Update bus 547 Noordereiland

>
Update bus 547 Noordereiland

Interview met Hans de Hoog & Sunefir Hodza over de bus op het Noordereiland

Dankzij de inspanningen van een aantal bezorgde bewoners en vertegenwoordigers van de wijkraad werd er in 2021 samen met de RET een alternatieve vervoersoplossing gevonden toen ‘onze’ bus 47 werd opgeheven: buslijn 547.

Bus 547

Dat alternatief bleek niet de gewenste oplossing: een soort golfkarretje, dat onvoldoende ruimte en beschutting bood voor de oudere bewoners waar dit vervoer voor bestemd was. Een rollator kon niet mee, en er was krap ruimte voor 2 passagiers. Niet al te prettig ook omdat het juist in coronatijd was. Bewoners klaagden over dit onvolwaardige en riskante vervoermiddel en gelukkig werd dat serieus opgepakt door de RET en mensontwikkelbedrijf DAM Nederland: er kwam een 8-persoonsbus.

Onlangs spraken we met Hans de Hoog, coördinator bij Van Dam en chauffeur Sunefir Hodza om te horen hoe deze buslijn 547 bevalt en of er voldoende gebruik van gemaakt wordt. “Nou, er wordt zeker voldoende gebruik van gemaakt,” vertelt Hans. “Destijds met die kleine shuttle vervoerden we 120 personen per week. Dat zijn er nu 1000 tot 1200 per week! Wat blijkt: ook scholieren, studenten en mensen die naar hun werk gaan stappen in.”

De bus van Ringelberg bleek regelmatig met pech in de garage te staan en werd vervangen door de huidige grijze bus. “Maar die voldoet onvoldoende. De instap is hoog en de ingang is smal en voor de doelgroep lastig om in te stappen. Wij zijn in gesprek met de RET voor een lage-vloer-bus met brede instap. Daar gaat helaas nogal wat tijd overheen, zo’n bus moet besteld worden en alles loopt via diverse ambtelijke molens.”

DAM Nederland is door de RET gekozen als partner voor dit vervoer om mensen te begeleiden naar werk in het personenvervoer, zoals bij de RET, de taxi of personenvervoer in het algemeen. Bij DAM ontdekken mensen of personenvervoer een passende baan op kan leveren, doen ze werkervaring op en het is een goede manier om de Nederlandse taal te oefenen.

Dilemma

“Het is geweldig dat bus 547 duidelijk voldoet aan een behoefte, maar tegelijkertijd plaatst dit ons voor een dilemma,” aldus Hans. “Regelmatig staan er meer passagiers bij de haltes dan in de bus kunnen. Dat betekent dat we met de gebruikers en de RET moeten nadenken over bijvoorbeeld de inzet van een tweede bus tijdens de spits. Een andere optie is om voorrang te geven aan passagiers uit de doelgroep en andere personen alleen toe te laten als er voldoende plaats is. Dat is wel een lastige”.

Persoonlijke service

Soms vallen door omstandigheden diensten uit, bijvoorbeeld als er onvoldoende chauffeurs zijn of als de bus onderhoud nodig heeft. Hans rijdt dan met zijn auto zelf langs de haltes om de passagiers daarover te informeren en als het kan geeft hij iemand een lift en zet deze persoonlijk af bij de Blaak. Ook zijn er nogal eens vertragingen omdat de brug openstaat of er een file staat op de Willemsbrug of bij de Blaak. Daarom is het handig om de actuele dienstregeling altijd even te checken via de RET app.

Klantencontact

Sunefir is de rechterhand van Hans en valt regelmatig in als er een chauffeurs uitvalt. Zo houdt hij zicht op hoe het met de chauffeurs gaat en maakt hij een praatje met passagiers en vraagt hen naar hun ervaringen en verbetersuggesties.

In 2023 zijn 6 chauffeurs doorgestroomd naar vast werk (waaronder ook een bewoner van het Noordereiland en rijdt 1 chauffeur nu op een grote bus bij de RET) en zitten er dit jaar 20 mensen in de chauffeurspoule. Zij hebben zich aangemeld via diverse gemeentelijke instanties en zijn super gemotiveerd.

Ervaringen

Hans en Sunefir zijn benieuwd naar de ervaringen van de Noordereilanders met dit busvervoer. “We hopen dit jaar weer samen met de RET een bewonersbijeenkomst te organiseren. Maar we horen ook graag nu alvast hoe onze dienstverlening bevalt en of er specifieke wensen en suggesties zijn. Laat het ons weten via info@dam-nederland.nl.

De dienstregeling van deze buslijn 547 vind je hier: www.ret.nl/home/reizen/dienstregeling/bus-547.html

RET

Bron Eilandkrant


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart