins Hendrikstraat 5. Dan is ook de bekendmaking van de winnaar van de poëziewedstrijd, Marjolein Meijers komt die dag zingen en daarna wordt de poëzie- en kunstroute op het Noordereiland geopend..

De expositie is van 25 juni tot 1 oktober te bewonderen.


Verborgen Tuinen

In het weekend van 3 en 4 juni start de 20e editie van Verborgen Tuinen. Er zijn dan op diverse locaties in Rotterdam Zuid meer dan 40 tuinen te bezoeken.

Tuinen op Zuid

Deze editie richt zich specifiek op Rotterdam Zuid. Er zijn dat weekend 45 tuinen te bezoeken in Vreewijk, Carnisse, Oud IJsselmonde, Heijplaat, het Zuiderpark en ook op het Noordereiland. 

Verborgen Tuinen

Op het Noordereiland zijn vier tuinen & een dakterras te bezoeken:

  • Hof aan de Hef
  • Tante Nino
  • Basisschool De Nieuwe Haven
  • De tuinen van bewoners op de Prins Hendriklaan 6 t/m 46
  • Het dakterras van het pand naast de Hef is beperkt toegankelijk.

Grijp je kans om de fraaie tuin van je buurtgenoten eens te bewonderen. En bezoek er meteen ook een paar aan de overkant, op Zuid.

Info & Kaarten

Op de website www.verborgentuinen.nl kan je de tuinen uitzoeken die je wil bezoeken en kaarten bestellen a €7,- (incl. plattegrond).


Cursus Klik & Tik

Zou je wel wat handiger willen zijn met de computer en internet? Loop je steeds vast als je online iets wil bestellen, een formulier moet invullen of een e-mail wil versturen? Kom dan aanschuiven bij de cursus Klik & Tik in het Huis van de Wijk op het Noordereiland. Elke woensdagmiddag zijn daar docenten aanwezig die je helpen om digitaal wegwijs te worden.

De docenten zijn vrijwilligers, bewoners van het Noordereiland. Zij doen dit naast hun reguliere werk en hebben dit opgestart dankzij een bewonersinitiatief, in samenwerking met SOL. Vaak is er ook een docent vanuit de Bibliotheek Rotterdam aanwezig die hen begeleidt.

De cursus is gratis en elke woensdag van 14.30 tot 15.30 uur.
Liefst wel even aanmelden bij Eva Manhave: tel. 06 287878623


Winkelen bij Vroom & Dreesmann op het Noordereiland

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland / Pim Pauwels

Warenhuis V&D heeft in het centrum van Rotterdam jarenlang een prominente plek gehad aan de Hoogstraat. Maar ook op het Noordereiland kon je ooit bij V&D winkelen. De inmiddels failliete firma had tot na de oorlog een vestiging aan de Van der Takstraat.

Van der Takstraat 1927 (foto Stadsarchief)

Begin vorige eeuw opende V&D een grote manufacturenwinkel op nummer 22 aan de destijds levendige winkelstraat. De zaak, die de naam De Zon droeg, had een breed assortiment aan stoffen en textielproducten. Eilandbewoners konden er terecht voor kleding, gordijnen, dekens en andere huishoudelijke producten van stof. In 1916 breekt er in de winkel een grote brand uit, waarbij een deel van het houtwerk en veel goederen verbranden. 

Toch deert dat V&D niet. De zaken lopen zó goed, dat de keten haar winkel verbouwt en uitbreidt door het naastliggende pand (nr. 20) over te nemen. In november 1926 wordt de winkel, die zich dan over meerdere panden uitstrekt, feestelijk heropend.

Het pand aan de Van der Takstraat had drie gedeeltes: de winkel zelf, een woonruimte op de bovenverdieping en een internaat voor de jonge, vrouwelijke medewerksters. Die kwamen voornamelijk uit Brabant. De V&D was een streng katholiek bedrijf, dus personeel moest dan ook uit het katholieke zuiden komen. In het internaat werd er onder meer voor gezorgd dat de dames elke zondag naar de kerk gingen. 

Even na de Tweede Wereldoorlog komt er een einde aan de V&D op het eiland. Het warenhuis laat vanaf 1948 een groot winkelpand bouwen bij het Beursplein. Dat gebouw vervangt de vooroorlogse vestigingen: in de Van der Takstraat, de Binnenweg, Hoogstraat en Jonker Fransstraat. Het Rotterdamse ijzerbedrijf Mennens nam de zaak in 1951 op het Noordereiland over. 


Ondernemers uitgelicht: Café ’t Haventje

Door Eva Steenhuizen

Aan de toog van de gezellige bruine kroeg vertellen drie vaste gasten (eentje zelfs helemaal uit Waddinxveen!) wat Biljart Café ‘t Haventje voor hen betekent. “Een tweede huiskamer”, de sfeer is erg prettig, en volgens een van de gasten worden hier de beste ballen van Rotterdam geserveerd. Eigenaar Gerard Tindal (67) hoort het allemaal rustig aan.

Negen jaar geleden nam Gerard dit café over van de vorige eigenaar. Het stond al een poosje leeg en Gerard had in die tijd veel commentaar op hoe andere mensen hun zaak runden. Toen zei zijn vrouw Berry: “Als je het zo goed weet, doe het dan zelf.” En zo geschiedde.

Café Biljart 't Haventje

De kroeg is voorzien van een groot biljart in het midden van de zaak, een gezellige bar, een terras dat in de zomer bijna de hele middag en avond in de zon staat en een flipperkast (tip van de redacteur..). De wand wordt gekleurd door foto’s van memorabele momenten in de kroeg met vaste gasten, foto’s van het Noordereiland in de gloriedagen van weleer, en een reusachtig houten stuurwiel dat Gerard zelf heeft opgeknapt – gekregen van een van de vaste gasten.

‘t Haventje voorziet in allerlei soorten activiteiten. Op dinsdag en donderdagmiddag wordt er gebiljart (de oudste speler is 91), op 28 juli is er een bierproeverij en in de winter altijd een stamppotavond. Elk jaar organiseert Gerard een uitje met vaste gasten naar een brouwerij,

dit jaar naar Broeder Jacob, opgeven kan nog steeds bij Gerard. Een paar keer per jaar is er een pubquiz en af en toe een boekpresentatie of een lezing van stichting Strijd om de Maasbruggen.

Het café is open van dinsdag tot en met zondag, van 12:00 tot 22:00 uur (of langer, als het gezellig is). Je kunt altijd aanschuiven voor een drankje of een goed gesprek, daarnaast is er ook een kleine kaart met daarop onder andere de fameuze Ballen van Gerard. Heb je iets te vieren of een bijeenkomst? Gerard denkt graag met je mee.

Café Biljart ’t Haventje
Prins Hendrikkade 129
3071 KL Rotterdam
Tel. 010 843 5625
Facebook: www.facebook.com/haventje

Café 't Haventje

Eilandkrant Noordereiland

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie WindPrins Hendrikkade 124awww.galeriewind.nl
NE Studio'sPrins Hendrikstraat 5www.nestudios.nl
KoozieVan der Takstraat 51www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
SparVan der Takstraat 56Spar Matze

Makers van de Eilandkrant

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Sponsoren
Bekijk al onze sponsoren op: www.noordereiland.org/krantsponsor »

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep


Noordereiland, Rotterdam Colofon

© 2023 Eilandkrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt 12 x per jaar dankzij: de gemeente Rotterdam, Woonstad, DeltaPORT Donatiefonds & ondernemers van Noordereiland.
Oplage: 1.700 | Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares
Logo Lichting98


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart