28 sep: Festival Storm op komst

>
28 sep: Festival Storm op komst

Storm op komst Festival – Zo hou je je voeten droog

Zaterdag 28 september is er van 11.00 tot 14.30 uur weer een Storm op Komst evenement top het Noordereiland en Entrepot. Leer op deze dag meer over extremer weer, het buitendijkse gebied en wat je zelf kunt doen bij hoogwater of een overstroming.

Storm op Komst: zo houd je je voeten droog

Tijdens Storm op Komst zijn er op verschillende plekken op het Noordereiland lezingen en workshops en kan je meedoen aan leuke en leerzame activiteiten.

Op het programma staat o.a.:

  • Diverse presentaties en lunchworkshops
  • Wandeling naar Prinsenhoofd en bespreken wat je zelf kunt doen bij hoogwater
  • Rotterdams Weerwoord is aanwezig met plantjes en advies over geveltuinen
  • De kinderen kunnen bij De Waterleider gietertjes maken en spelletjes doen
  • De dag wordt muzikaal omlijst door The Guys
Rotterdams Weerwoord

Lunchbijeenkomsten

Meer informatie over het programma vindt u op: rotterdamsweerwoord.nl/weerberichten/storm-op-komst-2024/
Daar kunt u zich ook inschrijven voor een van deze 3 lunchbijeenkomsten:
1. Bewonersstichting Noordereiland ‘Iedereen aan Boord’
Wanneer? 12.00 – 12.50 uur of 13:00 – 13:50 uur
Waar? De Stuurhut, Burgemeester Hoffmanplein 30B
Ga mee met een wandeling over het eiland en kom tegelijkertijd in gesprek met mede-eilandbewoners. Leer waar het laagste punt van het eiland is en hoe je samen als buren kunt optreden tegen hoogwater. Ook bespreken we of je informatievoorzieningen mist op het eiland wat betreft waterveiligheid en wat hierin je wensen zijn. Daarnaast kijken we naar drie mogelijke preventieve ideeën. Wat heeft jouw voorkeur? Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje!

2. Ik woon buitendijks, wat betekent dat?
Wanneer? 12.00 – 12.50 uur of 13:00 – 13:50 uur
Waar? Saam, Maaskade 74a
Lunch mee met een hapje en drankje van SAAM en leer alles over wat het betekent om buitendijks te wonen op het Noordereiland. Wat betekent dit voor jou, je huis en je veiligheid? Welke maatregelen kun je zelf nemen tegen hoogwater, en wat doet de gemeente? Tijdens de lunch kun je deze en andere vragen stellen aan de Hoogwaterchef en waterveiligheidsexperts. We gaan samen in gesprek over hoe de gemeente crisisbeheer en communicatie kan verbeteren en horen graag jouw ervaringen en ideeën! Daarnaast leer je hoe je zelf zandzakken kunt leggen bij hoogwater. Kortom, een leerzame én gezellige middag die je niet wilt missen!

3. Boek Weer Verandert Alles – Klimaatverandering en de toekomst van Rotterdam
Wanneer? 12.00 – 12.50 uur of 13:00 – 13:50 uur
Waar? Koozie, Van Der Takstraat 51
De workshop “Weer Verandert Alles – klimaatverandering en de toekomst van Rotterdam” gaat over het boek dat Rotterdams WeerWoord in november 2022 uitbracht: ‘Weer Verandert Alles’. Het boek is een uitnodiging om samen na te denken over hoe we de stad klaar kunnen maken voor de toekomst. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met hevige regen, hitte, droogte en zelfs overstromingen, ook hier in Rotterdam. Daarom moeten we nu keuzes maken over hoe we met die grote veranderingen omgaan, zodat we ook in de toekomst fijn kunnen wonen en werken in de stad. Dat is niet makkelijk en vraagt om nieuwe gesprekken, samenwerkingen en duidelijke beslissingen.
Tijdens de workshop kijken we naar vijf verschillende soorten gebieden in Rotterdam en zoomen we vooral in op het Noordereiland. We bespreken drie mogelijke toekomstscenario’s en hoe Rotterdam zich kan aanpassen aan het veranderende klimaat. In groepjes bespreken we de verschillende ideeën en verrijken ze – hoe denk jij dat Rotterdam er over 100 jaar uit kan zien?

Noordereiland

Waar? Burgemeester Hoffmanplein en Van der Takstraat

Zandzakken leggen | 11:00 – 15:00 uur
Zandzakken zijn erg belangrijk als er hoogwater dreigt. Je kunt namelijk het water tegenhouden voor de deur. Tijdens deze activiteit leer je hoe je een zandzak moet vullen én hoe je deze goed moet neerleggen. Deze activiteit wordt gegeven door Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard.

Gieterworkshop | 11:00 – 15:00 uur
Kom langs en leer van WaterLeider hoe je in slechts 5 minuten je eigen 5-liter gieter maakt! Je kunt hem helemaal zelf versieren en daarna een mooi plekje geven in je tuin of op je balkon. Zo heb je altijd een mooie gieter klaarstaan om je plantjes water te geven wanneer ze het nodig hebben. Gezellig en creatief, voor jong en oud.

Informatiestand Woonstad | 11:00 – 15:00 uur
Woonstad Rotterdam is erbij tijdens Storm op Komst! Heb je vragen over je woning of de buurt? Wil je een reparatieverzoek indienen? Of ben je benieuwd naar de toekomstplannen voor het Noordereiland en de Kop van Feijenoord? Kom langs met al je vragen, het team staat voor je klaar en helpt je graag verder.

Publieksvoorlichting | 11:00 – 15:00 uur
Er staat publieksvoorlichting vanuit Gemeente Rotterdam klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Film bij Tante Nino | 12:00 uur| 13:00 uur | 14:00 uur
Ieder uur start in Tante Nino, Van der Takstraat 102, ‘The River is Me’. Een korte film door David Freid, over de rivier Whanganui in Nieuw-Zeeland, de eerste rivier ter wereld met persoonsrechten, en een voorbeeld van hoe we een rivier kunnen zien en met respect kunnen behandelen.

Het Rotterdams WeerWoord | 13:00 – 15:00
Heb jij altijd al gedroomd van een groenere straat, tuin of balkon? Dan is dit je kans. Kom langs en leer op een leuke manier hoe onze stad de strijd aangaat tegen klimaatverandering en wat jíj kunt doen om te helpen. Of je nu alleen of samen met je buren aan de slag wilt, we laten je precies zien hoe je subsidies kunt aanvragen voor een regenton of meer groen in je buurt. En als klap op de vuurpijl: je gaat niet met lege handen naar huis, want we delen plantenstekjes uit om je alvast op weg te helpen!

Muziek van The Gemms | 13:00 – 15:00 uur
Geniet van lekkere muziek van de lokale band The Gemms op het Burgemeester Hoffmannplein.

Clean up Storm | 14:30 – 15:30 uur
Schoon schip voordat we weer naar huis gaan. Doe je mee? Om 14.30 starten we bij de Stuurhut met een clean up met buren. Samen ruimen we de restjes van de storm van het plein en van de Van der Takstraat op.

Entrepot

Waar? Entrepothaven, Handelsplein

Het Rotterdams WeerWoord | 11:00 – 13:00 uur
Heb jij altijd al gedroomd van een groenere straat, tuin of balkon? Dan is dit je kans. Kom langs en leer op een leuke manier hoe onze stad de strijd aangaat tegen klimaatverandering en wat jíj kunt doen om te helpen. Of je nu alleen of samen met je buren aan de slag wilt, we laten je precies zien hoe je subsidies kunt aanvragen voor een regenton of meer groen in je buurt. En als klap op de vuurpijl: je gaat niet met lege handen naar huis, want we delen plantenstekjes uit om je alvast op weg te helpen!

Bos op Poten | 11:00 – 14:00 uur
Naast de Jumbo staat een Bos op Poten. Wist je dat je nog in het bos kunt wandelen. Benieuwd naar hoe de bomen er na een jaar weer bijstaan? Kom even langs en kijk op je gemak rond.

Het Zolderspel | 11:00 – 15:00 uur
Als er een overstroming dreigt, dan is het slim om je waardevolle spullen naar zolder te brengen. Maar wat is voor jou nou waardevol en wat moet je wel of niet meenemen? Test je kennis tijdens dit leuke en actieve spel en leer meer over wat je zelf moet doen. Deze activiteit wordt gegeven door Waterschap Hollandse Delta.

TonTuin | 11:00 – 15:00 uur
Maak kennis met WaterLeider en de TonTuin! TonTuin is een regenton met een tuintje erop. Hoe werkt het eigenlijk en waarom is het zo belangrijk om water op te vangen? Kom erachter hoe het allemaal zit! Je kunt ook informatie ontvangen hoe je zelf een gratis TonTuin voor je straat kunt aanvragen via Opzoomer Mee.

Publieksvoorlichting | 11:00 – 15:00 uur
Er staat publieksvoorlichting vanuit Gemeente Rotterdam klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Kennismaking met HefHouse, Nassaukade 31 | 12:00 – 13:00 uur
Ontmoet de mensen van de Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam en LES. Hoe denken zij mee over het omarmen van water en klimaat?

𝗠𝗲𝗲𝗿 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗲
Storm op Komst festival wordt mede georganiseerd door: Rotterdams WeerWoord, Iedereen aan Boord, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta, Bos op Poten en SOL.

Rotterdam Running Crew: Stormloop Run​

Wanneer? 26 september | 20.00 uur
Waar verzamelen? Charloisse Kerksingel 35
Aanmelden? Meld je aan via rotterdam-runningcrew.nl

Als onderdeel van het ‘Storm op Komst’ festival organiseren we samen met Rotterdam Running Crew een Stormloop Run (5K of 10K). Tijdens deze run lopen we over de dijken van Rotterdam en laten we zien wat het verschil is tussen binnendijks en buitendijks gebied. Zo zie je met eigen ogen hoe de stad zich aanpast aan de stijgende zeespiegel.
Link naar formulier: https://tickets.tixxy.nl/nl/RRC%20Stormloop%20Run/add-participant
Inschrijven is verplicht (vol is vol).

Bron: rotterdamsweerwoord.nl

Gemeente Rotterdam

Berichten Instagram: Storm op Komst

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart