Een plons maken in het Maasbad

>
Een plons maken in het Maasbad

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Een plons maken in de Maas? Een heel goed idee is dat niet. Maar jarenlang was het voor de bewoners van het Noordereiland de normaalste zaak van de wereld. Zeker in de zomers namen veel mensen een frisse duik in het Maasbad. Het drijvende openluchtbad lag sinds 1907 aan de Maaskade, tussen de Spoorbrug en de Willemsbrug, en had op een gegeven moment zelfs een duikplank!

Het Maasbad van het Noordereiland

In het bad werden zwemlessen gegeven en veel eilandbewoners hebben er hun zwemdiploma gehaald. Sommige bewoners herinneren zich dat wanneer er een zware of snelle boot voorbijvoer er flinke golven ontstonden. Voor wie moeite had met zwemmen was het dan moeilijk om het hoofd boven water te houden.

Het klinkt lekker verfrissend, zo’n duik in het water, maar heel schoon moet het niet zijn geweest. Zwemmen in het Maasbad deed je namelijk ‘gewoon’ in de rivier: het water werd niet gezuiverd. Ook was het niet per se een gezellig uitje voor stellen, want vrouwen en mannen zwommen er strikt gescheiden van elkaar.

Het Maasbad zonk gedeeltelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd daarna weer opgebouwd. Het zwembad zou tot 1962 in gebruik blijven.

Foto: Stadsarchief Rotterdam

Dit artikel ‘Tijd van Toen’ stond ook in de Eilandkrant van juli 2024
Door Pim Pauwels
Bekijk alle kranten op: noordereiland.org/eilandkrant »


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart